Sieć domowa

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
rmaya
Początkujący użytkownik forum

Sieć domowa

Post autor: rmaya »

Witam wszystkich,

Od pewnego czasu (do wczoraj) byłem użytkownikiem HUAWEI B970 z iplusa (net w T-mobile).

Router lubił mniej-więcej raz w miesiącu odmówić posłuszeństwa i wymagał update-u firmware-u.
wszystko byłoby (w miarę) OK, gdyby nie to że ANNO DOMINI 31.12.2011 przy próbie kolejnego update-u router zawisł co uczyniło go kawałkiem plastiku z 4 diodami, z których działa tylko 1 :niepewny:

teraz, gdy próbuję wgrać nowy soft wyskakuje mi komunikat iż nie wykryto routera. Dziwna sprawa bo gdy go podłączam kablem sieciowym do komputera to win go wykrywa i widzi jako sieć...

Jako że mam już dosyć zabawy w kotka i myszkę z tym :klnie: to prosiłbym o wskazanie jakiegoś sprzętu jako zamiennika.

Wymagania:

stabilny,
nie wymagający uwagi,
posiadający złącze anteny zewnętrznej

cenowo najlepiej byłoby poniżej 600zł ale może być więcej.
Czy lepiej byłoby wybrać urządzenie typu all-in-one czy router i modem USB?

z góry dziękuję za propozycje
Gasol
Stały użytkownik forum

Re: Sieć domowa

Post autor: Gasol »

Sam nie używałem, ale wydaje mi się, że jeden z routerów Dovado byłby ciekawą propozycją. W tym przypadku potrzebowałbyś dodatkowo modem, co ma swoje zalety, bo na przykład przy zmianie technologii z HSPA na LTE wymieniłbyś tylko modem, o ile nie kupiłbyś od razu modemu z LTE.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

rmaya,
Czy lepiej byłoby wybrać urządzenie typu all-in-one czy router i modem USB?
Twój przykład pokazuje że jednak lepiej. Ja mam 4 typy routerów: 1-Dovado 4GR, 2-Netgear 3700v2+Open-Wrt,Asus RT-N16+Tomato DUAL-WAN, TP-Link MR-3220,3420+Open-Wrt+aktywny HUB i do tego zestawu modem oczywiście. ;)
jareq
rmaya

Tak więc nie pozostaje nic innego jak tylko zakupić router (modemy USB mam 2: e352 i e122)

Jako stacjonarny używany będzie e352.

możecie polecić jakiś przyzwoity router do tego?
zastanawiam się nad TP-Link TL-MR3420. Czy byłby to dobry wybór czy raczej odpuścić go sobie i poszukać czegoś (tylko czego) innego?

Dodam tylko że sieć ma być bardzo prosta:
dom piętrowy jednorodzinny. nic nie będzie podłączane do routera kablem. Voipa nie będzie, drukarki lan również.
router ma obsłużyć 2-3 laptopów plus blackberry.

z góry dziękuję za info.
Awatar użytkownika
joujoujou
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: joujoujou »

Może być coś ze stajni dovado, może być też taniej - na przykład Air3GII. :)
Pozdrawiam.

www.joujoujou.com
rmaya

przecież Air3GII jest droższy od TP-Link TL-MR3420 (źródło: alledrogo).
ale swoją drogą jeśli miałby być lepszą opcją od TP-linka to różnica w cenie jest znikoma i do zaakceptowania.

jakieś inne propozycje Panie i Panowie?

[ Dodano: 2012-01-03, 00:02 ]
A jak to w końcu jest z kompatybilnością tego TP-linka z E352?
Niby na stronie TP-link zaznaczony jest jako obsługiwany natomiast na forum jest kilka wątków mówiących, iż są jakieś problemy z wykryciem tego modemu przez router...

Proszę o opinię użytkowników.

Czy wymagane byłoby wgranie nowego firmware i czy operacja ta skutkuje utratą gwarancji...
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

rmaya,
Czy wymagane byłoby wgranie nowego firmware i czy operacja ta skutkuje utratą gwarancji...
Kto dziś sprawdza jaka była przyczyna awarii sprzętu? To kosztuje i dla tego wymienia się na nowy i już.U mnie fabryczne firmware było tylko 10minut, sprzęt działa już 14-ty miesiąc. Przed TP-Linkiem korzystałem z Asusa WL-500gpv2 do którego jest masa alternatyw-służył mi także do testów.Po 1,5 coś nie tak zatrybił soft i musiałem go z reklamować i dostałem nowy. ;)
jareq
rmaya

No i kupione :)

Decyzja padła na TP-link 3420.
Modem E352 i tu mała uwaga: router nie wykrywa modemu USB na oryginalnym firmware (absolutnie żadnym - przetestowałem każde udostępnione przez TP-LINK).
rozwiązaniem tego faktu jest gargoyle i wszystko śmiga aż miło :)
A i jeszcze jedno. Jak ktoś się zdecyduje na taki zestaw jak ja to należy pamiętać, iż po wgraniu gargoyle trzeba podłączyć router kabelkiem to komputera i w ustawieniach włączyć wi-fi.

A tak wyglądają wyniki testu szybkości łącza:

Obrazek

Czy taki niski UP to norma? (t-mobile 7,2)
ODPOWIEDZ