Witam.Mój internet chodzi za wolno..

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
CamerDisco
Początkujący użytkownik forum

Witam.Mój internet chodzi za wolno..

Post autor: CamerDisco »

Witam.Posiadam internet play online, mam 10 GB limiti i w ostatnim czasie bardzo wolno chodzi, filmik 40 sec. ładuje się z 2 min. A ping w grach jest 300-400 czy można coś na to poradzić lub czy jak do nich zadzwonię i opiszę sprawę to Oni coś z tym zrobią ?
Markadiusz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Witam.Mój internet chodzi za wolno..

Post autor: Markadiusz »

Po pierwsze: net PLAY Online jest wolny sam z siebie, bo ma limit do 1 Mbps, chyba, że wykupisz opcję 4 Mbps. To, co opisujesz wskazuje na to, że z HSDPA/HSPA zrzuca Twój modem do UMTS. Kup antenę zewnętrzną, jeżeli modem ma złącze antenowe. Napisz jak daleko masz do nadajnika, z którym się łączysz (sprawdzisz to na mapa.btsearch.pl lub przy użyciu programu programu TopNetInfo/Mobile Data Monitoring Application odczytując CID komórki, porównując go z bazą btsearch.pl i podając info o stacji na forum) i pokaż to najlepiej na obrazku-zrzucie z mapy. Powiedz, z jakiego pasma korzystasz (U900 czy U2100), to ktoś doradzi Ci antenę. Jeżeli będzie to UMTS 900, to na upartego wystarczy Ci pierwszy lepszy pasujący drucik z salonu PLAY. Jeżeli UMTS 2100, to ktoś inny powie, bo nie wiem, jaką antenę o niewielkich wymiarach i zysku tutaj się poleca (w Warszawie chyba daleko nie będziesz miał i nie będzie trzeba lepszej anteny).
CamerDisco

Antena zewnętrzna jest już podłączona. Do najbliższego nadajnika mam z 8km. Faktycznie mam limit 1mbps, ale jak brałem neta jakieś 14 miesięcy temu to chodziło elegancko ciągle ściągało z prędkością maksymalną (128kb) i ping w grach był ciągle stały. Po upływie jakiś 4 miesięcy zasięg przeskoczył na HSPA. Wcześniej korzystałem z zasięgu HSDPA, ale teraz z tego i tego jakość zasięgu znacznie się pogorszyła i mi się wydaje że to wina modemu albo nadajników po prostu są przepełnione. Czekam na odp. :cwaniak:
Markadiusz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Markadiusz »

Podobno jak Ci "awansuje" do HSPA to spada szybkość pobierania. Ale żeby tak? I jeszcze takie pingi... Sprawdź ustawienie anteny, ewentualnie poczekaj, może ktoś tu napisze inny o tym, bo może jakoś idzie wymusić HSDPA, choć wątpię (to chyba sieć narzuca).
OBE>POnK>OF>Margonet NET+BDI
CamerDisco

Na HSPA jest lepszy ping, niż na HSDPA, ale nie działa tak jak powinno działać. Te HSPA lub HSDPA same się narzuca przy połączeniu.Antena była kręcona 30 razy
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Coś mi tu nie gra. Jaka antena, jaka długość kabla, jaki modem? Na HSPA nie ma że boli ping jest zdecydowanie niższy, nawet przy obciążeniu sieci-ale poziom sygnału musi być wyższy i bardziej stabilny. ;)
jareq
CamerDisco

Nazwy dokładnej nie pamiętam, ale huawei coś tam... Zasięg mam właśnie mały jakieś 20 % cały czas próbowałem całe lato kręcić antene, nawet zmieniałem na inny nadajknik antene i to samo.
ODPOWIEDZ