Witam wszystkich jako nowy użytkownik i życzę najlepszego!
Nie wiem czy we właściwy sposób doda się poniższy tekst do tematu, jakby soś było źle to sorry.
Wołanie o pomoc dobrych ludzi!
Mam dwa modemy pcmcia Optiona.
W logach z superfire meldują się następująco:
Pierwszy:
29.375: CPagePreparation::Do, code: GT9400-10423.
29.375: CPagePreparation::Do, product: Option 3G/Edge.
Drugi:
21. 0: CPagePreparation::Do, code: GX0201-10917.
21. 0: CPagePreparation::Do, product: GT MAX '7.2 Ready' E.
Ten sam code co w przykładzie!
Pobrałem sobie sima aero2 (ten bezpłatny dostęp do internetu) no i niestety przy próbie jego użycia okazało się, ze oba modemy mają simlocki.
Przewertowałem co potrafiłem w internecie i znalazłem jak na razie 4 sposoby na ściągnięcie tych simlocków.
1.
Operator. Mało ambitnie. Chcą w orange za to 70zł i są raczej śmieszni, a na pewno irytujący.
Przypuszczam, ze mają jakis kalkulator, który zamienia imei na password do komendy AT, która zdejmuje tego simlocka. MOże robią to jakoś inaczej - tak czy owak póki nie muszę to nie chcę mieć z nimi do czynienia.
2.
Program DC-Unlocker. Krążą po sieci rzekomo crackowane wersje. Mówi, że unlocking i przesuwa pasek postępu. Potem kilka minut pasek ma 100%. Potem program bez słowa znika z ekranu i task menedzera. Simlock jest dalej.
3.
Coś wymyślono opartego na Pythonie:
http://dogber1.blogspot.com/2010/01/unl ... io225.html
Nie wiem co to jest ten Python. Przypuszczam, że całe srodowisko programistyczne, ale nie znam i nie próbowałem.
4.
Opisane w tym wątku modyfikacje execa superfire.
Być może było fajnie kilka lat temu, gdy ten wątek powstawał. W tej chwili nie znalazłem w execu podanych nazw takich jak np. GT9400-XXXXX. Za to pojawiły sie jako name jakieś nazwy handlowe, czy produkcyjne Optiona typu np. Anaconda. Poza tym nie ma wygody, ze exec jest dla jednego modelu. Przynajmniej te dwa, które mnie intersowały mają tablicę z opisem kilkudziesięciu kart. Co prawda programista za pomocą komentarzy ładnie ją opisał, ale i tak jestem za chudy w uszach. Programowałem za czasów COBOLu i ALGOLu, a pctów to wtedy jeszcze nie było. To chyba jest pisane w którymś C. Jakbym miał żródło to może bym znalazł właściwe miejsce, ale też niekoniecznie.
Za to przyjrzałem się trochę temu reseditowi. Zauważyłem, że jest tam sekcja "string table" zawierająca wpisy takie jak mowa o nich w tym wątku.
Nawiasem mowiąc superfire oznaczone na stronie optiona jako 3G/EDGE oraz HSDPA są identyczne co do bajta. Zawierają w tej sekcji:
GT9400-10423~GT9404-10505~GT9404-10797~GT9406-10443~GT9406-10504~GX0101-10495~GX0101-10717
Zmieniłem pierwszy lepszy z nich na taki jaki wyszedł z logu jako unsopported. W tym stringu pierwszy typ przed tyldą jest juz taki jak podał log.
O dziwo dla obydwóch modemów updatery ruszyły i nic nie marudziły.
Przy tym GTMaxie pojawił się jakis zero cd. Zmieniłem driver pamięci masowej usb na ten ze strony optiona (napisali, że to windows 7, a ja mam xp!), poinstalował jakis soft i teraz wszystko działa tak jak działało. GTMax jest widziany jako karta sieciowa. Tylko dalej przy simie innym niż orange GTConnect pisze mi, że device is locked!!!
Przed superfire meldował się po ATI:
Manufacturer: Option N.V.
Model: GlobeTrotter HSDPA Modem
Revision: 2.5.13Hd (Date: Feb 18 2008, Time: 18:31:16)
PO superfire:
Model: GlobeTrotter HSDPA Modem
Revision: 2.5.13Hd (Date: Feb 18 2008, Time: 18:31:16)
Wersja updatera była ta sama i nawet mi mówił, że zmiana nie jest necessary, więc pewnie nie zrobił nic.
DLa 3G odpowiedzi po ati:
było:
Model: GlobeTrotter 3G+
Revision: 3.19.0Hd (Date: May 31 2006, Time: 15:49:25)
jest:
Model: GlobeTrotter 3G+
Revision: 3.20.3Hd (Date: Sep 28 2006, Time: 14:18:42)
Modem działa z simem orange, więc udało mi się nie zepsuć. Tyle tylko, że z innym simem dalej device is locked.
W logu są takie ładne wiersze:
40. 94: CPageConfirmation::Do: After SW version comparison NandMask = c0. SW Switches will decide if SW is going to be updated.
40. 94: CPageConfirmation::ComposeWarnings: SW is not going to be updated, ignore switch used, NandMask = c0.
40. 94: CPageConfirmation::Do: Last step. After FW version comparison NandMask = c0. FW Switches will decide if FW is going to be updated.
Jak powiedział, że SW not going to i niczego nie zrobił. Przypuszczam, że wysyła
ati+clck="pn",2
i jak dostaje odpowiedź, że jest zablokowany to nic nie robi.
Straciłem dzień i niestety koncept co by tu jeszcze.
Zastanawiam się czy tego superfire nie mozna puścić z linii komend dając mu jakieś parametry wymuszające SW going, a nie not going. W tej chwili zresztą to i FW bo już jest najwyższe możliwe na stronie optiona.
Może mu spróbować jakś starszą wersję założyć tylko jak go zmusić do downgrade'u i gdzie znaleźć jakies starocie?
Jakby ktos dotarł aż dotąd to wołanie o pomoc brzmi:
Czy jeszcze cos kombinować i ew. co? Czy odpuścić sprawę i kupić jakieś chińskie badziewie?
I pytanie 2 do doświadczonych:
Czy któraś z tych kart ma jakieś istotne przewagi nad drugą bo jedna musze oddać firmie, z którą się wkrótce rozstaję?
Na prędkości mi za bardzo nie zależy bo używam ich tylko w sytuacjach awaryjno-urlopowych. Zazwyczaj wyjeżdżam w miejsca o takim sygnale, ze i tak chodzą po gprsie. W domu i w pracy mam przewodowy, więc nie potrzebuję. Czasem chcę jakiegos maila puścić z pracy nie przez sieć firmową i wtedy się przydają, ale to rzadkość.
Tak na moje oko to lepiej wygląda ta starsza 3G z racji jakby solidnie rozwiązanej anteny.
Jakby ktos mógł mi pomóc to byłbym wielce zobowiązany :-).
Pozdro jak mówi moja latorośl.