v547 jako modemik EDGE
Moderator: Moderatorzy
- Varmack
- Stały użytkownik forum
v547 jako modemik EDGE
Witam po dość długiej nieobecności.
Pamiętam że kiedyś jak powstawało to forko był taki temat. Obecnie nie chce mi sięgo szukac (simdata) więc prosze o wypowiedzi tutaj.
A więc:
Chcę jak najtańszym sposobem połaczyć się z netem przez EDGE. Motorolla V547 wydaje się najtańszym sposobem. I tu mam do was kilka pytań.
1. Czy ktoś łaczy siew ten sposób ?
2. Zależy mi na połaczeniu przez BT, tak by dało sięjednocześnie ładować telefon. Czy to możliwe ?
3. Pamiętam że ktos chwalił się kablem do połaczenia z kompem, przez który tel równocześnie sie ładował. Ma ktoscoś takiego ? działa to ?
4. Jakąmożna osiagnąc prędkość. Podobno 170 Kb czy cos... Jednak jaka jest realna szybkość ? BTSa mam jakies 2 km w lini prostej.
5. Czy potrzebna jest jakas antena czy wystarczy ze telefon bedzie mógł sobie lezeć spokojnie na biurku ?
No i to na razie chyba tyle. Byłbym wdzięczny za odpowiedzi, i za nie wywalenie, zamknięcie tematu przez modków ;]
Pozdro
PS: Jest ktoś chętny na cesję ojego abonamentu ? (pozostał rok)
Odpowiedzi tu, a w sprawie cesji (mam nadzieję ze tak to się nazywa ;p) moje gg: 8318048
###Edit###
Widze że odzew niesamowity ;]
Jeśli ktoś zna odpowiedz chodzby na jedno pytanie, to też będe wdzięczny...
Pamiętam że kiedyś jak powstawało to forko był taki temat. Obecnie nie chce mi sięgo szukac (simdata) więc prosze o wypowiedzi tutaj.
A więc:
Chcę jak najtańszym sposobem połaczyć się z netem przez EDGE. Motorolla V547 wydaje się najtańszym sposobem. I tu mam do was kilka pytań.
1. Czy ktoś łaczy siew ten sposób ?
2. Zależy mi na połaczeniu przez BT, tak by dało sięjednocześnie ładować telefon. Czy to możliwe ?
3. Pamiętam że ktos chwalił się kablem do połaczenia z kompem, przez który tel równocześnie sie ładował. Ma ktoscoś takiego ? działa to ?
4. Jakąmożna osiagnąc prędkość. Podobno 170 Kb czy cos... Jednak jaka jest realna szybkość ? BTSa mam jakies 2 km w lini prostej.
5. Czy potrzebna jest jakas antena czy wystarczy ze telefon bedzie mógł sobie lezeć spokojnie na biurku ?
No i to na razie chyba tyle. Byłbym wdzięczny za odpowiedzi, i za nie wywalenie, zamknięcie tematu przez modków ;]
Pozdro
PS: Jest ktoś chętny na cesję ojego abonamentu ? (pozostał rok)
Odpowiedzi tu, a w sprawie cesji (mam nadzieję ze tak to się nazywa ;p) moje gg: 8318048
###Edit###
Widze że odzew niesamowity ;]
Jeśli ktoś zna odpowiedz chodzby na jedno pytanie, to też będe wdzięczny...
Ja nie my?le co mówie - ja, mówi? co my?l?...
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: v547 jako modemik EDGE
Tak jak wiekszość telefonów motoroli V547 ma wejście od ładowarki pod mini USB. To oznacza, że każdy kabel podłączony pod usb i telefon bedzie ładował.Varmack pisze:3. Pamiętam że ktos chwalił się kablem do połaczenia z kompem, przez który tel równocześnie sie ładował. Ma ktoscoś takiego ? działa to ?.
Back to the Future 

- Varmack
- Stały użytkownik forum
Dzieki za odpowiedzi.
Więc tak, po roku uzywania gprsu przesiadam sie na EDGE.
I nie mogę się zdecydować: v547 czy 6020... Nie będe ukrywał ze dłównie chodzi tu o pieniadze, jakies 100 zł różnicy, ale jak trzeba to moze uda mi się wykombinować tą 6020.
To jak lepiej, chodzi o szybkosć i wygodę. 6020 czy v547 ?
Więc tak, po roku uzywania gprsu przesiadam sie na EDGE.
I nie mogę się zdecydować: v547 czy 6020... Nie będe ukrywał ze dłównie chodzi tu o pieniadze, jakies 100 zł różnicy, ale jak trzeba to moze uda mi się wykombinować tą 6020.
-
- Użytkownik forum
Varmack pisze:Dzieki za odpowiedzi.
6021 ma BT przynajmniej.
I-Plus.....
- Varmack
- Stały użytkownik forum
Ale jest droższy, nie wiem czy dam rade go kupić.
Ale ok. 6020, 6021 czy v547 ?
PS: czym się różnią 6020 od 6021 oprócz bt ?
-
- Mistrz bezprzewodowy
V547.Varmack pisze:Ale jest droższy, nie wiem czy dam rade go kupić.
Back to the Future 

- pablo
- Stały użytkownik forum
Mam V235 i jako modem jest ok. EDGE 10 i ładowanie przez kabel. Brak BT ale i tak trzeba by było podpiąć ładowarkę. Po kłopotach z N6020 polecam Motkę.
Pozdrawiam.
Huawei E220/Iplus/Linuks/~do 1.5Mbps na HSDPA
-
- Mistrz bezprzewodowy
A na dodatek V547 ma BT.pablo pisze:Mam V235 i jako modem jest ok. EDGE 10 i ładowanie przez kabel. Brak BT ale i tak trzeba by było podpiąć ładowarkę. Po kłopotach z N6020 polecam Motkę.
Back to the Future 

- Varmack
- Stały użytkownik forum
V235 też taka max droga nie jest, a ma EDGE 10.
Powiedz cos więcej na jej temat. Jakie prędkości osiagasz itp.
Bo rozumiem że nie ma jakichś problemó z rozładowaną baterią itp.
Powiedz cos więcej na jej temat. Jakie prędkości osiagasz itp.
Bo rozumiem że nie ma jakichś problemó z rozładowaną baterią itp.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Jak się ma dobry zasięg i sieć nie jest pzeciążona to do 30KBps.Varmack pisze:Powiedz cos więcej na jej temat. Jakie prędkości osiagasz itp.
Można się tylko przez USB łączyć, a tak jak juz pisałem motorole mają zwykłe mini USB jako kabel więc telefon jest automatycznie ładowany po podłączeniu do kabla. Problem rozładowanej baterii odpada.Varmack pisze:Bo rozumiem że nie ma jakichś problemów z rozładowaną baterią itp.
Back to the Future 

- Varmack
- Stały użytkownik forum
V235 będzie chyba najlepszym wyborem biorac pod uwagę stosunek cena/jakosć.
Trochę boli brak Bt, ale trudno ;]
Jak byś mógł mi jeszcze napisać jakie masz pingi na EDGE, byłbym już całkiem usatysfakcjonowany...
Jak byś mógł mi jeszcze napisać jakie masz pingi na EDGE, byłbym już całkiem usatysfakcjonowany...
-
- Mistrz bezprzewodowy
500-1000ms.Varmack pisze:V235 będzie chyba najlepszym wyborem biorac pod uwagę stosunek cena/jakosć.
Back to the Future 

- pablo
- Stały użytkownik forum
Czy ciągłe podłączenie tego teleonu przez kabel nie przeładuje bateri?
Pozdrawiam.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Nie da się przeładować takiej baterii. Wszystkie nowe telefony mają baterie Li-Ion lub Li-Pol. Do tych baterii jest zawsze dołączony układzik elektroniczny monitorujący ładowanie. W momencie jak bateria jest pełna, przestaje się ładować.pablo pisze:Czy ciągłe podłączenie tego teleonu przez kabel nie przeładuje bateri?
P.S. Witam kolegę z okolic

Back to the Future 

-
- Początkujący użytkownik forum
Witam - może nie na temat - ale nigdzie nie znalazłem podobnego tematu - wieć wybaczcie, że pytam tu : mam V235 i dziś podpiąłem pod kabelek usb (miałem 1 kreskę baterii - nic nie wgrywałem tylko i wyłącznie chciałem podładować - ale po 2 godzinach zamiast naładować to po odpięciu USB pokazało się dwie kreski ale po 2-3 sekundach spadło na zero i napisało BATERIA ROZŁADOWANA. Dwa dni wcześnie wgrywałem tapety filmiki itp. Bateria była prawie pełna i był napis ładowanie, ale trwało to krótko więc nie zauważyłem różnicy. Pytanie : czy aby ładować baterie przez USB na kompie musi być włączony jakiś dodatkowy program, czy tez to wina USB 2.0 w kompie a może wina telefonu ? Zaznaczam, że bateria ładnie trzyma. Pozdrawiam wszystkich. Właśnie teraz (po 2 godzinach i 10 minutach) będąc podpięty pod USB - całkowicie rozładowała się bateria i telefon się wyłączył. Nie mam w pracy ładowarki więc zostałem bez fona. Więc pewnie cos z tym telefonem jest nie tak ? Ma ktos jakies pomysły ?
-
- Mistrz bezprzewodowy
To tylko potwierdza nienajlepsze opinie o Motoroli, zarówno o samych telefonach jak i ich modemach. Słabe baterie, gubienie zasięgu czy proglemy w komunikacji w komputerem- to tylko część kłopotów. Niedopracowace są te telefony i tyle. Ciekawe jak radzą sobie te nowe SE jako modemy EDGE?
- pablo
- Stały użytkownik forum
A ja na V235 złego słowa nie powiem. Mam ją od miesiąca i sprawuje się świetnie. Transfery przy przeglądaniu stron ko.10kBps a przy ściąganiu do 20kBps. Ładuje baterie bezpośrednio po podłączeniu do kabla. Sprawdż na innym kablu. Czy ikona baterii miga wskazując ładowanie?Trafił mi się na początku trefny kabel którego musiałem przegiąć aby działał. A używam go tylko jako modem i jest godzinami podpięty do komputera i nigdy mi się nie rozładował.
Pozdrawiam.
-
Dzięki Pablo, sprawdzałem na dwóch kabelkach i na obu to samo. Ikonka baterii mruga - jest napis łądowanie i tak jak pisałem - ROZładowuje mi ją. Wczoraj 3 godzinki na ładowarce z zestawu i pięknie naładował. Cóż będę używał ładowarki a samo wgrywanie/zgrywanie zdjęć tapet, filmów postaram się ograniczyć do minimum. Miałem nadzieję, że będę od czasu do czasu korzystał z niej jak z modemu (od niedzieli zrezygnowałem z stacjonarnego telefonu TPSA, gdzie właśnie przez modem łaczyłem się z netem). Cóż pozostaje łącze w pracy. Czy masz oryginalny kabelek Motoroli ? Mój gg 8115999
- pablo
- Stały użytkownik forum
Pomysłu nie mam na rozwiązanie Twojego problemu.
Kabelek mam zwykły z aparatu cyfrowego.
Czytałem gdzieś tutaj o podobnym problemie spowodowanym zarządzaniem energią w laptopie. Komputer oszczędzał energie odcinając napięcie do urządzenia. Ale w tym przypadku nie miałbyś komunikatu o ładowaniu.
Ciekawy kłopot. Daj znać jak dojdziesz o co chodziło.
Kabelek mam zwykły z aparatu cyfrowego.
Czytałem gdzieś tutaj o podobnym problemie spowodowanym zarządzaniem energią w laptopie. Komputer oszczędzał energie odcinając napięcie do urządzenia. Ale w tym przypadku nie miałbyś komunikatu o ładowaniu.
Ciekawy kłopot. Daj znać jak dojdziesz o co chodziło.
Pozdrawiam.
-
Napisałem kilka dni temu maila do Motoroli - bez odpowiedzi. Na innym forum gość odpisał mi, że też tak miał i bateria długo nie pociągnęła - więc dam spokój. Teść też ma V235 - kiedyś spróbuję (gdy już będziemy po 2 flaszkach ... hi hi hi). Myślę, że to może być wina kabelka. Mam od canona, (ten drugi od samsunga) może jednak należy używać oryginalny ?
-
v235 nie polecam..
..mam motkę v235 o której tu wspominacie i nie polecam! sądzę że nokia 6020 będzie lepszym rozwiązaniem. wszystkie wady:
-prędkość pobierania średnia 115kbps (sprawdzana natlimiterem, na numion.com i talkswitch.com oraz pobieraniem plików i radiami netowymi) maxymalna 128..ale to skoki.,raczej przekłamania. prędkość wysyłania taka sama lub połowę mniejsza.. 2tygodnie walk by to cholerstwo przyspieszyć, zmiana softu, przerycie/reinstalka OSu, sterów, sprawdzane w różnych punktach poznania i pod poznaniem na różnych kabelkach usb. JEŚLI KTOŚ WIE CO Z TYM ZROBIĆ ZAPRASZAM NA GG5369913 chociaż już na tym forum pytałem i nikt nic nie wymyślił. przy otwieraniu stronek prędkość realna to 40-60kbps.
-jakość rozmów w różnych punktach miasta i poza; kiepska, ciche i czasem niewyrażne, telefon często w mieście tracił zasięg w kieszeni, po wyjęciu odzyskiwał. nie wiem czy to wina telefonu czy sieci plus w poznaniu sądzę że tego (wcześniej miałem na innej motoroli problem z zasięgiem w domu/kupiłem starą nokię i wystarczyło)
-brak oprogramowania i kabla w zestawie, beznadziejna pomoc motoroli (każą kupić orginały za 130zł) a pasuje 90%kabelków mini-usb, soft motoroli jest niesympatyczny (MPT) alternatywnie można korzystać z MobTime CPM a do łączenia z internetem zwykłe połączenie dial-up. sterownik motki znajduje się w firmowym sofcie ale na stronkach użytkowników da się znależć.
-panowie serwisanci z iplusa są beznadziejni..każdy mói coś innego..mało który ma motorolę i potrafi cokolwiek doradzić. instrukcja obsługi nie nadaje sie nawet na papier do d... <przykład ,,ustawienia-sieć-ustawienia sieci-POZYCJA:duża?mała?średnia? ...żaden z 5ciu z którymi rozmawiałem nie wiedział co to jest/instrukcja też nie wie
>.
inne to://nie dajcie sie nabrać ża na niektórych stronach napisano o obsłudze AAC lub odtwarzaczu mp3 w motceV235 ..AAC nie da się wpakować na ten telefon<a było by to przydatne z powodu tylko 10MB pamięci>, a MP3 odtwarza mono i oczywiście tylko 10MB pamięci//potrzebny quicktime którego osobiście niecierpię do oglądania filików nakręconych tym fonem//w czasie korzystania z telefonu jako modemu czasem osoby dzwoniące na ten telefon otrzymają sygnał zajętości numeru
zalety: klapka, dobra jakość zdjęć, cana, TEORETYCZNA prędkość, ładowanie przez mini-usb, tylko sporadyczne zwisy modemu, po wgraniu miniOpery można telefonikiem surfować po necie bez laptopa;)
ustawienie laptopa w trybie oszczędzania energii nie ma wpływu na zasilanie/ładowanie telefonu przynajmniej u mnie na IBM T23 i nowej motceV235 nie ma żadnych z tym problemów.
tu i tu prosiłem o pomoc w sprawie transferu:
http://www.bez-kabli.pl/ftopic3020-0-asc-0.html
http://www.bez-kabli.pl/ftopic3109-0-asc-0.html
pablo możesz się doezwać na gg do mnie 5369913 jeśli faktycznie masz taki dobry transfer chciałbym porównać soft,ustawienia i prosić o podesłanie sterownika.. może masz coś czego ja nie mam kto wie..
< to jeśli faktycznie twój telefon UTRZYMUJE średnią prędkość większą niż 14kB/s >
pozdrawiam i zachęcam do pomocy lub odradzam zakup motoroli
Nie pisz posty jeden pod drugim --> bob
możliwe że przyczyną wadliwego działania V235 <niskie transfery> jest USB 1.1 w moim laptopie ...u kolegi na stacjonarce z USB 2.0 transfer jak fabryka przewiduje
gdy się upewnię dam znać - a i co do baterii to przy codziennym korzytaniu z internetu po kilka godzin.. 4miesięczna bateria w nowej motce trzyma około 48godzin
..i raczej drastycznie jej stan się pogarsza
..nie wiem jak jest z tym ładowaniem z lapika..może jakiś brak zgodności tej motki z moim lapikowym USB 1.1 ..a może nie powinno się jej używać w laptopach
nie wiem co oni myśleli że to takie niedodziałane jest 
-prędkość pobierania średnia 115kbps (sprawdzana natlimiterem, na numion.com i talkswitch.com oraz pobieraniem plików i radiami netowymi) maxymalna 128..ale to skoki.,raczej przekłamania. prędkość wysyłania taka sama lub połowę mniejsza.. 2tygodnie walk by to cholerstwo przyspieszyć, zmiana softu, przerycie/reinstalka OSu, sterów, sprawdzane w różnych punktach poznania i pod poznaniem na różnych kabelkach usb. JEŚLI KTOŚ WIE CO Z TYM ZROBIĆ ZAPRASZAM NA GG5369913 chociaż już na tym forum pytałem i nikt nic nie wymyślił. przy otwieraniu stronek prędkość realna to 40-60kbps.
-jakość rozmów w różnych punktach miasta i poza; kiepska, ciche i czasem niewyrażne, telefon często w mieście tracił zasięg w kieszeni, po wyjęciu odzyskiwał. nie wiem czy to wina telefonu czy sieci plus w poznaniu sądzę że tego (wcześniej miałem na innej motoroli problem z zasięgiem w domu/kupiłem starą nokię i wystarczyło)
-brak oprogramowania i kabla w zestawie, beznadziejna pomoc motoroli (każą kupić orginały za 130zł) a pasuje 90%kabelków mini-usb, soft motoroli jest niesympatyczny (MPT) alternatywnie można korzystać z MobTime CPM a do łączenia z internetem zwykłe połączenie dial-up. sterownik motki znajduje się w firmowym sofcie ale na stronkach użytkowników da się znależć.
-panowie serwisanci z iplusa są beznadziejni..każdy mói coś innego..mało który ma motorolę i potrafi cokolwiek doradzić. instrukcja obsługi nie nadaje sie nawet na papier do d... <przykład ,,ustawienia-sieć-ustawienia sieci-POZYCJA:duża?mała?średnia? ...żaden z 5ciu z którymi rozmawiałem nie wiedział co to jest/instrukcja też nie wie

inne to://nie dajcie sie nabrać ża na niektórych stronach napisano o obsłudze AAC lub odtwarzaczu mp3 w motceV235 ..AAC nie da się wpakować na ten telefon<a było by to przydatne z powodu tylko 10MB pamięci>, a MP3 odtwarza mono i oczywiście tylko 10MB pamięci//potrzebny quicktime którego osobiście niecierpię do oglądania filików nakręconych tym fonem//w czasie korzystania z telefonu jako modemu czasem osoby dzwoniące na ten telefon otrzymają sygnał zajętości numeru
zalety: klapka, dobra jakość zdjęć, cana, TEORETYCZNA prędkość, ładowanie przez mini-usb, tylko sporadyczne zwisy modemu, po wgraniu miniOpery można telefonikiem surfować po necie bez laptopa;)
ustawienie laptopa w trybie oszczędzania energii nie ma wpływu na zasilanie/ładowanie telefonu przynajmniej u mnie na IBM T23 i nowej motceV235 nie ma żadnych z tym problemów.
tu i tu prosiłem o pomoc w sprawie transferu:
http://www.bez-kabli.pl/ftopic3020-0-asc-0.html
http://www.bez-kabli.pl/ftopic3109-0-asc-0.html
pablo możesz się doezwać na gg do mnie 5369913 jeśli faktycznie masz taki dobry transfer chciałbym porównać soft,ustawienia i prosić o podesłanie sterownika.. może masz coś czego ja nie mam kto wie..
< to jeśli faktycznie twój telefon UTRZYMUJE średnią prędkość większą niż 14kB/s >
pozdrawiam i zachęcam do pomocy lub odradzam zakup motoroli

Nie pisz posty jeden pod drugim --> bob
możliwe że przyczyną wadliwego działania V235 <niskie transfery> jest USB 1.1 w moim laptopie ...u kolegi na stacjonarce z USB 2.0 transfer jak fabryka przewiduje

iPlus EDGE /motka V235 /IBM T23 P3-1200 //
,,...close the world open the next....''
,,...close the world open the next....''
-
WitamSzadzik pisze:Tak jak wiekszość telefonów motoroli V547 ma wejście od ładowarki pod mini USB. To oznacza, że każdy kabel podłączony pod usb i telefon bedzie ładował.Varmack pisze:3. Pamiętam że ktos chwalił się kablem do połaczenia z kompem, przez który tel równocześnie sie ładował. Ma ktoscoś takiego ? działa to ?.
Mam tel. przed sobą i mini usb nie widzę (bynajmniej takiego jak w L6).
Jest jedynie szerokie gniazdo pierwsze 3 bolce ładowarka, reszta do transmisji.
Pozdrawiam