problem w netem

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
maka
Początkujący użytkownik forum

problem w netem

Post autor: maka »

Witam, od kilku miesiecy mam taki problem, gram przez neta w gre Wolfenstein: Enemy Territory pewnie ktos zna chodzi o to ze sie podlaczam do serwa i sie gra z innymi userami, i kazdy chyba wie ze za plynnosc gry jest odpowiedzialny ping no i wlasnie z tym pingiem mam problem po okolo 3-5 min ping robi sie 999 i wyswietla mi sie komunikat ze jest brak polaczenia z internetem no ale minimalizuje gre sprawdzam czy net chodzi strony elegancko sie wczytuja wiec nie rozumiem. Gdy gra chodzi i mam pingi 999 sprawdzalem pingi na onet i na brame domyslna no i pingi sa duze po okolo 5000, pytalem admina ze moze cos u niego jest nie tak ale mowi ze wszystko gra.

Czego to moze byc problem ??? karty radiowej?? moja antena od glownej bazy oddalona jest o 140m

PROSZE O POMOC tylko nie piszcie zebym gral w co innego :D
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: problem w netem

Post autor: zDaleKi »

Zamiast pinga użyj polecenia:
tracert i tu serwer do którego chcesz znać czasy).
np:
tracert www.bez-kabli.pl

To nam powie o wiele więcej gdzie jest problem.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
maka

no i zrobilem te screeny wczasie gdy gra chodzi i ping jest po 999 i pisze ze nie mam neta choc WWW elegancko chodza, wklejam pingi na brame domyslna i na onet

Obrazek_1
Obrazek_2

nie wiem czy o to chodzi bo nigdy nie uzywalem tej komendy jak cos to powiedz i zrobie jeszcze raz :D

--
Pozwoliłem sobie zmienić obrazki na linki, jestem po limicie i troszkę mi się to wczytywało :D

Moderator ->fanta88
zDaleKi

maka pisze:no i zrobilem te screeny w czasie gdy gra chodzi
Może screenów nie trzeba było wklejać, wystarczył sam tekst ;)
Ale OK, niech będzie ;)

Brama domyślna nam tu nic nie powie (bo rozumiem, że te 192.168.0.1, to brama), bo wynik będzie podobny jak w pingu. Dziwi mnie tylko dlaczego na początku jest "przewyższa maksymalną liczbę przeskoków"? Ale to może być spowodowane jakimś zabezpieczeniem. Z drugiej strony jak już do bramy ping jest czasami większy jak 1000ms, to bardzo źle.

Więcej nam powie tracert dla onetu....
Generalnie widać, że wszędzie te czasy nie sa rewelacyjne :(
Ale największy czas masz na swojej bramie, bo czasami nawet 4sekundy :(

Ciężko tu coś doradzić. Jedno jest pewne czasy do bramy domyślnej powinny być o wiele mniejsze. Ale skoro admin mówi, ze wg. niego jest OK, to należy go zapytać jaki max ping wg. niego jest OK do bramy domyślnej. Bo z pewnością nie jest to 4000 ms.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Gringo
Stały użytkownik forum

Post autor: Gringo »

Może masz nie oryginalną grę która ma takie zabezpieczenie żeby tak łatwo nie można było sobie pograć. Sprawdź gre na lokalnym LANie czy też to występuje. Dowiedz się czy innym na tej kopi gry wszystko działa OK. Pingi masz w normie jak gra wyłączona?
zDaleKi

Gringo pisze:Pingi masz w normie jak gra wyłączona?
Z całym szacunkiem, ale co mają pingi "na onet" do gry?
Nawet jak gra jest włączona, to nie ma prawa "zmieniać" pingów do np. portali internetowych.
Chociaż dla świętego spokoju nie zawadzi tego sprawdzić ;) ale wydaje mi się, że autor wątku te testy robił właśnie bez włączonej gry.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Alkohochlik
Użytkownik forum

Post autor: Alkohochlik »

Gringo pisze:Może masz nie oryginalną grę
raczej nie ma :) ta gra jest darmowa :)
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: MaxFM »

Podałes nam sledzenie (tracert) a potrzebny jest ping. Zrób: ping 192.168.0.1 -t -1500 jesli taki ping przejdzie to łacze jest ok.
maka

ja te testy pingow robilem podczas gdy gra jest wlaczona i nie da sie z nia grac poniewaz takie pingi sa i te screeny robione w czasie gdy gra chodzi i ta gra jest darmowa
zDaleKi

MaxFM pisze:Podałes nam sledzenie (tracert) a potrzebny jest ping.
Podał tracert, bo go o to prosiłem ;)
A ping był w pierwszym poście ;)

Tracert dlatego, że on zobrazuje gdzie jest największe opóźnienie.
Oczywiście robienie tracerta do bramy domyślnej nie ma żadnego sensu ;)
MaxFM pisze: Zrób: ping 192.168.0.1 -t -1500 jesli taki ping przejdzie to łacze jest ok.
A to święta racja, to też wiele pomoże.

Maka, zrób tak jak podał MAX:
ping 192.168.0.1 -t -1500

Gdyż problem jak widać bardziej jest u Ciebie niż poza Twoją siecią.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
maka

zrobilem tak jak pisaliscie pingi od 3 do 10 zadnych innych ;/

wiec czego to wina moze byc??? system mam swiezo zainstalowany
ODPOWIEDZ