Internet naprawdę mobilny

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
PIKeR
Początkujący użytkownik forum

Internet naprawdę mobilny

Post autor: PIKeR »

Przeszukałem chyba całe forum, lecz niestety nie znalazłem odpowiedzi na nurtującą mnie kwestie. Otóż większość postów dotyczy wykorzystania mobilnego internetu w jednym miejscu (mapki, anteny panelowe etc), a ja chcę wykorzystać internet mobilny do tego, do czego został on stworzony, mianowicie: szukam prepaidowego internetu, który będę wykorzystywał w drodze. Najczęściej przy poruszaniu się po Trójmieście i w ciągu DK7 (Gdańsk - Warszawa), rzadziej w innych częściach kraju.

Jak łatwo się domyślić interesuje mnie oferta operatorów z dużym pokryciem. Na wstępie odpadają więc Play, Cyfrowy Polsat i inne niemobilne mobilne popierdółki. Przejrzałem ofertę W3 i odrzuciłem t-mobile, bo oferta jest strasznie niezachęcająca, choć pokrycie jest niezłe.

Zostają OFnK i iPlus NK. Tu wybór jest trudny i liczę, że mi dobrze doradzicie. Ważniejsze jest dla mnie dobre pokrycie niż niewiadomo jakie transfery, wolę stabilny EDGE niż rwący UMTS. Nie chcę kupować żadnego sprzętu, więc musi działać na E220 lub U740. W następnym lapku pewnie i tak będzie pewnie wbudowany, nie chcę więc niepotrzebnie dublować sprzętu. Oferty abonamentowe z limitami 5000gb i darmowymi nocami i Bóg wie czym jeszcze też odpadają, w domu mam neo 10mb i nie chcę przepłacać za coś, czego nie będę używał. 5GB wystarczy w zupełności.

Tak więc pytanie - co byście mi polecili? Na razie skłaniam się ku OFnK, ale czekam na argumenty za i przeciw. Z góry dzięki! :ok:
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Re: Internet naprawdę mobilny

Post autor: Maciek764 »

Jeżeli masz modem, to nic nie stoi na przeszkodzie żeby korzystać z OFnK. Albo doładowując swoimi (100zł za 6GB + środki na koncie) albo na Allegro kupić (~35zł za 6GB). Co do Plusa to zaletą jest dodatkowy UMTS900 z CP (ale musiałbyś zmienić modem), wadą IMO jest spora część kraju pokryta ledwie działającym GPRS. Więc ja jestem jak najbardziej za Orange. Jeżeli nie spełni oczekiwań to zawsze można przetestować Plusa na kartę. W Orange może nie osiągniesz nie wiadomo jakich prędkości, ale wszystko mają jednolite raczej (poza miastami EDGE, w miastach HSPA 7,2Mbps lub HSPA+, ważne że wszystko w tej samej technologii) i handovery między technologiami działają dosyć płynnie.
Awatar użytkownika
PIKeR

Hmmm, czyli jednak Orange. Powiedzcie mi jeszcze koledzy jak ma się sprawa z tą ich słynną kompresją? Czy upload także jest kompresowany? Żeby nie siedzieć bezproduktywnie w autobusie często obrabiam zdjęcia i publikuję je w internecie, ale jak by upload także był kompresowany to plan nie wypali. No i jak bardzo ta kompresja pogarsza jakość stron? Powiedzmy, że w odniesieniu do Opery Turbo, której używam na necie mobilnym.

Pozostaje sprawa prędkości EDGE. Bodajże tylko T-Mobile umożliwia zajęcie 6 kanałów, u reszty tylko 5, więc transmisja odbywa się wolniej. Prawda to?

W dalszym ciągu czekam na opinię na temat mobilnych prepaidów. :roll:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

PIKeR pisze:czyli jednak Orange.
Ja tam polecę droższego iPlusa (simdata) ponieważ działa na GPRS/EDGE w przeciwieństwie do Orange. Może to zależy od lokalizacji ale jakościowo Plus jest lepszy (w wielu miejscach nawet Play jest lepszy/stabilniejszy od Orange).
PIKeR pisze:jak bardzo ta kompresja pogarsza jakość stron?
Dla mnie ich wygląd jest nieakceptowalny.
PIKeR pisze: więc transmisja odbywa się wolniej. Prawda to?
EDGE to porażka, najczęściej ledwie działa więc bez znaczenia jest 5 czy 6 slotów.
Nie pomagam na PW!
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

PIKeR pisze:Ważniejsze jest dla mnie dobre pokrycie niż niewiadomo jakie transfery
Zatem uważam, że najlepszy sposób to własne testy w tych miejscach gdzie jesteś. To najlepszy sposób uwierz mi i nie raz na forum to już padało.
Kupujesz jakieś startery kilku sieci i sam sprawdzasz. Nikt z nas na forum nie zagwarantuje, że w lokalizacjach w których się przemieszczasz operator X jest lepszy od Y.

[ Dodano: 2011-12-27, 00:07 ]
PIKeR pisze:Czy upload także jest kompresowany? Żeby nie siedzieć bezproduktywnie w autobusie często obrabiam zdjęcia i publikuję je w internecie, ale jak by upload także był kompresowany to plan nie wypali.
Ale przecież upload robisz po FTP? Tak? A po FTP nie mają prawa nic kompresować.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Ruchu wychodzącego nie kompresują. Aż tak beznadziejni nie są :cwaniak:
Awatar użytkownika
PIKeR

wojteks pisze:Ja tam polecę droższego iPlusa (simdata) ponieważ działa na GPRS/EDGE w przeciwieństwie do Orange. Może to zależy od lokalizacji ale jakościowo Plus jest lepszy (w wielu miejscach nawet Play jest lepszy/stabilniejszy od Orange).
No to ja nie wiem już, Maciek764 pisze, że Orange ma lepsze pokrycie kraju, a Ty piszesz, że działa gorzej niż Play. No to jak w końcu jest? W Trójmieście w zasadzie każdy operator daje radę, ale może ktoś wie, który najlepiej się sprawuje wzdłuż DK7?
wojteks pisze:EDGE to porażka, najczęściej ledwie działa więc bez znaczenia jest 5 czy 6 slotów
Może i porażka, ale poza miastami nie można za bardzo na nic innego liczyć. No a lepszy EDGE, niż GPRS...
BliSki pisze:Ale przecież upload robisz po FTP? Tak? A po FTP nie mają prawa nic kompresować.
Nie, przez interfejs na stronie, więc HTTP. Każde zdjęcie taguję z osobna, upload FTP niepotrzebnie by to tylko skomplikował.

Tak więc dalej nie wiem co brać, a na takie długoterminowe testy mnie po prostu nie stać...
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

PIKeR pisze: a Ty piszesz, że działa gorzej niż Play
Zależy od lokalizacji.
PIKeR pisze:No a lepszy EDGE, niż GPRS
Lepsze to co działa.
Nie pomagam na PW!
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Z dobrze poinformowanych źródeł:

Jeśli chodzi o Orange to dość słabo to chodzi. Przynajmniej w mazowieckim.
Jeśli chodzi o korzystanie na trasie to lepiej wypada T-Mobile. GPRSu na głównych trasach nie uświadczyłem w przeciwieństwie do Plusa gdzie jak nie ma HSPA to jest często GPRS.
w T-Mobile był problem z handover z GSM na 3G w stolicy. Nie wiem jak teraz. W Plusie ładnie chodzi GSM-3G-GSM. Czasem był problem z GSM - GSM na trasie z Wawy na Białystok.
Kosztowo T-Mobile droższy, ale ma stabilniejszy GSM. Plus ma za to dużo HSPA + sieć Aero2 (nie wiem czy chodzi w ofercie na kartę).
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

No to ja nie wiem już, Maciek764 pisze, że Orange ma lepsze pokrycie kraju, a Ty piszesz, że działa gorzej niż Play. No to jak w końcu jest? W Trójmieście w zasadzie każdy operator daje radę, ale może ktoś wie, który najlepiej się sprawuje wzdłuż DK7?
Bo takie rzeczy trudno stwierdzić, nawet w jednym miejscu, a co dopiero na jakiejś trasie (czyli na kilkudziesięciu nadajnikach). Naprawdę polecam kupić iPlusa na kartę i OFnK i przetestować, nie zbankrutujesz a będziesz wiedział empirycznie co jest warte uwagi :cwaniak:
gebus12
Stały użytkownik forum

Post autor: gebus12 »

Plus ma za to dużo HSPA + sieć Aero2 (nie wiem czy chodzi w ofercie na kartę).
Wszystkie karty Plusa są wpuszczane do Aero2 (chociaż przy dostępnym zasięgu własnym plusa automatycznie z A2 wyrzuca)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

gebus12, korzystasz może z Aero2 w Milówce ?
Bo coś mi się zdaje, że ruszyła stacja w Koniakowe...
ODPOWIEDZ