Walka z comander EDGE w iPlus
Moderator: Moderatorzy
Walka z comander EDGE w iPlus
Witam. Parę dni temu stałem się (nie)szczęśliwym posiadaczem sprzętu i umowy jak w tytule. Zakupiłem owo z pełnym entuzjazmem, przyniosłem do domu i zacząłem zabawę. Po dwóch dniach prób instalacji entuzjazm się skończył. Próby w linuxie zakończyłem po tym jak dokonałem ponownej kompilacji jądra i uruchomieniu sterowników wg instrukcji z www.comander.pl, gdy mimo wszystko nie rozpoznało sprzętu. Więc co? - 98 - instaluję z płytki Plusa - wszystko OK - próba uruchomienia - komunikat "Błąd! Brak karty SIM". Dzwonię do obsługi technicznej, a oni żebym zainstalował iPlus Managera 1.2, więc pytam dlaczego ze sprzętem dają 1.1 i piszą, że działa - gość nie wie. Lecę do kumpla ściągam 1.2 ale odwiedziłem www.comander.pl i znalazłem coś o konfiguracji ręcznej i na wszelki wypadek ściągnąłem. Jestem w domu instaluję 1.2 - klapa, to samo co z 1.1, na szczęście pozostało konfigurowanie ręczne. I tu sukces!!! Działa! Zasięg na maxa! Wchodzę na pierwszą stronę, ona się ładuje, ładuje ... i ładuje, co jest?! Już wiem, że chyba będą nici z EDGE, mimo, że mieszkam na granicy zasięgu, przynajmniej wg mapy Plusa. Nie rozumiem tylko dlaczego przy maksymalnym zasięgu GPRS chodzi z prędkością 20, a w porywach udaje mu się przekroczyć 30kbps. Może mi ktoś to wyjaśnić? Przepraszam za rozwlekłość, ale gdzieś musiałem, a może ktoś zanim podpisze umowę, dzięki temu się zastanowi. Pozdrawiam.