Pomocy przy konfiguracji rutera z nadawcą
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Pomocy przy konfiguracji rutera z nadawcą
Witam, mam ruter AirLive G.Duo i nie moge sie w zaden sposob polaczyc z internetem. Polaczenie z ruterem man, znajduje mi siec do ktorej chce sie podlaczyc i niby laczy bo pisze ze polaczono. Ustawiam sobie swoja siec wifi przez ktora bede sie laczyc z ruterm ale nic mi nie pokazuje. Caly czas tylko info ze siec ograniczona i ciagle brak internetu. Podalem kolesiowi mac mojego ap i nie dziala. Pomozecie cos z tym?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Pomocy przy konfiguracji rutera z nadawcą
Jaki adres od "kolesia" dostaje router?
Jaki adres ma sam router?
-
Może to oznaczać, że nie masz ustawionych adresów serwerów DNS.lucky luke pisze:Caly czas tylko info ze siec ograniczona i ciagle brak internetu?
Jeśli ping niezalezna.pl nie wie gdzie uderzać (nie odczytuje adresu ip), podczas gdy ping 8.8.8.8 wie, to oznacza, że musisz ustawić adresy serwerów DNS. Możesz to zrobić na interfejsie w swoim kompie lub gdzieś w ruterze.
-
- Mistrz bezprzewodowy
lucky luke, 
Mam A.Duo i sprzęt ma 4 mac adresy. Nie wiem jak jest G.Duo, strzelam-czy na pewno podałeś właściwy mac adres?Podalem kolesiowi mac mojego ap i nie dziala

jareq
-
wygląda na to, że nie dostaje żadnego adresu, ruter nie ma ustawionych adresów bo ponoć DHCP ma sam je przydzielać.Jo_gurt pisze:Jaki adres od "kolesia" dostaje router?
Ale sprawa się teraz trochę zmieniła bo do anteny podłączę AP Edimax EW-7206APg i dopiero potem go do G.Duo podłączę bo musimy puścić skrętkę z AP do rutera przez peszle w ścianie (nie idzie się przebić inaczej przez sufit) a nie ma sensu puszczać tak kabla od anteny. W G.Duo są 4 adresy zgadza się, ale podałem ten do WLan1 więc chyba właściwy bo przy połączeniu wyskakuje, że "Connection successfull". Teraz gdy podłączyłem ten AP Edimax to zmieniłem mu Mac na ten z G.Duo, niby się zapisał, podobnie łączy ale nadal nie ma połączenia z internetem. Czy może potrzebna jest do tego adresacja? A DNSy podaje admin sieci prawda?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ale jaki adres ma ISP w sieci?
Może masz konflikt adresów, dlatego nie pobiera?
Może masz konflikt adresów, dlatego nie pobiera?
-
Bylem dzis u goscia co zastepuje admina tej sieci bo ten bedzie dopiero w poniedzialek. Dal adres 192.168.10.160 ponoc dzieki niemu mam sie polaczyc. Ale w ogole mi to nie idzie. Mam kabel podaczony do AP ktory informuje o polaczeniu ale nie ma internetu. Czy ten adres mam gdzies wprowadzic w AP? Obecnie przydziela mi cos z kosmosu: 169.254.209.147. 

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie, powinien być w kompie.lucky luke pisze:Czy ten adres mam gdzies wprowadzic w AP?
Może powinieneś go wpisać ręcznie?
Mówimy cały czas o konfiguracji ISP - Edimax - komp
-
Tak. Wprowadzilem ten adres w polaczeniu lokalnym i wyglada na to ze podlacza do sieci bo znajduje cos takiego jak wiele sieci czyli kompy innych uzytkownikow w tej sieci. Ale polaczenia z internetem nadal brak. Czu to dlatego ze brakuje adresu bramy i bns?Jo_gurt pisze: Mówimy cały czas o konfiguracji ISP - Edimax - komp
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Zdecydowanie tak.lucky luke pisze: Czu to dlatego ze brakuje adresu bramy i bns?
DNS.
-
ok o DNSy popytam jutro admina sieci. Ale powiedzcie mi dlaczego u sąsiada który korzysta z tej samej sieci podał tylko MAC karty i adresy przydziela mu automatycznie bez konfigurowania, a tutaj gdzie postawiliśmy antene z AP już nie przydziela samo.Jo_gurt pisze: Zdecydowanie tak.
DNS.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Wpisz 8.8.8.8.lucky luke pisze: o DNSy popytam jutro admina sieci
Nie wiem, zależy od konfiguracji dostawcy.lucky luke pisze:Ale powiedzcie mi dlaczego u sąsiada który korzysta z tej samej sieci podał tylko MAC karty i adresy przydziela mu automatycznie bez konfigurowania, a tutaj gdzie postawiliśmy antene z AP już nie przydziela samo.
-
Sprawa się troszkę wyjaśniła, źle było skonfigurowane u dostawcy. Tylko teraz jak podłączam kabel z tego AP do rutera port WAN to jakby nie przydziela mu internetu. Konfiguracja standardowa, powinno samo przydzielić adres z ten tego nie robi. Resetowałem go bo myślałem, że coś jest nie tak ale nadal nie łączy się ruter z AP.
Model Rutera Tp-Link TL WR340G.
Macie jakieś pomysły?
Model Rutera Tp-Link TL WR340G.
Macie jakieś pomysły?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
A jak podłączasz do kompa to działa?
W sensie Edimax -> Komp.
W sensie Edimax -> Komp.
-
Tak, wszystko działa bez problemu, właśnie z takie podłączenia teraz korzystam i jest ok.Jo_gurt pisze:A jak podłączasz do kompa to działa?
W sensie Edimax -> Komp.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Spróbuj zmienić adres MAC na routerze na ten z karty sieciowej kompa.
-
DziałaJo_gurt pisze:Spróbuj zmienić adres MAC na routerze na ten z karty sieciowej kompa.