Internet w telefonie Orange czy to możliwe?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Internet w telefonie Orange czy to możliwe?
Witam, proszę o pomoc. Mam abonament w Orange, żadnego pakietu internetowego. Operator usiłuje mi wmówic ze pobrałem 2450kB ( do zapłaty 12,25) w 5 dni. Czy jest to możliwe rozumiem ze połaczenia nie zerwało - to mam pytanie z jaką to prędkością pobierało - 1kb/s , czy może jeszcze mniej ( czy jest to do zmierzenia, sprawdzenie z jaką minimalną prędkością mogłem sciągać). Mieszkam w Gdańsku (wcześniej nie było żadnych problemów ze sciąganiem) w zasięgu 3G rozumiem ze pogoda i inne rzeczy mogły mieć wpływ na transfer, ale chyba nie jest to możliwe ze tak wolno pobierało. Czy można to sprawdzić i udowodnić operatorowi ze się myli. Pozdrawiam i dziękuję.
Tomek
Tomek
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Internet w telefonie Orange czy to możliwe?
Pytanie podstawowe, co to za telefon ?
Bo jeśli sprzęt z Androidem to jest bardzo prawdopodobne że albo przypadkowo Ty albo ktoś coś włączył albo telefon sam coś włączył.
Bo jeśli sprzęt z Androidem to jest bardzo prawdopodobne że albo przypadkowo Ty albo ktoś coś włączył albo telefon sam coś włączył.
vectra = 300 Mbps
Vodafone + iPhone 7
Vodafone + iPhone 7
-
iphone 3g, ale mnie chodzi czy mozna z tak wolna predkoscia pobierac przez 5 dni dane i tylko mnie skasowało 12 zl. Oparator twierdzi ze przez 5 dni pobieralem ciagle dane i skasował mnie tylko 12 zl to ja sie pytam co to za predkosc byla.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Telefon nie pobiera z tak wolna predkoscia ciagle, tylko z normalna predkoscia co jakis czas. Sprawdz jak masz ustawiona poczte (push/pull) i czy masz aktywne jakies komunikatory albo portale spolecznosciowe (NK/FB/Skype/3CX/twitter....). Kazdy z tych programow pozostajac w tle co jakis czas laczy sie z siecia i sprawdza czy masz jakies wiadomosci.elchico25 pisze:ale mnie chodzi czy mozna z tak wolna predkoscia pobierac przez 5 dni dane
Nie pomagam na PW.
-
No dobrze jezeli co jakis czas laczy sie z siecia i pobiera to rozumiem ze na rachunku powinienem miec kilka polaczec z internetem, ale mam tylko jedne ktore trwalo wedlug operatora 5 dni i skasował mnie tylko 12 zl. Coś mi tu nie gra. Jeżeli trwalo ciagle polaczenie przez 5 dni to czy nie powinienem pobrac wiecej danych i wiecej zaplacic. Czy mozna pobierac ciagle przez 5 dni z predkoscią 0,1kb/s? Czy mozna to jakos sprawdzic z jaką prędkością pobierałem dane?
-
Ciesz się że tylko tyle naliczyło 

-
zastanawiam sie czy isc do sadu bo wedlug mnie jest to oszustwo, nie wierze ze przez 5 dni moglo pobierac ciagle z predkoscia 0,1 kb/s wydaje mi sie to nierealne, zwlaszcza ze jestem w zasiegu 3G wiec wskazuje na to ze system naliczajacy polaczenia jest wadliwy. Rozumiem ze GPRS max 54kb/s a ile moze byc minimalnie 1kb/s czy mozna sciagac z jeszcze wolniejsza predkoscia? Bo rozumiem ze jak jest predkosc 0 kb/s to polaczenie jest przerywane i powinno byc nowe polączenie na billingu a tego nie bylo.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
przecież to transmisja pakietowa - nie masz otwartego kanału o maksymelnej (maksymalnej właśnie) prędkości tylko dla siebie.
nawiązujesz sesję i czy wiślesz jeden pakiet co 30 minut, czy pakiet za pakietem najszybciej jak się da to będzie to jedna sesje póki jej nie rozłączysz..
Nie wiem czy ironicznie z tym sądem piszesz, czy jak. Martwisz się, że operator źle policzył i zamiast 2 tys zł naliczył tylko 12.50? Gdybyś chciał pobierać plik i w tyle dni by tylko tyle się ściągnęło to był by to powód by złożyć reklamację. Ale wierz mi mógłbyś się też połączyć raz i mnóstwo czasu wysłać tylko kilka pakietów.
nawiązujesz sesję i czy wiślesz jeden pakiet co 30 minut, czy pakiet za pakietem najszybciej jak się da to będzie to jedna sesje póki jej nie rozłączysz..
Nie wiem czy ironicznie z tym sądem piszesz, czy jak. Martwisz się, że operator źle policzył i zamiast 2 tys zł naliczył tylko 12.50? Gdybyś chciał pobierać plik i w tyle dni by tylko tyle się ściągnęło to był by to powód by złożyć reklamację. Ale wierz mi mógłbyś się też połączyć raz i mnóstwo czasu wysłać tylko kilka pakietów.
-
- Użytkownik forum
Ja tu raczej bym najpierw się skierował ku info odnośnie iPhone, a nie sieci, ponieważ nie wiem jak tam jest zarządzanie połączeniami z internetem, np u mnie połączenie może być nieaktywne przez długi czas, kilka godzin, ale się później zrywa samo, możliwe że iPhone stara się nie zrywać połączenia - takie niezrywanie dla kogoś bez pakietu jest bardziej opłacalne ponieważ nie zaokrągla w górę przesyłanych danych (np przesyła 1KB aby przyśpieszyć działanie GPS i zrywa połączenie a TY płacisz za rozpoczęte 100KB).elchico25 pisze:zastanawiam sie czy isc do sadu bo wedlug mnie jest to oszustwo, nie wierze ze przez 5 dni moglo pobierac ciagle z predkoscia 0,1 kb/s wydaje mi sie to nierealne
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jestes zalogowany do sieci, ale nie ma transmisji danych - o ile w tle nie leci zadna app. Z zalaczona app moze byc roznie, n.p. softphone lub tracing potrafia non stop transmitowac dane. Podobnie z mailem - jesli jest push, to serwer zna IP telefonu i dostarcza na nie dane, jesli jest pull, to co jakis czas telefon sam sprawdza. Maly pakiecik jest wysylany po kazdym rozlaczeniu/polaczeniu i zmianie IP.Krzysiek8888 pisze:ponieważ nie wiem jak tam jest zarządzanie połączeniami z internetem
Nie pomagam na PW.