Internet cyfrowy polsat zamula

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

TheDJ
Początkujący użytkownik forum

Re: Internet cyfrowy polsat zamula

Post autor: TheDJ »

wojteks pisze:
TheDJ pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
To szczęśliwiec jesteś, ja mam Orange adsl (to samo co neo) i są problemy z buforowaniem YT.
Ale czy u Ciebie wygląda to tak, że zanim zacznie w ogóle buforować to trwa to nie wiem jak długo (kilka minut nawet), a potem już jedzie tak szybko że bez problemu nawet 720p obejrzysz? Bo u mnie tak to właśnie wygląda na LTE.

Bo sytuacja w której youtube nie buforuje się sam z siebie szybko się oczywiście zdarza i nie zawsze zależy to od ISP.
Ostatnio zmieniony 2012-01-08, 00:56 przez TheDJ, łącznie zmieniany 1 raz.
focus
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Po prostu przepływność jest niższa niż bitrate filmu, i ogląda się "skokowo" - tak się dzieje w godzinach szczytu, gdyż transmisja Youtube (i nie tylko) > tpnet jest problematyczna i obwarowana limitami.

[ Dodano: 2012-01-07, 23:31 ]
TheDJ pisze:Ja u TP tego typu problemu nie mam
Filmy w wysokich rozdzielczościach też dobrze działają ?
Ciekawe...
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

TheDJ pisze:Ale czy u Ciebie wygląda to tak, że zanim zacznie w ogóle buforować to trwa to nie wiem jak długo
Coś takiego, często rezygnuję z oglądania bo szkoda mi na czekanie czasu a filmiku jak nie obejrzę to nic się nie stanie.
Nie pomagam na PW!
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Patryk,
Filmy w wysokich rozdzielczościach też dobrze działają ?
Ciekawe...
Ja używam 2 rodzajów łącz-(Mirotik-5GHz, iPlus), choć częściej tego drugiego.Nie widzę przeszkód żeby na LTE miała nie działać transmisja w HD. Całkiem z innego powodu nie da się na dłuższą metę z tego korzystać-limitów.Korzystając z iPlus na HSPA+ i C+ mam dostęp 5 kanałów on-line. Transmisja w SD 720/576 działa bez żadnych zacięć (na ten cel idzie pełne 2Mb/s), problem jest w limicie-w ciągu godziny zużywam ok. 1GB danych. Jak ktoś ma dostęp do ADSL 6+...Mb/s to nie powinien "szukać gruszek na wierzbie"-rezygnując z takiego dostępu na rzecz LTE(chyba że do celu łącza zapasowego, mobilnego ). Oczywiście przy założeniu że usługa ADSL działa bez problemowo (niestety nie zawsze tak jest). ;)
jareq
TheDJ

Post autor: TheDJ »

Patryk pisze:Filmy w wysokich rozdzielczościach też dobrze działają ?
Ciekawe...
Z całym szacunkiem, ale nie sądziłem że tak niski poziom merytoryczny dyskusji tutaj będzie. Ale!

Nie - nie była to kwestia "przepływności, która jest niższa niż bitrate", bo jak pisałem transfer osiągałem 3 MB/s (tak megabajty), a film nawet 360p nie chciał się ładować, a gdy już zechciał, to mogłem na żywo oglądać i 720p (sprawdzone). Chodziło o czas zwłoki zanim zacznie się cokolwiek dziać.

W każdym razie póki co wydaje mi się, że problem dotyczy punktu dostępowego, do którego byłem podłączony. Po podłączeniu do innego (pojechałem w inną część miasta) problem nie występował. Dziś sprawdzić czy problem również występuje na tym pierwszym punkcie dostępowym.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-01-09, 19:03 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-01-09, 19:02 przez TheDJ, łącznie zmieniany 1 raz.
focus
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Potwierdzam u mnie również dolegliwości - co jakiś czas występujące. Mija kilka-kilkanaście sekund zanim nawiąże połączenie z serwerem i zacznie ładować film. Później już z górki. Łącze 8Mb/s.
janek1350
Stały użytkownik forum

Post autor: janek1350 »

Umnie to samo rano chodzi od 6 do 8mb/s a wieczorami nawet 1mb/s i nie wiem co z tym zrobić
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

janek1350 pisze:i nie wiem co z tym zrobić
Pogodzić się albo zmienić operatora (u innego wcale nie musi być lepiej).
Nie pomagam na PW!
Wojtas

Post autor: Wojtas »

Mam internet mobilny w PLAY 1Mb/s ale cienko chodzi i chcę zmienić na ofertę Polsat LTE/HSPA do 20Mb/s ale jak czytam powyższe posty to zaczynam wątpić w te prędkości LTE .Grodzisk Mazowiecki to tu chciałbym aby mi to śmigało , bardzo prosiłbym o poradę może ktoś użytkuje w moich okolicach internet z Polsatu ....jak Wam to chodzi ?
marceliii
Użytkownik forum

Post autor: marceliii »

Też potwierdzam zwiększone obciążenie sieci CP , na początku roku transfer miałem na poziomie 3MB , teraz jak sprawdzam nieraz ledwo podchodzi pod 500kB , a nadajnika nie zmieniłem i łapie cały czas LTE .
:(
Awatar użytkownika
Kopia
Stały użytkownik forum

Post autor: Kopia »

Wojtas pisze:Grodzisk Mazowiecki to tu chciałbym aby mi to śmigało , bardzo prosiłbym o poradę może ktoś użytkuje w moich okolicach internet z Polsatu .
Ja korzystam około 11km od Grodziska. Mam antenę ATK 20 wycelowaną w kierunku Grodzisk/Milanówek i spisuje się to świetnie. Transfery średnio down.. 2-6 Mb/s upl.. 0,5-1,5 Mb/s. Jakiś miesiąc temu była tragedia rwało połączenie strasznie ale teraz jest pięknie!!Najwidoczniej coś "grzebali" na nadajnikach. Teraz w nocy czasem udaje się nawet down.. 10-12 Mb/s. Nadmieniam że ja nie posiadam modemu LTE tylko HSPA+!!!
F-S AMILO Pro+ Cyfrowy Polsat 13/50 GB+ Huawei E3276 + lt-6408n, ~ 350 kB/s.
marceliii
Użytkownik forum

Post autor: marceliii »

Każdy się chyba domyślił , skoro masz antenę ATK-20 i transfery podajesz w Mb
:)
Piszę do nich dzisiaj skargę z prośbą o wyjaśnienie sytuacji , ciekawe jak to wytłumaczą
;)
janek1350
Stały użytkownik forum

Post autor: janek1350 »

i jak u was z tym internetem ? u mnie bez zmian.Pisałem pismo do cp ale nie odpisali
AksonPL

Post autor: AksonPL »

ja mam tak codziennie wieczorem WTF mam ruter Huwawei CPE B593 bez ograniczeń treansfeu ale czasem dziala mi np okolo 8 mbs a czasem 20-30 klbs idzie na to zaradzic ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

AksonPL pisze:ja mam tak codziennie wieczorem
To normalne ostatnio, wszyscy chcą wieczorem skorzystać z internetu.
AksonPL pisze: idzie na to zaradzic ?
Zmienić operatora na kablowego.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ