Zmiana sprzętu z karty wifi na ap/ruter

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
gk
Początkujący użytkownik forum

Zmiana sprzętu z karty wifi na ap/ruter

Post autor: gk »

Chce zmienić sprzęt ze zwykłej karty wifi pentagram hornet na jakiś ap/ruter zewnętrzny. Po pierwsze moja karta jest dość stara i po przesiadce na Win 7 po prostu nie ma do niej sterowników na stronie producenta. Ma chip Ralink RT61 i znalazłem stery do edimax, niby działają dobrze.
W sumie to nie ważne bo potrzebuje wolny slot pci i chcę po prostu wypiąć tą kartę i zakupić jakiś ap żeby od niego przyłączyć już sobie pod zwykłe wejście ethernet do płyty głównej.
Jakie urządzenie może mi ktoś polecić (jestem zielony w tym temacie)
U kolegi wygląda to tak że ma TP-Link router DSL Wi-Fi 54Mb/s TL-WR543G i internet od tego samego dostawcy co ja. To co podałem wyżej dzieli mu łącze na 2 kompy. Ale nie ma po prostu anteny wkręconej tym okrągłym kablem z gwintem tylko ma jeszcze jakąś przejściówkę. Czasem przez wifi łączy się też laptopem.
Właśnie też chciałbym mieć taka możliwość. Nie będę podpinał więcej niż 1 komputer to tego rutera ale czasem chciałbym skorzystać z internetu w tym samym pokoju na smartfonie czyli wifi.
Nie mam zielonego pojęcia jakie urządzenie mam kupić. Może być to samo co ma mój kolega tylko nie wiem jaką przejściówkę trzeba dokupić żebym mógł przykręcić tym kablem z gwintem moja antenę, która jest na dachu.
Forum widzę rozbudowane :) mam nadzieje że mi ktoś pomoże :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Zmiana sprzętu z karty wifi na ap/ruter

Post autor: Jo_gurt »

gk pisze:tylko ma jeszcze jakąś przejściówkę
Jaką?
gk

Dzisiaj tego nie sprawdzę. Jakaś puszka tam była.
http://www.atel.com.pl/doc/05985i_v_1_2_www.pdf coś jak na tym opisie (strona 5). Ogólnie to ma to dziwnie podłączone. Bo od anteny zewnętrznej nie idzie do portu WAN tylko do 1 na LAN. LAN 2 i 3 to jego komputery. Daje foto, na razie nie mam innego:
http://imageshack.us/f/842/20120104152226.jpg
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

gk, daj znać jak będziesz wiedział coś więcej, bo ciężko tak zgadywać.
gk

Ok dajmy moze sobie spokoj z tym sprzetem mojego kumpla. Chce sie dowiedziec co ja musze kupic. U mnie wyglada to tak: antena na dachu typu yagi > kabel od niej z koncowka okragla wkrecana (chyba to sie nazywa rp-sma) idzie do karty sieciowej wifi. I teraz chce zastapic ta karte AP, ktory ma mozliwosc rutingu dalej na kilka komputerow kablem jak i przez wifi. Znalazlem cos takiego i z tego co tam pisze to ma taka mozliwosc. www.patrox.pl/ovislink-airlive-wl5460ap ... -3024.html Prosilbym o pomoc w wyborze AP bo nie znam sie na tych urzadzeniach. Nie wiem , ktore sa dobre a ktore gorsze.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Jeśli ma być jedno urządzenie to masz do wyboru Ovislink G.duo.
gk

Dzieki, ale znaczy ze to co podalem w linku to jakies naciaganie ludzi ? cytuje co opisano w jednej z funkcji "WISP::plus ::Universal Repeater: w tym trybie AP
odbiera sygnał od dostawcy internetu bezprzewodowo,
oraz równocześnie bezprzewodowo i przewodowo rozsyła
go dalej do komputerów"
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Nie tyle naciąganie, co nie zadziała w każdej sytuacji - np. u ciebie.
Szczerze to w mało której sytuacji zadziała :P
ODPOWIEDZ