key pisze:Probowales tunelu przy pomocy VPN? Mozesz zrobic to tak, aby bramka VOIP byla jedynym urzadzeniem w tej podsieci.
Kolego mógłbyś mnie pokierować jaką dokumentację powinienem przeczytać na ten temat?
Moj kolega udostępniając mi internet za opłatą miesieczną ma modemem z routerem Sagem - tego niestety nie mogę zmieniać ani go na coś namówić. Od teraz dysponuję następującymi urządzeniami po mojej stronie:
Ovislnk 5460v2
Linksys WRT56G (z DDWRT)
VOIP Fritz!box fon ATA
TPLINK TP-WR543 (oryginalny soft, posiada tryb WISP (czyli AP+NAT), nie ma APClient
Linksys WR160NL (wrzucę tam DDWRT jak otrzymam przesyłkę)
Docelowo chciałbym zbudować taką strukturę sieci, aby router wifi TPLINK TP-WR543 był odbierającym sygnał WIFI ze względu na chipset atherosa i jego bardzo dobrą czułość (w tej roli jest tam ovislink 5460v2 który ma kiepskie radio oparte na ralinku). Ale nie wiem czy to jest możliwe ze względu na to, że bramka VOIP fritz!box nie chce mi działać za podwójnym NAT. Gdzie tutaj zrobić tunelowanie lub inna możliwość? Fajnie byłoby też aby kolega nie zaglądał do mojej sieci i patrzeć co udostępniam pomiędzy laptopem a stacjonarnym, stąd pierwotnie był NAT obecnie zlikwidowany.
INTERET
[Modem/router Sagem tryb AP z NATem] {Sprzęt w drugaim budynku}
(((((........))))))
(((((.WiFI.))))))
(((((........))))))
TPLINK TP-WR543 tryb WISP (NAT) {na moim dachu budynku}
|
| skrętka/PoE 40 metrów
|
Linksys WR160NL (DDWRT) tryb client + AP (((((..WiFI..))))))) Laptop
| |
| |