internet radiowy - jak rozdzielić?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Natalia4005
Początkujący użytkownik forum

internet radiowy - jak rozdzielić?

Post autor: Natalia4005 »

Wiem, że na tym forum było milion podobnych wątków i instruktaży, ale zanim mnie zlinczujecie, to proszę o pomoc. W kwestii internetu jestem raczej zielona a chciałabym rozdzielić internet radiowy bezprzewodowo. Do tej pory radziłam sobie po prostu kablem RJ45 (ethernet) ale to jest dosyć kłoptliwe...
Naprawdę próbowałam korzystać z tego co zostało napisane, ale większość określeń jest dla mnie niezrozumiała, z racji tego, że jestem jak już wspomniałam średnio techniczna ale cały czas się uczę ;).

Posiadam taki router (?) http://img405.imageshack.us/img405/4647/dscf6276a.jpg

od którego "idą" 3 kable RJ45 do 3 komputerów: 1 stacjonarnego, 1 laptopa i 1 netbooka.
Najbardziej zależy mi na tym abym mogła korzystać z radiówki bezprzewodowo na netbooku, reszta może pozostać na łączności kablowej.

Netbook(windows 7 starter) i posiada 802.11 wireless Lan Card.

Co powinnam zrobić / kupić aby odbierać swój internet bezprzewodowo na netbooku? Proszę o pomoc w języku dla śmiertelników. Z góry bardzo dziękuję.

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2011-12-19, 10:41 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=262799#262799">Zamiana obrazka na link.</a>
Ostatnio zmieniony 2011-12-19, 10:40 przez Natalia4005, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: internet radiowy - jak rozdzielić?

Post autor: wojteks »

Natalia4005 pisze: kupić aby odbierać swój internet bezprzewodowo na netbooku?
Powinnaś kupić Acces Point, przykładowo Tp-link WA500G (WA501g). Podłączyć go kablem do posiadanego routera i skonfigurować w nim zabezpieczenia WiFi.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Natalia4005

I to wszystko :D ? Myślałam, że będzie więcej komplikacji. Dzięki! Mam nadzieję, że w miarę mi to gładko pójdzie :ok:
Awatar użytkownika
Natalia4005

Witam ponownie. Routeru sama nie mogłam ustawić, więc poprosiłam o pomoc informatyka. Ustawił, niby wszystko ok ale jakość sygnału pozostawia wiele do życzenia. Na kablu śmiga a na wifi jakość jest dostateczna :/ nie ma mowy o oglądaniu filmików z YT. Czy coś należy jeszcze ustawić , dodać?
Proszę o pomoc.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Natalia4005 pisze:Routeru sama nie mogłam ustawić, więc poprosiłam o pomoc informatyka. Ustawił, niby wszystko ok ale jakość sygnału pozostawia wiele do życzenia.
Chwila, chwila, chwila.
Napisz nam co kupiłaś - jakie urządzenie?
I jak ustawił to ten informatyk?
I co to znaczy, że siła sygnału jest kiepska?
Jeżeli było kupione tak jak radził wojteks,
wojteks pisze:Powinnaś kupić Acces Point
...to nie powinno być żadnych problemów.
Natalia4005 pisze:niby wszystko ok ale jakość sygnału pozostawia wiele do życzenia.
To znak, że poziom sygnału jest kiepski czy może chodzi Ci o prędkość przesyłania plików?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Natalia4005

Dzięki wielkie za odzew! Router jaki kupiłam to Tp-link WA500G, tak jak napisał Wojteks. Sama próbowałam go skonfigurować ale nie wyszło za dobrze, więc zadzwoniłam do informatyka, który ustawił mi hasło na wifi oraz skonfigurował go poprawnie w takim sensie, że po prostu mnie łączyło z internetem. Problem polega na tym, że na pasku zadań, ta ikona informująca o stanie połączenia w moim pokoju pokazuje, że jakość sygnału jest dostateczna. Strony wczytują się wolniej, oglądanie filmików na YT jest mocno ograniczone, pliki ściągają się dłużej. Problem znika gdy wejdę do pokoju w którym znajduje się Acces Point lub gdy oczywiście podłączę do netbooka kabel RJ45. Od tego pokoju w którym jest router dzieli mnie jedna ściana, nie wiem skąd te problemy :niepewny:
zDaleKi

Natalia4005 pisze:Od tego pokoju w którym jest router dzieli mnie jedna ściana, nie wiem skąd te problemy :niepewny:
Niestety takie problemy mogą być spowodowane dziesiątkami problemów i ciężko to przeanalizować nie będąc tam na miejscu.
Jedna z rzeczy, które przychodzą mi do głowy, to kanał na którym masz ustawione WiFi jest mocno "zaśmiecony". Zatem sugeruję zmianę kanału. Bardzo prawdopodobne, że masz ustawiony domyślny kanał 6, a na tym kanale "nadaje" sporo innych sieci.

[ Dodano: 2012-01-05, 22:52 ]
PS. Zobacz jeszcze to:
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
vic2099
Stały użytkownik forum

Post autor: vic2099 »

Trzeba sprawdzic ustawienia karty sieciowej.

Masz Windows XP czy Win7 ?
Awatar użytkownika
Natalia4005

Dzięki BliSki za odpowiedź. Poczytam o tym w poradniku. Czyli zmianę kanału mogę dokonać poprzez stronę konfiguracyjną routera, tak?
Przez chwilę myślałam, że może antena przy TP linku jest za słaba. Na jakimś forum przeczytałam, że warto zainwestować w np. antenę Pentagramu (20 % wzmocnienie sygnału). Co o tym myślisz?

P.S- Oto screeny z programu inSSIDer :

(faktycznie pracuję na 6 kanale)

http://img40.imageshack.us/img40/51/1screeng.jpg
http://img33.imageshack.us/img33/5884/2screenb.jpg

vic2099 pisze: Masz Windows XP czy Win7 ?
Dzięks za Twój post. Mam Windows 7 Starter.
zDaleKi

Natalia4005 pisze: Czyli zmianę kanału mogę dokonać poprzez stronę konfiguracyjną routera, tak?
Oczywiście. :ok:
Natalia4005 pisze:Na jakimś forum przeczytałam, że warto zainwestować w np. antenę Pentagramu (20 % wzmocnienie sygnału). Co o tym myślisz?
Myślę, że to złe rozwiązanie. W obrębie jednej ściany nie ma co wychodzić z armatą na muchę.
(faktycznie pracuję na 6 kanale)
Czyli na domyślnym.
Ale widzę, że innych sieci tam nie widać. Czyli zakłócenia raczej odpadają. Ale mimo to zmień kanał np. na 1.
Gdyż inne urządzenia (nie WiFi) mogą jeszcze zakłócać ten kanał.

PS. I zrób jeszcze zrzut tego co masz na drugim obrazku z jednego pokoju a potem z drugiego pokoju.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
Natalia4005

Ten 1 screen to byl z pokoju w którym znajduje się router a ten screen jest z tego drugiego, od którego dzieli go ściana : http://img440.imageshack.us/img440/5634/1screen.jpg

Zmieniłam na kanał 1 ale w ogóle zerwało mi połączenie z internetem, nie chciało potem łączyć :( nie wiem czemu... wróciłam więc do kanału 6. Jestem straszna jeśli chodzi o techniczne sprawy.

Ok, czyli antena to złe rozwiązanie, rozumiem :)
zDaleKi

Natalia4005 pisze:Ten 1 screen to byl z pokoju w którym znajduje się router a ten screen jest z tego drugiego, od którego dzieli go ściana :
Z czego masz tam te ściany? Faktycznie spadek sygnału jest znaczny.
Natalia4005 pisze:Zmieniłam na kanał 1 ale w ogóle zerwało mi połączenie z internetem
A po zmianie kanału profilaktycznie zrestartowałaś kompa z WiFi? Lub przynajmniej włączyłaś i wyłączyłaś WiFi? Może tylko zwyczajnie komp stracił połączenie WiFi co jest normalne po zmianie kanału.
Natalia4005 pisze:Ok, czyli antena to złe rozwiązanie, rozumiem
Takie jest moje zdanie i pewnie wielu innych osób na tym forum.
Może ktoś coś jeszcze doda.

Ale może spróbuj jeszcze położenie routera.
Np. jeżeli leży gdzieś na podłodze daj go wyżej.
Jeżeli jest też możliwe, to umieść router bliżej tego pokoju gdzie jest problem.
Może nawet jakiś przedpokój będzie dobrym wyjęciem.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
Natalia4005

BliSki pisze:Z czego masz tam te ściany? Faktycznie spadek sygnału jest znaczny.
Ściany są z cegły dziurawki. No spadek jest ogromny i co najgorsze odczuwalny.
BliSki pisze:A po zmianie kanału profilaktycznie zrestartowałaś kompa z WiFi? Lub przynajmniej włączyłaś i wyłączyłaś WiFi?
Tak i niestety nic to nie dało. Po restarcie komputera czekałam około 10 minut.
BliSki pisze:Takie jest moje zdanie i pewnie wielu innych osób na tym forum.
Skoro antena to złe rozwiązanie to chyba wracam do okablowania, bo nie widzę dla siebie już rozwiązania :(

BliSki pisze:Ale może spróbuj jeszcze położenie routera.
Np. jeżeli leży gdzieś na podłodze daj go wyżej.
Jeżeli jest też możliwe, to umieść router bliżej tego pokoju gdzie jest problem.
Może nawet jakiś przedpokój będzie dobrym wyjęciem.
Wysunęłam tp link najdalej w głąb pokoju jak się da i to dosyć wysoko. Przedpokój odpada ze względów estetycznych (argumenty rodziców ;) )

Ok dzięki wielkie za pomoc, jestem Ci wdzięczna, że naprawdę starałeś się pomóc :ok: . Tak jak pisałam wyżej wracam do kabla, on mnie nigdy nie zawiódł choć jest koszmarnie niewygodny :) a tp link może uda mi się sprzedać komuś. Szkoda by leżał i się marnował.

Pozdrawiam i miłego weekendu życzę!
Romek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Romek »

Szybko się poddałaś. Zmień standard nadawania z domyślnego G na B (radio rutera pracuje z wyraźnie większą mocą i ma większą czułość (można uzyskać większy zasięg kosztem zmniejszenia przepustowości z teoretycznie 54 Mb/s do 11 Mb/s). Ale podejrzewam iż w Twoim przypadku nie będzie miało to znaczenia. Mam ten AP i nie wierze że pokona go 1 ściana z dziurawki.
Ostatnio zmieniony 2012-01-07, 21:46 przez Romek, łącznie zmieniany 1 raz.
Romek
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
zDaleKi

Natalia4005 pisze:Wysunęłam tp link najdalej w głąb pokoju jak się da i to dosyć wysoko. Przedpokój odpada ze względów estetycznych (argumenty rodziców ;) )
Ale tylko na czas testów przenieś do przedpokoju z ciekawości.
Natalia4005 pisze:Tak jak pisałam wyżej wracam do kabla, on mnie nigdy nie zawiódł choć jest koszmarnie niewygodny
Tak, kabel to kabel. Ale z drugiej strony takie zachowanie jak u Ciebie jest trochę dziwne. U mnie na ten przykład w kilku lokalizacjach spokojnie przez dwie, trzy ściany sygnał jest bardzo dobry. I to zarówno przy cegle jak też żelbetonie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
vic2099
Stały użytkownik forum

Natalia4005, Idz to Panelu sterowania, siec i Internet / centrum polaczen i sieciowania , po lewej ZMIEN USTAWIENIA KARTY

prawym na Polaczenie bezprzewodowe i właściwosci
na gorze guzik KONFIGURUJ
zakladka ZAAWANSOWANE

i podaj co masz na liscie po lewej stronie.
Awatar użytkownika
Natalia4005

Romek pisze:Szybko się poddałaś. (...) Mam ten AP i nie wierze że pokona go 1 ściana z dziurawki.
Wiem, że szybko ale sama nie wiem co już zrobić ;). No mi też się wydawało, że 1 jedna ściana to lekka przesada, ażeby były takie komplikacje...
BliSki pisze:Ale tylko na czas testów przenieś do przedpokoju z ciekawości.
Ok, zrobię tak jak piszesz potem i napiszę jakie są wyniki.
BliSki pisze:Ale z drugiej strony takie zachowanie jak u Ciebie jest trochę dziwne. U mnie na ten przykład w kilku lokalizacjach spokojnie przez dwie, trzy ściany sygnał jest bardzo dobry. I to zarówno przy cegle jak też żelbetonie.
Zgadzam się - bardzo dziwne, w ogóle nie pomyślałam, że mogą wystąpić takie problemy. Może moja karta sieciowa w laptopie jest jakaś słaba?

P.S -Dzięki za cierpliwość do mnie :)

[ Dodano: 2012-01-08, 10:56 ]
vic2099 pisze:podaj co masz na liscie po lewej stronie.
Proszę, oto zrzut ekranu: http://img710.imageshack.us/img710/9134/kartao.jpg
Awatar użytkownika
vic2099
Stały użytkownik forum

Kliknij na POWER SAVE MODE i zmien na DISABLED (wyłączone), OK, OK, OK, ZAMKNIJ, RESTART KOMPUTERA.

daj znac czy pomogło
Awatar użytkownika
Natalia4005

Nie mam do wyboru takiej wartości :/
Spójrz: http://img832.imageshack.us/img832/8497/kartae.jpg
Awatar użytkownika
vic2099
Stały użytkownik forum

CAM jest ok. Constantly Awake Mode. Wartosci różnią się między komputerami.

Nie masz przypadkiem tego Access Pointa obok lustra?

Na tym obrazku widać siłe sygnału i jest ona DOBRA!

http://img440.imageshack.us/img440/5634/1screen.jpg

-90 to jest mniej więcej granica łączności
-86 to słabe połączenie
-78 to dobre
-56 to bardzo dobre

ty masz -66 dB więc to powinno dawać ci bardzo ale to bardzo dobre połączenie. Wiesz, ten Access Point może być wolny, wolny switching. Zrob taki test:

Idz do START / PROGRAMY / AKCESORIA / WIERSZ POLECENIA

w czarnym okienku wykonaj komende

ipconfig [ENTER]

i to co wyskoczy jako domyslna brama to adres IP accesspointa.

nastepna komenda -

ping <adres IP accesspointa> /t [ENTER]

odczekaj 3 minuty, wciśnij CTRL+C i wklej screenshot

Wykonaj trzy takie próby - jedna na kablu, druga na WiFi w 1 pokoju oraz trzecia - WiFi w 2 pokoju.

Wyniki powinny wyglądać mniej wiecej tak:

Kod: Zaznacz cały

Reply from 172.17.1.1: bytes=32 time=1ms TTL=64
Reply from 172.17.1.1: bytes=32 time=2ms TTL=64

Ping statistics for 172.17.1.1:
    Packets: Sent = 26, Received = 26, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
    Minimum = 1ms, Maximum = 2ms, Average = 1ms
Control-C
^C
C:\Users\RDC_User>
Ostatnio zmieniony 2012-01-08, 11:33 przez vic2099, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Natalia4005

Bezpośrednio obok nie ale w wewnętrznej stronie szafki (znajduje się blisko routera) jest nieduże lustro. Czy ono może przeszkadzać?
Awatar użytkownika
vic2099
Stały użytkownik forum

jak małe to raczej nie. Sygnał wifi słabo się odbija - jeśli masz ściane po drodze to weź pod uwage ze sygnał leci PROSTO. czyli jeśli ma przejść przez ścianę - i to pod duuuuuuużym kątem - to de facto sygnał ma do przebicia się przez ścianę o grubości 1 - 2 metry.
zDaleKi

Natalia4005 pisze:Może moja karta sieciowa w laptopie jest jakaś słaba?
Też to jest możliwe, że coś jest nie tak z antenami w tym laptopie.
Czy karta WiFi była oryginalna w tym modelu? Może ktoś dokładał kartę WiFi i założył tylko jedną antenę wewnętrzną (zamiast dwóch) i do tego nie schował jej (tak jak to jest fabrycznie) do matrycy?
Masz jakiegoś znajomego z laptopem aby sprawdził jak na innym sprzęcie się to zachowa?
Nie musi nawet do Twojej sieci się podłączyć. Wystarczy, że uruchomi ten program co Ty uruchomiłaś i sprawdzi poziom sygnałów.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Romek
Stary wyga bezprzewodowy

Przy sile sygnału RSSI -66dB (bardzo dobry sygnał) i braku w zasięgu innych siec WiFi które mogłyby zakłócać transmisje radiową nie powinno być żadnego problemu.
Sprawdź w notebooku z jaką szybkością zestawia Ci się połączenie radiowe notebooka z AP w tym pokoju (widać to w Stan: Połączenie sieci bezprzewodowej i podawane jest w Mb/s )
Możliwe że zestawia się na bardzo niskim poziomie i stąd ślamazarnie chodzi.
TP-LINK WA-500G to bardzo dobry AP z chipsetem Atheros ma tylko w komplecie słabą antenkę podobną do kart WiFi na PCI tak z 2dB - mam go to wiem. :D
Proponuję zmienić też standard nadawania sieci WiFi z domyślnego G (54 Mb/s) na B (11 Mb/s) w ruterze, będzie dalej i stabilniej choć wolniej, chyba że masz mega szybką tą radiówkę. :ok:
Romek
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
Awatar użytkownika
Natalia4005

Dziękuję wszystkim za pomoc :) problem został rozwiązany.
Acces Point został przesunięty najbliżej ściany, zmieniłam standard nadawania na 11 Mb/s i pożyczyłam antenę dookólną od kolegi. Podłączyłam i okazało się, że zasięg mam pełny w całym moim pokoju, a także na drugim piętrze jest super, bo aż 4 kreski. Sądzę, że ta antena montowana w tp linku była jakaś wadliwa lub coś w ten deseń.

Teraz już wszystko jest ok :ok: Internet śmiga aż miło.
Romek
Stary wyga bezprzewodowy

Wszyscy niezmiernie cieszymy się z Twojego szczęścia. :D :D :D :D :D :D :D :D :ok:
Romek
zDaleKi

Natalia4005, cieszymy się, że działa :)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
ODPOWIEDZ