Zamierzam wymienić modem na nieco nowszy, ze wsparciem HSPA+, niekoniecznie LTE. Widzę, ze bardzo popularny jest model Huawei E173u-2 z brandem playa i jest on po bardzo przystępnej cenie dla mnie (i tak samo dla większości).
Pojawiły się też inne modele typu E173s-2, które są ciut droższe i z brandem T-Mobile, stąd pytanie: Czym się ono różnią i co jest korzystniejsze? Jesli te wziąc, to jak bardzo trzeba zmodyfikować software? (była mowa o kosmetycznych modyfikacjach). A przede wszystkim , czy gniazdo antenowe w tych modelach jest typu żeńskiego FME (z pomocą forum zakupiłem ATK-LOG GSM DCS UTMS HSDPA i mam nadzieje, ze bede mógł odbierać sygnał na nowym modemie, choc nie musi to byc koniecznie, z uwagi na b.dobry zasieg aero2)?
Modem taki bym podpiął do routera, Edimax 6200n i musiałbym zmienić firmware ale to najmniejszy problem

Uwage zwrócił też model E353u-2 nieco droższy i pytanie, czy warto wtedy dołożyć 100zł i mieć to czy raczej róznicy jako tako nie ma?
Geneza problemu:
Forum to wielokrotnie mi pomogło, zwłaszcza w doborze anteny do niezmordowanego Huawei E230 ;-) jakieś 2 lata temu. Niestety od jakiegoś czasu dotychczasowa konfiguracja Router Edimax 6200n + Huawei E230 z antenką ATK-LOG GSM DCS UTMS HSDPA firmy Dipol zaczęła sie gryźć, a to niestety z winy samej sieci czyli Plusa.
Obecnie trwa postępowanie reklamacyjno-techniczne i mam nadzieje, ze poprawią BTS'a, który w wigilię przestał współpracować i modem caly czas jedzie na EDGE. Wczoraj z pomocą TNI wymusiłem HSPA i chodzi gorzej niż Edge (długie pingi, mała prędkość).
Support iPlusa oprócz obietnicy zajęcia się problemem (słynna gatka ze zasieg slaby, jak normalnie miałem na poziomie 22-25% a teraz zaledwie 3-8%), zasugerował wymianę modemu na coś, wspierającego HSPA+, zwłaszcza UMTS900, bo postawili 2 nadajniki Aero2 (Okolice Wrześni i Miłosławia, woj wlkp). I stąd prośba o pomoc.
Słowa-klucze:
Huawei E230, E353, E353u-2, E173u-2, E173s-2, Edimax 3G-6200n
Z góry wielkie dzięki za pomoc i rady! pozdr