Router z silnym radiem poszukiwany.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bomber
Specjalista bezprzewodowy-junior

Router z silnym radiem poszukiwany.

Post autor: bomber »

Mieszkam w niewielkim, trzypoziomowym domu. W środku schody, przy nich na poziomie środkowym mam punkt dostępowy Wifi. Wcześniej było to DLink 624+, który się spalił, a teraz to Linksys WAG200G. Oba te urządzenia nie są świadomym wyborem, miałem je akurat pod ręką. Mój problem dotyczy słabego zasięgu Wifi na krańcach niektórych pomieszczeń, zwłaszcza przy klienckich urządzeniach mobilnych. Można to oczywiście rozwiązać dodatkowymi AP, ale musiałbym dokupić 2 nowe (bo problem jest na 2 poziomach) a w dodatku do pełni szczęścia brakuje mi naprawdę niewiele. Czasem wystarczy położyć nogi na poduszce zamiast głowy, aby obejrzeć streaming na iPadzie :-). Do Dlinka podłączałem niegdyś antenkę z rzekomo większym dBI (za 10 zł z allegro), ale nic to nie zmieniło.
Zastanawiam się nad jakimś silniejszym ruterem, zwłaszcza, ze i tak chcę kupić jakiś ruter LAN/WAN (bo Linksys nim nie jest). Najłatwiej byłoby kupić i sprawdzić czy mi pomoże, ale nie mam jak. Guglując znalazłem kilku mocarzy ;-). (nazwa, switch, moc, anteny cena, )

Sapido GR-1733, 200 zł, 1GB, ? dBM, 2x5dBi,
http://www.chip.pl/testy/akcesoria/rout ... do-gr-1733
Dobry wynik w teście na odległość CHIP-a (wielkości transferu równe urządzeniom kilkukrotnie droższym)

Ubiquiti PowerAP, 320 zł, 100 Mb, moc nadajnika 28 dBm +-2, 2x 6 dBi, http://download.ted.net.pl/Ubiquiti/PowerAP/

Airlive N.Power 230 zł, ?, 33 dBm, 1x 3 dBI
http://pl.airlive.com/product/product_3 ... 0952403892

Kolejne 2 to tnie do końca mocarze, ale jakiś test wygrały:

TP-LINK WR1043ND, 210 zł, 1 Gb,max moc 20 dBm, 3x3dBi, da się wgraćDD-WRT
Pierwszy wynik transferu na odległość w teście Komputerświat

EDIMAX BR-6428nS, 125 zł, 100 Mb, moc wyjściowa 16 +-1dBM, 1 antena.
Drugi wynik transferu na odległość w teście Komputerświat
http://www.komputerswiat.pl/testy/sprze ... px#content

Problemem u mnie jest na pewno sygnał AP, telefon z Androidem pokazuje mi w niektórych miejscach okolice -90 dBm. Zakładam, że “mocarz” powinien załatwić tę sprawę. Natomiast nie wiem jak z komunikacją od klienta do AP. Niestety mój ruter nie pokazuje siły sygnały urządzeń klienckich, jak również producenci ruterów dość rzadko chwalą się czułością urządzenia. Gdzieś na jakimś forum, spotkałem się z opinią, że czułość rutera rośnie wraz z jego mocą? Czy to ogólna zasada?

Może polecacie jakiś innych “mocarzy”? Interesuje mnie też ekonomiczny wybór. Nie jestem zainteresowany płaceniem za zbędne dla mnie ficzery typu obsługa USB. Na ruter chciałbym poświecić jakieś 250 zł. Wszelkie wypowiedzi, które mogą mnie czegoś nauczyć są mile widziane.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: Router z silnym radiem poszukiwany.

Post autor: Patryk »

W Polsce maks. dozwolona moc EIRP = 100 mW (20 dBm), jeśli myślisz że ktoś tu Ci pomoże łamać prawo to się niestety mylisz.
Poza tym indoor i tak to nie ma żadnego sensu.

Takie problemy rozwiązuje się inaczej - za pomocą skrętki (ew. DLAN) i dodatkowych Access Pointów.
bomber

Czemu indoor nie ma to sensu?
O max EIRP doczytałem robiąc powyższą analizę.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

bomber pisze:O max EIRP doczytałem robiąc powyższą analizę.
Niewiadomo jaka moc i tak nic Ci nie da, bo urządzenia będą widziały router, ale nie będą w stanie przesłać do routera czegokolwiek.
Robiłem kiedyś co prawda po adhoc, w jednym kompie karta pci, drugi laptop. Laptop widział ww kompa, ale połączenie przez strop z trudem udało się zrobić dopiero po wymuszeniu 802.11b bo na g nie szło się połączyć.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

bomber pisze:Czemu indoor nie ma to sensu?
Trzeba pamiętać, że komunikacja WiFi jest dwukierunkowa. Czyli co z tego, że przebijesz zbrojone ściany smażąc po drodze kota, a router i tak nie "usłyszy" co ma do powiedzenia lapek.

EDIT: Widzę, że napisaliśmy to samo w prawie tym samym czasie.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Czemu indoor nie ma to sensu?
Bo chyba nie będziesz po drugiej stronie linku w domu stawiał takiego samego "mocarza".

Jeśli masz nieużytkowe poddasze a dom nie jest rozległy w poziomie to możesz na strychu na samym szczycie pośrodku domu umieścić małą szerokokątną antenę panelową np. o zysku 8 dBi, skierowaną w dół, i do niej podpiąć router.
U mnie w chałupie 10x10m x 3 kondygnacje rozdzielone dwoma stropami Ackermanna i jednym drewnianym takie rozwiązanie jako tako daje radę.
mateusz12345678
Początkujący użytkownik forum

Post autor: mateusz12345678 »

Zaskakująca jest ta nieuzasadniona nadgorliwość prawna. Kupować można i 100000mW. Państwo policyjne już tuż, tuż, ale jeszcze kupować można.

Różnorodność możliwych kart i konfiguracji sprzętu tworzących AP jest znacznie większa.
http://www.interprojekt.pl/koszykMagazy ... ITI_MODULY
http://www.interprojekt.pl/koszykMagazy ... IO_MINIPCI

Nie mogłem się oprzeć:
http://www.anteny24.pl/pl/p733,R5-SHPn- ... tenty24-pl
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

mateusz12345678 pisze:Państwo policyjne już tuż, tuż, ale jeszcze kupować można.
Kupować zawsze można, szkoda tylko że nie jest zabroniona sprzedaż.
Na niektórych prostaczków uważających się za wielkich "operatorów" to jedyna rada :]
bomber

Topografia domu jest taka, że nie da się optymalniej zamontować anteny AP z zachowaniem minimum estetyki, a nie mieszkam sam. Sygnał nie musi się przebijać przez żadne stropy, dom to przy półpiętra skupione wokół otwartej studni ze schodami. AP jest prawie na środku
studni. A jednak w niektórych kątach brakuje mi sygnału.
O komunikacji Klient do AP pisałem, niestety chyba nie zwróciliście na to uwagi. Powtórzę pytanie, czy "silniejsze" rutery nie mają również lepszej czułości? Bo to mogłoby rozwiązać problem komunikacji Klient->AP.

BTW: o dołożeniu AP-ów też pisałem...

Co do prawa, to może trochę pragmatyzmu. Jaki macie interes czepiając się? Dom jest wolnostojący, a sąsiedzi odlegli. Komuś zaszkodzę?

Router "mocarz" i tak kupię, bo jakiegokolwiek rutera i tak potrzebuję. Pisząc tu liczę na bardziej optymalny wybór.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Jo_gurt,
że przebijesz zbrojone ściany smażąc po drodze kota
Nie przesadzajmy moce to są śmieszne-takie mają być bo to jest pasmo ogólnodostępne-publiczne (tel. komórkowy może emitować moc do 10x większą).
Trzeba pamiętać, że komunikacja WiFi jest dwukierunkowa.
Tak dokładnie jest-to że nam AP sypnie mocą i przebije przez ściany z żelbetonu i jego sygnał będzie świetnie wykrywalny nie oznacza że klienci będą się z nim prawidłowo komunikować. ;)
jareq
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

jarek999 pisze:Nie przesadzajmy moce to są śmieszne
Mam nadzieję nie wziąłeś tego kota na poważnie? Ja bardzo lubię koty.
bomber pisze:Powtórzę pytanie, czy "silniejsze" rutery nie mają również lepszej czułości? Bo to mogłoby rozwiązać problem komunikacji Klient->AP.
Nie. A czasem wręcz odwrotnie.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

mateusz12345678 pisze:Nie mogłem się oprzeć:
http://www.anteny24.pl/pl...CI-antenty24-pl
A tu się grubo mylisz, na 5GHZ jeszcze "200mW" zostało na zysk anteny :cwaniak:
Powtórzę pytanie, czy "silniejsze" rutery nie mają również lepszej czułości?
Z pustego nawet salomon nie naleje, z sygnału słabszego od szumu nic się nie zrobi.
mateusz12345678
Początkujący użytkownik forum

Post autor: mateusz12345678 »

krystianb pisze:A tu się grubo mylisz,
Ale czy ja coś twierdzę? :] Karta fajnie wygląda. Ja taki prostaczek. To mnie kręci. ;)
bomber

Wracają do meritum...
Wybaczcie moją niewiedzę, ale o ile mi wiadomo to urządzenia radiowe negocjują ze sobą najlepszą, osiągalną w danych warunkach modulację. Czy to działa niejako symetrycznie w Wifi? Czy też skoro ruter jest "silniejszy" od klienta to może do niego wysyłać szybciej, a odbierać wolniej (w gorszej modulacji)? Idąc tym tropem, czy to nie jest tak, że o ile tylko AP jest w sanie odebrać cokolwiek do klienta, to zwiększenie mocy AP może jednak zwiększyć download? A to o download mi chodzi, przypominam, że problem jest przy streamingu.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Modulacja jest związana ze standardem. Np. 802.11g (i chyba a) korzysta z OFDM. Przy spadku jakości połączenia "spada" do CCK, czyli do 802.11b.

Nie ma czegoś takiego, że upstream ma inną modulację niż downstream, poza tym chyba cały problem polega na tym, żeby uzyskać prędkości jednak większe niż 802.11b.
bomber

Jeśli chodzi o prędkość, to powinno wystarczyć stabilne 2Mb/s - HD nie streamuję raczej.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

To przełącz w 802.11b i zobacz czy pomoże.
Romek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Romek »

TP-LINK WR1043ND mam go od pewnego czasu i mogę potwierdzić zasięg i pokrycie sygnałem ma konkretne w trybie N i przy szyfrowaniu WPA2 PSK z AES, szybkość też ok jak na N przystało. Dodatkowo ma 3 odkręcane anteny, USB 2.0, swith Gb/s i możliwość zmiany fabrycznego oprogramowania na alternatywne DD-WRT lub OPEN-WRT.
Jednym zdaniem w tej cenie rewelacja. Postawiłbym go na środkowej kondygnacji i sprawdził pokrycie sygnałem.
Ewentualnie w ostateczności zamontował dodatkowe AP na piętrach. Wszystko zależy z czego chata jest zbudowana, moją 2 piętrową wraz z ogródkiem spoko pokrywa.
Pozdrawiam : :papa:
Romek
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
wawryl
Użytkownik forum

Post autor: wawryl »

Witam podepnę się do tematu
Co poradzicie na bazę?

ADSL----Router z tomato ----AP

To tomato kablem wpięte 3 PC. Do AP 15 userów po wifi.
Tylko co z dobrym radiem na AP?
Od 2 lat aktualnie router z tomato ovislink wl1600 odwala całą robotę ale powoli trzeba go na emeryturę (klopoty z pingami i wifi) Pora na coś mocniejszego + AP
Nie z nami te numery...
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

wawryl pisze:Do AP 15 userów po wifi.
Idź na 5GHz, 15 userów/AP to dużo.
Nie pomagam na PW!
wawryl
Użytkownik forum

Post autor: wawryl »

Dzięki za poradę ale u 15 ludków musiałbym wymienić sprzęt a nie chcialbym tego moze coś na atheros?
Nie z nami te numery...
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

wawryl pisze:u 15 ludków musiałbym wymienić sprzęt a nie chcialbym tego
To jedynym rozwiązaniem jest drugi router podłączony do pierwszego kablem. I ustawienie ich obu tak, aby pokrywały wszystkich userów.
8850
Stały użytkownik forum

Post autor: 8850 »

Takie złote zasady moje własne prywatne i komu nic do tego :) :

1. Wybieraj wyłącznie AP które mają wifi na chipsecie Atherosa. One są najmocniejsze i najstabilniejsze. Nie wybieraj nic co ma radio oparte na ralinku lub realteku. Byle jaki tani tplink z atherosem objeżdża go czułością i stabilnością połączenia jak chce broadcoma, ralinka, realteka. Także nIgdy wiecej nic co jest broadcomie, te sławne linksysy WRT54g w którym mam alternatywne oprogramowanie zjada na śniadanie każdy używany AP atheros za 30 PLN. Cieszyłem się że to jest fajne, do momentu jak przetestowałem inne AP. Chcesz mogę Ci routery te marne dziady w super stanie sprzedać, Ovislnk 5460, Linksys WRT54G z 4MB RAM, Blackbox z gwarancją działania, z dowolnym oprogramowaniem, routery jak nowe, wszystko chodzi co trzeba.

2. Również nie kupuj nic na co nie da się wgrać dd-wrt, gargolye, openwrt. Ponieważ jeśli coś nie będzie Ci działać w oryginalnym sofcie, wgrasz sobie alternatywny i zazwyczaj będzie działać to co chcesz.

2. Najważniejsza jest ANTENA i krótki gruby kabel, w drugiej kolejności AP. Antena ma być droga i firmowa, złączki zaizolowane, kabel firmowy. Jeśli nie zadbasz o odpowiednią antenę ta kiepska zje Ci caly zysk i superowość twojego drogiego AP

Jeśli nie zastosujesz sie do tych zasad na początku Twój internet będzie już kiepski na dzien dobry i będziesz miał słaby transfer.
Romek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Romek »

W zasadzie mogę się zgodzić z twoimi tezami. :D
8850 pisze: 1. Wybieraj wyłącznie AP które mają wifi na chipsecie Atherosa.
2. Również nie kupuj nic na co nie da się wgrać dd-wrt, gargolye, openwrt. Ponieważ jeśli coś nie będzie Ci działać w oryginalnym sofcie, wgrasz sobie alternatywny i zazwyczaj będzie działać to co chcesz.
Co do pkt 3.
Antena jest ważna, ma być dobrze dobrana do konkretnego celu, markowa, złączki powinny być zaizolowane, kabel markowy, krótki i dopasowany do zastosowanego pasma.
:ok:

Poprawa cytatu.
Ostatnio zmieniony 2012-01-21, 11:59 przez Romek, łącznie zmieniany 2 razy.
Romek
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

8850,
Także nIgdy wiecej nic co jest broadcomie, te sławne linksysy WRT54g w którym mam alternatywne oprogramowanie zjada na śniadanie każdy używany AP atheros za 30 PLN.
Ale pojechałeś po bandzie co niektórych lanserów- niestety prawda jest brutalna i zgadzam się z Tobą na 100%. ;)
jareq
ODPOWIEDZ