Po co limity transferu?

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
gnosis
Początkujący użytkownik forum

Po co limity transferu?

Post autor: gnosis »

Tak mi przyszło do głowy.Czy z punktu widzenia technicznego limity transferów w technologi HSDPA są konieczne czy jest to tylko sposób na zbicie kasy przez operatorów tak jak to było w ADSL??

Prosze o kompetentna odpowied. :shock:
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Re: Po co limity transferu?

Post autor: Fanta »

Gdyby nie było limitów każdy mógł by się nastawić na "grube" ściąganie filmów czy nowych gier, co mogło by doprowadzić do zapchania sieci.
W celu eliminowania nadużyć - dla zapewnienia powszechnej dostępności oraz wysokiej jakości działania sieci, Polkomtel zastrzega
sobie możliwość zmiany parametrów technicznych transmisji danych po przekroczeniu w jednym okresie rozliczeniowym:
a. 1 GB przesłanych i odebranych danych przy wyborze planu cenowego iPlus prywatny 60
b. 4 GB przesłanych i odebranych danych przy wyborze planu cenowego iPlus prywatny 110.
Ale z drugiej strony są pakiety, prawda? No więc jak by każdy po przekroczeniu limitu wykupił sobie taki pakiet i ściągał coś na fulla to ciekawe czy wtedy sieć by się zapchała...
Wdeług mnie limity są głównie po to by zarabiać kasę na pakietach, bo operator jakoś się nie troszczy o to jak np. w środku dnia sieć jest zapchana i net ledwo zipie.
Limity były, są i raczej będą... :|
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
gnosis

fanta88 pisze:Gdyby nie było limitów każdy mógł by się nastawić na "grube" ściąganie filmów czy nowych gier, co mogło by doprowadzić do zapchania sieci.
W celu eliminowania nadużyć - dla zapewnienia powszechnej dostępności oraz wysokiej jakości działania sieci, Polkomtel zastrzega
sobie możliwość zmiany parametrów technicznych transmisji danych po przekroczeniu w jednym okresie rozliczeniowym:
a. 1 GB przesłanych i odebranych danych przy wyborze planu cenowego iPlus prywatny 60
b. 4 GB przesłanych i odebranych danych przy wyborze planu cenowego iPlus prywatny 110.
Ale z drugiej strony są pakiety, prawda? No więc jak by każdy po przekroczeniu limitu wykupił sobie taki pakiet i ściągał coś na fulla to ciekawe czy wtedy sieć by się zapchała...
Wdeług mnie limity są głównie po to by zarabiać kasę na pakietach, bo operator jakoś się nie troszczy o to jak np. w środku dnia sieć jest zapchana i net ledwo zipie.
Limity były, są i raczej będą... :|

A no własnie.
Chodzi mi ot szczegóły techniczne np:HSDPA.Z tego co wiem jak wejdzie WIMAX limity maja zniknąc (zresztą nie ma ich z tego co wiem w np NETIA WIMAX.
Przypominam ,że limity dopiero co zdjeto z neostrady i innych kablowych łącz np UPC i in. i to dopiero po interwencjii UKE.

Mi sie wydaje ,że to tylko nabijanie kasy i to dosyć chamskie.
Przecież załóżmy teoretycznie ,że wszyscy wykupia pakiety i ciągną 24 h i co wtedy siec padnie a no nie?
Co najwyżej zwolni , będzie wywalać z sieci itp.Prądu więcej BTS pożrą i wszystko.

Czy sie myle? 8)
Ostatnio zmieniony 2007-05-02, 21:21 przez gnosis, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Jojo »

A dla mnie to jest Internet mobilny, w którym dostępny jest nie tylko HSDPA. Operatorzy dają możliwość korzystania ze wszystkich technologii z maksymalną prędkością bez przypisywania konkretnym użytkownikom limitów prędkości, to ma też swoje zalety.
Dodatkowo nie wszędzie dostępny jest HSDPA, więc jak by nie było limitów to reszta by padła, niech się kilkadziesiąt osób doczepi do takiego BTS z EDGE, lipa będzie. A osób korzystających z tego rodzaju usługi przybywa. Faktycznie na początku nie było takiego problemu, ale wszystko się zmienia.
Elektroniczna rewolucja
gnosis

Jojo pisze:A dla mnie to jest Internet mobilny, w którym dostępny jest nie tylko HSDPA. Operatorzy dają możliwość korzystania ze wszystkich technologii z maksymalną prędkością bez przypisywania konkretnym użytkownikom limitów prędkości, to ma też swoje zalety.
Dodatkowo nie wszędzie dostępny jest HSDPA, więc jak by nie było limitów to reszta by padła, niech się kilkadziesiąt osób doczepi do takiego BTS z EDGE, lipa będzie. A osób korzystających z tego rodzaju usługi przybywa. Faktycznie na początku nie było takiego problemu, ale wszystko się zmienia.
Tak w ogóle z tego co wiem to w tej chwili np w Warszawie z pełną szybkością może korzystac max 100tyś osób z blueconnect tylko nie wiem czy to chcodzi o HSDPA czy ogólnie wszyscy.
Awatar użytkownika
de_stroy
Stały użytkownik forum

Post autor: de_stroy »

Kolega @gnosis poruszył tutaj bardzo ciekawy aspekt sprawy, który mnie też zainteresował... Bo wszyscy mówią, że jakby nie było limitów, to sieć padłaby jak nic. Więc jakie są tak naprawdę możliwości BTS-ów? Ile toto jest w stanie znieść userów na raz? (biorąc pod uwagę, że jeszcze czasem ktoś chciałby wykorzystać taki BTS do dodzwonienia się do kogoś...)

Pytanie do technicznych wyjadaczy skierowane głównie, choć mam takie niejasne uczucie deja vu jakby @Bob już kiedyś o tym gdzieś na forum pisał... To jak z tymi BTSami? :>
Komu w drogę, temu notebook...
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

de_stroy pisze:Kolega @gnosis poruszył tutaj bardzo ciekawy aspekt sprawy, który mnie też zainteresował... [...] Więc jakie są tak naprawdę możliwości BTS-ów? Ile toto jest w stanie znieść userów na raz?
W sumie temat i mnie interesuje. Czy ktoś z Was wie coś na ten temat?

Może Panowie z Ery, Plusa albo Orange? Bo wiem, że czytają forum.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

Z tego, co pamiętam to BTS może obsłużyć w sieci GSM do 70 dzwoniących użytkowników naraz przynajmniej tak było jakiś czas temu.
Z reszta już kiedyś miałem komunikat na telefonie „siec jest przeciążona spróbuj później” albo coś podobnego w tym stylu.
Elektroniczna rewolucja
Awatar użytkownika
felekdf1
Użytkownik forum

Post autor: felekdf1 »

Z reszta już kiedyś miałem komunikat na telefonie „siec jest przeciążona spróbuj później” albo coś podobnego w tym stylu.
Ja też miałem taki komunikat, a i pewnie jak by było bez limitów to byśmy mieli transfer 1Kb/s - 3Kb/s w godzinach od 12:00 do 18:00 bo tak zawsze jest w zasięgu EDGE, i pewnie podobnie jest w zasięgu innych technologi.
ED77
http://www.google.cay.pl/ - Zapraszam :)
Awatar użytkownika
S.N.A.J.P.E.R
Stały użytkownik forum

Post autor: S.N.A.J.P.E.R »

Jojo pisze:Z tego, co pamiętam to BTS może obsłużyć w sieci GSM do 70 dzwoniących użytkowników naraz przynajmniej tak było jakiś czas temu.
Tak mało? :shock: :shock: :shock:
Jojo pisze: Z reszta już kiedyś miałem komunikat na telefonie „siec jest przeciążona spróbuj później” albo coś podobnego w tym stylu.

Ja na szczęście jeszcze nie miałem :P :lol:

Co do BTS-ów to mnie to też bardzo ciekawi, ile taki BTS może pomieścic userów i co robi jeśli jest przeciążony? zaczyna wszystkich wyrzucac?
i+ simdata>k300i>irda>gprs>rekord=49,8 Kb/s
FINCH
Stały użytkownik forum

Post autor: FINCH »

Dostęp do internetu przy pomocy infrastruktury komórkowej jest bardzo drogi dla operatora. I nie został stworzony do dostępu stałego. To jest dostęp mobilny dla użytkowników mobilnych którzy wykorzystują zasoby tylko przez chwilę i płacą relatywnie ogromne sumy licząc per kilobajt. Rewolucja nastąpi dopiero w momencie wprowadzenia infrastruktury hybrydowej czyli WCDMA + WiMax. No a za rogiem czeka już LTE. Reasumując wątpię aby w najbliższym czasie przy obecnej infrastrukturze cokolwiek się zmieniło. Limity będą . Ewentualnie będą wzrastać . Dopiero nowa infrastruktura pozwoli zmienić tą sytuacje. Ale to jest perspektywa 2 lat .
FINCH | MOTOROLA A835 + LicencjaGPRS = 40 kB/s
Awatar użytkownika
Fazzi
Stały użytkownik forum

Post autor: Fazzi »

Kolego @FINCH jak możesz mieć na licencji GPRS aż 40kB/s?
Chyba że używasz EDGE, jeśli tak to pisz troszkę dokładniej bo możesz kogoś wprowadzić w błąd.
Pozdrawiam.
WiFi System = 10 Mbit (w nocy 2 razy szybciej)
Orange CDMA
iPlus LTE
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Fazzi pisze: jak możesz mieć na licencji GPRS aż 40kB/s?
Chyba że używasz EDGE,
Jeśli się używa modemu z UMTS lub HSDPA będąc w zasięgu tych technologi to czemu nie. :lol:
Awatar użytkownika
Fazzi
Stały użytkownik forum

Post autor: Fazzi »

Fakt :oops:
Przepraszam, mój błąd.
WiFi System = 10 Mbit (w nocy 2 razy szybciej)
Orange CDMA
iPlus LTE
NewWalk
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: NewWalk »

S.N.A.J.P.E.R pisze: Co do BTS-ów to mnie to też bardzo ciekawi, ile taki BTS może pomieścic userów i co robi jeśli jest przeciążony? zaczyna wszystkich wyrzucac?
Wiem jak to jest w Erze i w Orange w praktyce.
Przy próbie połączenia słyszymy komunikat w stylu:
"połączenie nie może być teraz zrealizowane, spróbuj za chwilę"

Dodatkowo wszystko wariuje :) Połączenia są zrywane, często brak jakiegokolwiek sygnału, totalna cisza w słuchawce. SMSki wysyłają się kilka minut :)
gnosis

FINCH pisze:Dostęp do internetu przy pomocy infrastruktury komórkowej jest bardzo drogi dla operatora. I nie został stworzony do dostępu stałego. To jest dostęp mobilny dla użytkowników mobilnych którzy wykorzystują zasoby tylko przez chwilę i płacą relatywnie ogromne sumy licząc per kilobajt. Rewolucja nastąpi dopiero w momencie wprowadzenia infrastruktury hybrydowej czyli WCDMA + WiMax. No a za rogiem czeka już LTE. Reasumując wątpię aby w najbliższym czasie przy obecnej infrastrukturze cokolwiek się zmieniło. Limity będą . Ewentualnie będą wzrastać . Dopiero nowa infrastruktura pozwoli zmienić tą sytuacje. Ale to jest perspektywa 2 lat .
Czy możesz rozwinąc temat?
Dlaczego niby dla operatora jest to drogi dostep?
I co to jest infrastruktura hybrydowa??
NewWalk
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: NewWalk »

infrastruktura hybrydowa to taka która składa się z różnych 'elementów', w tym przypadku z nadajników różnego typu.

Wikipedia mówi:
Hybryda - jest to połączenie, w jedną maszynę (układ współdziałający), rozwiązań pozornie ze sobą niewspółgrających. Najczęściej jest to połączenie kilku urządzeń, kiedyś produkowanych osobno, w jedno (tzw. kombiwary, kombajny). Przykładem są urządzenia wielofunkcyjne: skaner, drukarka, fax, czytnik kart, kserokopiarka.
W sumie na chwilę obecną operatorzy komórkowi posiadają infrastrukturę hybrydową sieć GSM + Hotspoty. Ale wiadomo, że my (użytkownicy bezprzewodowego neta) czekamy na takie hybrydy o jakich wspomniał FINCH.
FINCH
Stały użytkownik forum

gnosis pisze: Czy możesz rozwinąc temat?
Dlaczego niby dla operatora jest to drogi dostep?
I co to jest infrastruktura hybrydowa??
Ad 1.

Drogi jest ponieważ implementuje się tu mnóstwo procedur które używając "internetu komórkowego" jako stałego dostępu do internetu w ogóle nie wykorzystujemy ( np handovery) . Za tymi procedurami kryją się ludzie i maszyny a więc duże pieniądze.

Ad 2.

Spójrz proszę na ten pdf >KLIK< na stronie 2 jest diagram przedstawiający sieć hybrydową. Gdzie dostęp do zasobów realizowany jest przy pomocy rożnych technologii radio dostępu.
gnosis

Dzięki za pdf-ik.
Musze w tym troche posiedziec ,żeby zrozumiec.
Ale dlaczego np siec w Czechach w oparciu o CDMA ,ale na 450MHz daje dostęp bez limitów do 3Mb i ok 140 zł?
Tu masz link: http://www.telepolis.pl/news.php?id=8301

Czy tam nie ma handoverów i innych procedur??Zresztą handover nie mam miejsca gdy sie korzysta z internetu w domu.(no chyba ,że w niekorzytntm punkcie na styku dwóch BTS-ów)

Na razie wydaje mi sie ,że to marketing.
ale za mało sie znam .Zobaczymy co czas przyniesie.
Tak nawiasem to podobnie jest z płaceniem za V przesyłu danych po kablu.Płaci sie drożej za wyzsze szybkosci i jest to zrozumiałe jak ktoś chce miec np 100Mb/s ,ale różnice między 1 a 2, czy 6 Mb i pobieranie różnych opłat to czysty marketing.Dla operatora 2 Mb to nie większy koszt ,przeciez nie płaci za ilość bitów?
Operatorzy mobilni w ogóle nie różnicuja na opcje pod względem szybkości.
Dlaczego np blueconnect czy orange teraz 3,6 ma i liczy sie tylko transfer ,a nie ma podziału na 1,2 i 3,6 np?
A no dlatego ,że tyle ta technologia może maxymalnie .
To tak jakby puszczac sygnał telewizyjny (cyfrowy) o różnej szybkości :P

Jakbys mógł lub ktoś podac pare sensowych linków o technologi HSPA czy LTE bo nie chce zadręczać pytaniami chętnie sie podszkole.

:idea:
FINCH
Stały użytkownik forum

gnosis pisze:Dzięki za pdf-ik.
Musze w tym troche posiedziec ,żeby zrozumiec.
Ale dlaczego np siec w Czechach w oparciu o CDMA ,ale na 450MHz daje dostęp bez limitów do 3Mb i ok 140 zł?
Tu masz link: http://www.telepolis.pl/news.php?id=8301

Czy tam nie ma handoverów i innych procedur??Zresztą handover nie mam miejsca gdy sie korzysta z internetu w domu.(no chyba ,że w niekorzytntm punkcie na styku dwóch BTS-ów)
Słuszna uwaga ! Ale zauważ że usługa ta jest realizowana w technologii Evolution-Data Optimized http://en.wikipedia.org/wiki/Evolution-Data_Optimized czyli technologi która została specjalnie stworzona jako interfejs radiowy do transmisji danych. Zauważ że cena nie obejmuje karty. Jest to jak widać bardzo droga zabawka.
gnosis pisze: Na razie wydaje mi sie ,że to marketing.
ale za mało sie znam .Zobaczymy co czas przyniesie.
Tak nawiasem to podobnie jest z płaceniem za V przesyłu danych po kablu.Płaci sie drożej za wyzsze szybkosci i jest to zrozumiałe jak ktoś chce miec np 100Mb/s ,ale różnice między 1 a 2, czy 6 Mb i pobieranie różnych opłat to czysty marketing.Dla operatora 2 Mb to nie większy koszt ,przeciez nie płaci za ilość bitów?
Operatorzy mobilni w ogóle nie różnicuja na opcje pod względem szybkości.
Dlaczego np blueconnect czy orange teraz 3,6 ma i liczy sie tylko transfer ,a nie ma podziału na 1,2 i 3,6 np?
A no dlatego ,że tyle ta technologia może maxymalnie .
To tak jakby puszczac sygnał telewizyjny (cyfrowy) o różnej szybkości :P
Jak w każdym biznesie tak i tu marketing dodaje swoje 3 grosze. Pamiętaj jednak że im większe pasmo dla użytkownika tym większe należy pasmo wykupić u dostawców ( np łącza międzynarodowe ) Ostatecznie więc można policzyć ile kosztuje np kilobajt. A ponieważ mając większe pasmo więcej go "zużywasz" w jednostce czasu musisz więcej zapłacić. Dlaczego komórkowcy nie różnicują ? Oni zrobili inaczej . Wprowadzili limity :)
gnosis pisze: Jakbys mógł lub ktoś podac pare sensowych linków o technologi HSPA czy LTE bo nie chce zadręczać pytaniami chętnie sie podszkole.
Miślę że dobrym startem będzie angielska wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/High-Speed_Packet_Access , http://en.wikipedia.org/wiki/3GPP_Long_Term_Evolution
gnosis

Dzieki.
Czyli prawdziwym przełomem będzie WIMAX.
Jak uporaja sie jeszcze dla mobilnych połączeń bo na razie w WIMAX-e cienko to wychodzi.
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

Co do WiMaxa to mam mieszane uczucia. Sieci komórkowe będą się szybciej rozwijać zwiększając prędkość a tym samym pojemność całego systemy. Czasem myślę że Era też coś kombinuje żeby uruchomić UMTS 450 bo stara się o przyznanie jej tych częstotliwości które ma na razie Orange.
Elektroniczna rewolucja
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Jojo pisze:Co do WiMaxa to mam mieszane uczucia. Sieci komórkowe będą się szybciej rozwijać zwiększając prędkość a tym samym pojemność całego systemy.
Pojemność tak, ale zauważ, że zasięg UMTS ma być tylko w dużych miastach. Natomiast WiMax, ma mieć zasięg do 50km i obejmować także małe miejscowości i wsie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ODPOWIEDZ