1. Chcialbym jeden port przeznaczyć do obsługi podłączonej bramki voip do Linksysa, więc ten port LAN chcę aby pracował jako switch (nie posiada NAT, ma być przeźroczysty).
2. Chciałbym pozostałe 3 porty LAN oraz interfejs Wifi przeznaczyć na NAT z adresem innej podsieci. Tutaj dodatkowo powinien być włączony DHCP

Wersja źródłowa: http://imageshack.us/f/824/siecwfirmie.jpg/
Sieć A, ma być oddzielona od sieci B NATem. To chcę właśnie zrobić na linksysie WRT160NL przez VLAN. Mam dostęp do wszystkich urządzeń za wyjątkiem Acess Pointa operatora dostarczającego Ethernet. Obecnie na tą chwilę wszystkie komputery i routery działają w trybie przeźroczystym (nie NAT), ale tak nie może być, trzeba odseparować ostatnie komputery od pozostałej sieci, ale wszystkie musza mieć dostęp do internetu.
- QOS zostanie zrobiony najprawdopodobniej na Tplinku WA5110G
- Linksys WRT160NL dodatkowo ma udostępniać zasoby dysku pod USB wyłacznie komputerom które podlegają zostaną za NATem. Linksys oczywiście ma radio na atherosie i jest tam teraz DDWRT v.24 pre sp2
Chciałbym usłyszeć Wasze sugestie. PRzeczytałem dokumentację o vlan w dd-wrt i nie wiem czy zadziała mi to na chipsecie atherosa (powinno). Fajnie byłoby to wyklikać w menu jeśli to możliwe. Zacząłem działać. JEdnak pokręciłem mam za mało wiedzy. router nieodwołalnie stracił łączność po wifi. Musiałem resetować pamięć nvram i przywracać backup