Orange- rezygnacja z umowy

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Thug
Początkujący użytkownik forum

Orange- rezygnacja z umowy

Post autor: Thug »

Witam bardzo serdecznie.

Mam następujący problem. Dwa lata temu podpisałem umowę na internet mobilny z orange. Dokładniej rzecz biorąc podpisał ją mój znajomy, gdyż ja z pewnych przyczyn nie mogłem wziąć umowy na siebie(ja płaciłem pieniądze Jemu, a on operatorowi).

Przez pierwsze miesiące było jeszcze w miarę dobrze, następnie internet siadł. Transfery 5kb/s stały się codziennością, z którą nijak nic nie dało się zrobić. Starczy powiedzieć, że przez ponad półtora roku nie odpaliłem na swoim komputerze żadnego filmiku z youtube.

Na szczęście pojawiło się światełko w tunelu. Zbliżający się koniec umowy! :hurra: Wreszcie miała nadejść upragniona zmiana na iplusa, który w mojej wiosce chodzi z prędkością przyprawiającą o zawrót głowy. Niestety znajomy, na którego umowa jest spisana nie znał moich planów i pewien, że jestem zachwycony usługami pomarańczowego operatora kilka tygodni temu(bez mojej wiedzy!) przedłużył umowę o kolejny rok :/

Aktualny stan rzeczy bardzo mi nie odpowiada, jednak jestem w sytuacji beznadziejnej :/
Na dwie umowy jednocześnie zwyczajnie mnie nie stać. Zerwanie umowy z orange pewno kosztuje krocie. Wygląda na to, że zostałem z moim internetem w związku przez kolejny rok :niepewny: Co czynić? Ma ktoś jakiś pomysł? Niestety 10 dni(czas, w którym mogę wycofać się bez konsekwencji) od podpisania umowy minął, gdyż o przedłużeniu umowy dowiedziałem się z dwa tygodnie po fakcie.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Re: Orange- rezygnacja z umowy

Post autor: Sundance_kid »

Thug musisz zobaczyć ile wynosi kara umowna, moze wyniesie taniej niż utrzymywanie niedziałającego neta. A druga opcja to cesja umowy.
Thug
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Thug »

Nad tym już myślałem. Kara umowna( nigdzie nie mogę znaleźć jej wysokości) nawet, jeśli jest niższa niż koszty umowy raczej odpada, gdyż jest to wydatek jednorazowy, na który aktualnie najprawdopodobniej mnie nie stać.

Myślałem jeszcze, czy jest jakaś możliwość zerwania umowy z ich powodu. Czyli, czy internet o tak skandalicznej prędkości jest w pełni zgodny z umową. :niepewny:
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Thug pisze:Czyli, czy internet o tak skandalicznej prędkości jest w pełni zgodny z umową. :niepewny:
Tak, jest zgodny. Nie masz prędkości minimalnej w umowie.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Yanusz »

Sytuacja co najmniej dziwna. Kolega bierze na siebie umowę a Ty korzystasz z internetu..
Pomijając już to, że to niezgodne z regulaminem, (ponieważ abonentowi nie wolno udostępniać karty SIM osobom trzecim, a wszelkie skutki takich działań ponosi abonent) nie wiem w czym problem.

Skoro "kolega" nie pofatygował się i nie zapytał, czy ma przedłużyć umowę, czy nie (skoro i tak z neta nie korzysta), to niech teraz sam się martwi. Fajnie, że poszedł Ci na rękę i wziął na siebie abonament, ale to nie znaczy, że masz go płacić mając tak beznadziejną prędkość.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
ODPOWIEDZ