Modem Option GTM378 - simlock

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mrozilla
Stały użytkownik forum

Modem Option GTM378 - simlock

Post autor: mrozilla »

Witam
Właśnie zakupiłem modem z tytułu, tak aby móc z niego korzystać w laptopie, bo mam gniazdo na SIM i na pewnym forum uzyskałem informację, że ten model będzie z moim laptopem współpracował.
Chciałbym się dowiedzieć, czy w tym modemach były zakładane simlocki, jeżeli tak to czy na wszystkie czy niektóre (jakie), oraz czy jest opcja zdjęcia go samemu jeżeli już niestety się trafi.
Na aukcji nie było informacji na ten temat.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Modem Option GTM378 - simlock

Post autor: wojteks »

mrozilla pisze: oraz czy jest opcja zdjęcia go samemu jeżeli już niestety się trafi.
Samemu raczej nie, dcunlocker powinien sobie z tym poradzić.
Najpierw jednak sprawdź czy ma simlocka.
Nie pomagam na PW!
mrozilla
Stały użytkownik forum

Jednak z tego co odpisał właśnie sprzedający jest bez simlocka, czyli spoko.
A aktualizując oprogramowanie simlock nie powróci?, bo z tego co się orientowałem, to jest możliwość wgrania samemu FW, tak więc jeżeli będzie jakaś starsza wersja od razu się za to wezmę.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

mrozilla pisze:tak więc jeżeli będzie jakaś starsza wersja od razu się za to wezmę.
Najpierw dobrze przetestuj modem i jeżeli będzie działał OK to nic nie rób z firmware.
Nie pomagam na PW!
mrozilla
Stały użytkownik forum

Znaczy z tego co czytałem o tym modemie, to ludzie chwalą najnowsze FW, że obsługa GPS, na najnowszym działa, a z poprzednimi są problemy.
Swoje modemy E220 i E169, również do najnowszego FW doprowadzałem, dashboardy sam robiłem, tak więc chyba z tym i nowym FW problemów nie powinno być.
Chociaż z tego co wiem, niektóre mogą być widziane jako Icon II o od niego trzeba FW wgrywać, bo od GTM378 nie podejdzie, ale to już będę wiedział, jak otrzymam modem.
mrozilla
Stały użytkownik forum

Ok, mam już modem, teraz pytania.
Wsadziłem kartę Orange, połączyłem poprzez GlobeTrotter Connect, ale w prawym dolnym rogu (Tray) jest ikonka zasięgu sieci bezprzewodowej i jest przekreślona, natomiast gdy klikam na nią pojawia się okienko w której jest "Sieć 3" Dostęp do Internetu.
Więc tak, czy ta ikonka nie powinna pokazywać połączenia internetowego, bo działa i jest, a nie przekreślony sygnał?
Dlaczego nazywa się to Sieć 3, gdy korzystałem z telefonu jako modemu samo nazwało się Orange, tutaj APN, login i hasło, samo się uzupełniło gdy włączyłem Globe, ale sieć ma nazwę Sieć 3.
I dlaczego standardowo była to sieć publiczna? Sam zmieniłem na domową, zazwyczaj, gdy łączę z nowym internetem, wyskakuje mi opcja wyboru rodzaju sieci.
Ogólnie w Połączeniach sieciowych mam:
Połączenie lokalne - kabel
Połączenie lokalne 7 - Option
Połączenie sieci bezprzewodowej - WIFI
System Win 7 x86
ODPOWIEDZ