Głupi błąd - duży problem (WEP)

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Panaes
Początkujący użytkownik forum

Głupi błąd - duży problem (WEP)

Post autor: Panaes »

Witam. Opiszę problem, który spowodowałem niestety sam. Otóż postanowiłem w konfiguracji routera (http://192.168.1.1/) zmienić system zabezpieczeń na WEP. Od razu dodam, że jestem bardzo zielony jeśli idzie o opcje sieciowe. Przestawiłem więc na WEP, wpisałem hasło zabezpieczające i totalnie olałem cztery numerki dodatkowe, jakie pojawiły się pod hasłem. Jak można się domyślić straciłem połączenie internetowe. Nie zrażony postanowiłem utworzyć nowe połączenie i podać rzeczone hasło. Sądziłem, że wystarczy. Okazało się jednak, że są potrzebne te numerki, które uznałem za nieistotne. Nie potrafię sobie z tym poradzić. Działam obecnie przez kabel. Czy jest jakiś sposób, aby dostać się do panelu i przestawić zabezpieczenia na te, co były wcześniej? Miałem kilka urządzeń skonfigurowanych pod ten router i teraz niestety wszystko padło. Bardzo proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Głupi błąd - duży problem (WEP)

Post autor: wojteks »

Panaes pisze:Czy jest jakiś sposób, aby dostać się do panelu i przestawić zabezpieczenia na te, co były wcześniej?
Tak samo się zaloguj i zmień.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Hasło WEP a hasło do panelu konfiguracyjnego pod 192.168.1.1 to dwie różne rzeczy.
Panaes

Post autor: Panaes »

Nie mogę zalogować się ponownie, ponieważ mam niekatywny router. A nie może być aktywny, ponieważ zmieniłem szyfrowanie nie zapisując wspomnianych 4 numerów, które się wygenerowały. Gdybym tylko mógł się zalogować do panelu administratora, to nie było by problemu. Problemem jest jak się do tego panelu dostać właśnie.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Panaes, to co piszesz nie ma dla mnie za dużo sensu.
Co to znaczy "nieaktywny router"?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Haslo WEP i haslo do stronki odministracyjnej to dwie pary butow moga byc rozne. Jak zwykle problem jest miedzy krzeslem a klawiatura - zrob reset routera, jesli masz dane jak go ustawic.
Nie pomagam na PW.
mateusz12345678

Post autor: mateusz12345678 »

Pewno łączysz się z ruterem przez wifi.