Problem GT 3G+
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem GT 3G+
Witam!!!
Na stępie muszę zaznaczyć że to jest mój pierwszy post.
Zaczne od mojego sprzętu:
Laptop: FS Amilo M7400d z XP SP2
Modem: GT 3G+ EMEA (Z Orange PL)
Wersja oprogramowania modemu: 3.19.0Hd (pytanko czy jest jakaś nowsza wersja na Polskę)
Oprogramowanie do łączenie: GTMM 4.4.0.492
I do rzeczy:
Mój problem występuje od ok. 3 dni. Wpisuje PIN > szuka sieci > przyciskam connect (Kiedyś pojawiał się prawie odrazu po PINie, a tera trzeba czekać ok minuty, a czasami i dłużej), a czasami wyskakują też błędy typu:
- Protocol error. {Point to Point} Reason unspecified.
- (619)A connetion to the remote computer could not be established, so the port used for tish connection was closed.
> połączył się (UMTS ok 25%) i tu zaczynają się schody:
Mój komputer wysyła bajty, a nie odbiera ( Wysyła faktycznie bo sprawdzałem takim świecącym gadżetem co świeci jak telefon komórkowy dzwoni i faktycznie świeci jak nadaje i nieświeci jak jest w spoczynku). Czasami mu się zdarzy że zacznie odbierać i nadawać, ale zachwile znowu zaczyna tylko nadawać i tak na okrągło.
Dosyć często sie też sam rozłącza bez żadnych powodów, podania błędów.
Sterowniki odinstalowałem i zainstalowałem spowrotem, nie dało rezultatów.
Oprogramowania sprzetowe chciałem zmienic tym ze strony Orangę, ale nie chce mi podmienić bo mówi że mam identyczne zainstalowane.
Proszę o jakieś rady lub sugestie.
Z góry dziękuje i pozdrawiam
PS. Ktoś posiada skrypt do zwykłego dialup żeby wpisywał PIN i uzupełniał APN??
Na stępie muszę zaznaczyć że to jest mój pierwszy post.
Zaczne od mojego sprzętu:
Laptop: FS Amilo M7400d z XP SP2
Modem: GT 3G+ EMEA (Z Orange PL)
Wersja oprogramowania modemu: 3.19.0Hd (pytanko czy jest jakaś nowsza wersja na Polskę)
Oprogramowanie do łączenie: GTMM 4.4.0.492
I do rzeczy:
Mój problem występuje od ok. 3 dni. Wpisuje PIN > szuka sieci > przyciskam connect (Kiedyś pojawiał się prawie odrazu po PINie, a tera trzeba czekać ok minuty, a czasami i dłużej), a czasami wyskakują też błędy typu:
- Protocol error. {Point to Point} Reason unspecified.
- (619)A connetion to the remote computer could not be established, so the port used for tish connection was closed.
> połączył się (UMTS ok 25%) i tu zaczynają się schody:
Mój komputer wysyła bajty, a nie odbiera ( Wysyła faktycznie bo sprawdzałem takim świecącym gadżetem co świeci jak telefon komórkowy dzwoni i faktycznie świeci jak nadaje i nieświeci jak jest w spoczynku). Czasami mu się zdarzy że zacznie odbierać i nadawać, ale zachwile znowu zaczyna tylko nadawać i tak na okrągło.
Dosyć często sie też sam rozłącza bez żadnych powodów, podania błędów.
Sterowniki odinstalowałem i zainstalowałem spowrotem, nie dało rezultatów.
Oprogramowania sprzetowe chciałem zmienic tym ze strony Orangę, ale nie chce mi podmienić bo mówi że mam identyczne zainstalowane.
Proszę o jakieś rady lub sugestie.
Z góry dziękuje i pozdrawiam
PS. Ktoś posiada skrypt do zwykłego dialup żeby wpisywał PIN i uzupełniał APN??
Kowal
-
- Stały użytkownik forum
Re: Problem GT 3G+
A nie prościej zanieść modem do salonu?
Jeżeli nie waliłeś nim o scianę to chyba nie twoja wina że nie działa
. Jak tam ci nie pomogą to dopiero zacznij kombinować. Możesz też spróbować w innym komputerze. Jak tam działa to znaczy że czeka cię format a jak nie to biegiem z modemem i gwarancją do salonu 
Jeżeli nie waliłeś nim o scianę to chyba nie twoja wina że nie działa

-
Moze połączenie blokuje anty wirus lub fire wall? Spróbuj wyłączyć FW. Czasami po odinstalowaniu sterowników można zajżeć do rejestru windowsa i usunać wpisy z BE.
-
Dzisiaj nerwowo nie wytrzymuje i rzeczywiście pojadę na testy do salonu.
A co do firewall-a i antyvira to testowałem wyłączanie i to nie to.
A co do firewall-a i antyvira to testowałem wyłączanie i to nie to.
Kowal
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Na forum jest dostępna aplikacja @pogara.Wypróbuj ją i napisz czy się udało.Znajdziesz ją tutaj:elko pisze:PS. Ktoś posiada skrypt do zwykłego dialup żeby wpisywał PIN i uzupełniał APN??
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=19014#19014
-
Dzięki Jaco, ten programik działa, ale bym wolał żeby to wygladalo:
klikam na skrót do połączenia, skrypt wstukuje wczesniej zapisany PIN, wybiera UMTS/GPRS wstukuje APN i laczy. bez ingerencji oprogramowania z zewnatrz
klikam na skrót do połączenia, skrypt wstukuje wczesniej zapisany PIN, wybiera UMTS/GPRS wstukuje APN i laczy. bez ingerencji oprogramowania z zewnatrz
Kowal
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Wyłącz PIN na swoje karcie SIM i będzie po problemie. Możesz wtedy nawet dodać inicjacje połączenia do autostartuelko pisze:klikam na skrót do połączenia, skrypt wstukuje wczesniej zapisany PIN

Jak wyłączyć PIN powinno być w FAQ (ważne) lub w szukajce na 100% ->

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
Z tym PINem to dobry pomysł, na to nie wpadłem
A z wyłączeniem PINu sam se poradze bez FAQ
Wielkie dzięki za pomysł Bliski

A z wyłączeniem PINu sam se poradze bez FAQ
Wielkie dzięki za pomysł Bliski

Kowal
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Z tym to róznie bywa, bo niektórzy operatorzy podobno blokują mozliwośc wyłączenia PINu. Ja sam się z tym nie spotkałem, ale sporo ludzi pisało u nas o tym.elko pisze:A z wyłączeniem PINu sam se poradze bez FAQ
Proszę bardzo, polecam się na przyszłość.elko pisze:Wielkie dzięki za pomysł Bliski
Pozdr, (R) BliSki. (tm)