Linksys + iPad

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
wls88
Początkujący użytkownik forum

Linksys + iPad

Post autor: wls88 »

Temat dość dobrze znany zarówno na Google, jak innych forach (a nawet i tu). Nawet wczoraj pojawił się podobny watek, ale autor poprosił o usunięcie tematu, poniewąż sobie poradził, niestety nie opisał, w jaki sposób. Próbowałem rozmaitych sposobów, ale boję się, że bardziej zaśmieciłem ustawienia sieci i routera niż pomogłem poprzez opisywane gdzieniegdzie porady.

Na czym polega problem:
1. iPhone widzi sieć domową WiFi i się bezproblemowo z nią łączy.
2. iPad widzi sieć WiFi, ale nie chce się z nią połączyć pomimo wpisywania poprawnego hasła.
3. Laptop Dell Studio 1745 z Win 7 nie widzi sieci WiFi natomiast połączenie przez kabel z tego samego routera działa poprawnie i dostęp do Internetu jest.
4. Na innych komputerach z xp po kablu również wszystko działa.

Router - Linksys WAG160N (annex A)
Połączenie - Neostrada 6mbit/s

Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Linksys + iPad

Post autor: wojteks »

wls88 pisze:Laptop Dell Studio 1745 z Win 7 nie widzi sieci WiFi
Żadnej czy tylko Twojej? Jeżeli żadnej to czy jest aktywna/włączona karta WiFi (świeci się ikona WiFi?)
wls88 pisze:2. iPad widzi sieć WiFi,
Jakie masz zabezpieczenia?
Nie pomagam na PW!
wls88

Żadnej czy tylko Twojej? Jeżeli żadnej to czy jest aktywna/włączona karta WiFi (świeci się ikona WiFi?)
Faktycznie nie napisałem na początku, laptop bez problemu łączy się z WiFi w McDonaldzie i innych (sprawdziłem).
Jakie masz zabezpieczenia?
Zabezpieczenia WPA2-Mixed.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

wls88 pisze:Zabezpieczenia WPA2-Mixed
Na początek zrób test z wyłączonymi zabezpieczeniami a potem włącz tylko WPA2-PSK (AES albo TKIP). Pamiętaj również aby kanał WiFi na testy był co najwyżej 11.
Nie pomagam na PW!
os_ninja

Post autor: os_ninja »

obawiam się, że dokładnie wiem o czym mówisz, bo miałem identyczną sytuację. Mam iphona 3g i wszystko z nim było ok (poza paroma drobiazgami typu GPS :P) i jakiś czas temu kupiłem ipada 2 (bez 3g). Wchodze w ustawienia > wifi, wybieram sieć, podaje hasło, czekam, czekam, czekam i nic. Nie rozumiejąc kompletnie co się dzieje przeprowadziłem tą samą operację jeszcze raz na iphonie i było ok. Zabrałem ipada do znajomego serwisu (nowego :/) i koleś powiedział, że wyszło kilka procent czarnych egzemplarzy z wadliwymi modułami wifi i zeby zaraz po zakupie to zgłosić na wymianę. Tak też zrobiłem i już jest ok, ale jesli to jest prezent świąteczny to współczuje, że jeszcze chwilke bedziesz musiał poczekać :/ Gwarantuje ze potem jest super ;) wesołych świąt
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez os_ninja, łącznie zmieniany 1 raz.
pdamania

Post autor: pdamania »

@wls Znajomy miał coś takiego z iphonem 4, z tym że sieć zaczęła działać sama z siebie po ok pół godziny, podobno przy pierwszym połączeniu to trochę trwa. Ile już z tym walczysz?
@os_ninja mógłbyś napisać na pw coś o tym GPS w iphonie 3G? jak to naprawić? mnie też przestał działać GPS po zrobieniu JB i nie wiem czego to wina, już mam dość tego telefonu...
os_ninja

Post autor: os_ninja »

nie rozpisywałem się o tym bo to nie na temat i jest w paru innych wątkach ale coś pisali z jeilbrakiem ze baseband podmieniłem na jakiś zły i ze to jest nieodwracalne, ale ip3g i tak ledwo mi mapy włącza wiec nie uzywałem tam nawigacji

[ Dodano: 2011-12-25, 13:52 ]
tez liczyłem przez pierwsze pare dni ze samo z siebie zadziała :P to niestety nie do końca tak jest z elektroniką ;)
Ostatnio zmieniony 2011-12-25, 14:04 przez os_ninja, łącznie zmieniany 1 raz.
wls88

@ wojteks - testy zrobione, w obu przypadkach ten sam błąd i ten sam komunikat "Nie można połączyć się z siecią".

@ os_ninja - oby nie było tak, jak mówisz, wciąż wierzę, że przyczyna jest w błędach konfiguracji sieci, którą posiadam.

@ pdamania - od wczorajszego wieczoru, jako że był to prezent... walczę i walczę, ale póki co bezskutecznie...

Nie robię póki co żadnego jailbreaka, a swoją drogą nie wiem czy ma to jakieś znaczenie, ale soft mam 4.3.5, czy update iosa do 5 coś zmieni?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

wls88 pisze: w obu przypadkach ten sam błąd i ten sam komunikat
Sprawdź jeszcze na innych sieciach WiFi (jakiś darmowy HotSpot typu restauracja/sąsiad z innym routerem/sieć miejska/szkolna czy jaka tam będzie)
Nie pomagam na PW!
wls88

@ wojteks - sprawdziłem, działa na innych sieciach.

Udało mi się natomiast rozwiązać problem! Proszę o zamknięcie wątku, ale zanim to nastąpi podam jeszcze, jaka była u mnie przyczyna.

W ustawieniach routera Wireless -> Wireless MAC Filter miałem włączone filtrowanie i podane tam kilka adrsów MAC, z czego jednym z nich był między innymi iPhone (stąd na nim WiFi śmigało). Po wyłączeniu Wireless MAC Filter wszystko gra aż miło!

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i chęć pomocy, przede wszystkim wojteks.

Wesołych Świąt!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

wls88 pisze:Po wyłączeniu Wireless MAC Filter wszystko gra aż miło!
I tak trzymać. Na forum <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a>.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ