Router do Netia WiMAX

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
beliar168
Początkujący użytkownik forum

Router do Netia WiMAX

Post autor: beliar168 »

Witam,
:padam: prosze Was o pomoc, jednocześnie błagam nie piszcie, że "to juz bylo, korzystaj z wyszukiwarki " :padam: itp. Próbowałem podlączyc tez tak jak mam u siebie,ale ja mam net z kabla tel, mam 2 routery, jeden podpiety do drugiego w celu "rozszerzenia" wifi. Zrobiłem podobnie modem->router(wiele róznych kombinacji) i niestety nie działa Szukałem w internecie, ale w wiekszości rozwiązanie problemu opisane jest ogolnie np do kilku rodzajów routerów. Siedziałem dzisiaj przy tym 3 godziny i nie podołałem.

Taki oto problem.:

Kolega ma Internet radiowy Netii Wimax. Kupil router tp linka TL-WR740n. Poprosił mnie żebym to poskładał do kupy. Niestety Rotuter nie moze polaczyć sie z internetem, konfigurowałem polączenia PPPoE, hasła, loginy , itd, itp i nic. Nie wiem może ten przez ten router nie da sie rozdzielić tego rodzaju internetu.

Napiszcie prosze co robie źle ( o ile tak jest :P), albo jakis konkretny model routera który będzie działał. Rozchodzi sie o wifi ponieważ kumpel ma lapka i tablet wiec bez sensu sa kable.

Jeżeli ten router jest zly to podajcie jakis konkretny w miare niedrogi typ/model.

Będe wdzieczny za odpowiedzi, kumpel do jutra moze zwrócic ten router i oddadza mu kase, wiec jeśli faktycznie jest zły to Wasza szybka odpowiedź pozwoli mu na zaoszczedzeniu kilku zlociszy.

Może troche chaotycznie to opisałem, ale jak juz wspomnialem nie mam dzisiaj nerwów po tej nierównej walce:P
Ostatnio zmieniony 2012-01-04, 20:41 przez beliar168, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Router do Netia WiMAX

Post autor: Jo_gurt »

Ten routerek powinien być dobry.
Potrzebna konfiguracja to w zasadzie tylko PPPoE.
Co konkretnie się dzieje?
beliar168
Początkujący użytkownik forum

Post autor: beliar168 »

Router nie wykrywa połączenia internetowego, nie łączy sie z nim. Konfiguracja PPPoE jest na pewno dobra tzn login i hasło. Nie wiem dlaczego nie moge znalezc w tym routerze ustawien VPI i VCI. Korzystałem z konfiguracji automatycznej (jesli można tak to nazwac) czyli odpalilem dołączona plytke, przebrnąlem przez caly proces i na koncu komunikat że nie mozna nawiazac połączenia, podobnie jak przy konfigurowaniu przez przeglądarke.

Może problem w ustawieniach VCI VPI ?? chyba, że router sam to ustawia, ja nie mogę znależć tych opcji.
Awatar użytkownika
Rilicek
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Rilicek »

Nie miałem Wi-Max, więc improwizuję.
Może niepotrzebne jest PPPoE.
Jak kolega nie miał routera TP-Linka, to jak się łączył z internetem?
Jakie urządzenie jest od Netii?
orange -> EchoLife HG612 + 2xNetgear R6220 (OpenWrt 19.07 z LuCI)
System: openSUSE
http://software.opensuse.org/
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

beliar168 pisze: Nie wiem dlaczego nie moge znalezc w tym routerze ustawien VPI i VCI.
Bo to się tyczy ADSLa.
beliar168 pisze: podobnie jak przy konfigurowaniu przez przeglądarke.
Zaloguj się, skonfiguruj PPPoE i sprawdź w logach co się dzieje.
Rilicek pisze:Może niepotrzebne jest PPPoE.
Potrzebne. Chyba, że Netia coś zmieniała ostatnio, ale wątpię.
Awatar użytkownika
kris_kjk
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: kris_kjk »

Mając WIMAX-a z Netii korzystałem z bardzo dobrego routera TL-WR941ND. Mając np. laptopa w standardzie N, ustawiając router na max siłę nadawania zasięg jest naprawdę bardzo dobry, a praca stabilna. Poniżej część z moich ustawień:

WAN routera podłączony kabelkiem z modemem/zasilaczem Netii, konfiguracja LAN laptopa z LAN routera kabelkiem przez adres 192.168.1.0 ... domyślne hasełko (admin) i login (admin) routera (o ile pamiętam).
Zakładka Network --> WAN ustawienia --> WAN Connection Type: PPPoE/Russia PPPoE tak działa po kliknieciu obok przycisku Detect
Poniżej wpisywałem nazwę użytkownika i hasło - otrzymane od Netii - bardzo ważne jest dokładne wpisanie rozróżniając małe i duże litery, nie myląc O (ooo) i 0 (zero).
Secondary Connection --> Disabled
Wan Connection Mode --> Max Idle Time: 15
klikamy na Save następnie na Advanced a tam tylko w
MTU Size (in bytes): 1480, ponownie klikamy na Save, następnie na Back aby powrócić do poprzedniej strony gdzie klikamy na dole na Connect
musi połączyć ...
Czy na 100% usługa już jest aktywna ? Gdy pojawi się problem proszę o kontakt postaram się pomóc ...

Pozdrawiam ...
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

kris_kjk pisze: 192.168.1.0
Raczej 192.168.1.1 :)
ODPOWIEDZ