TP-Link W8961ND
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
TP-Link W8961ND
Witam. Chciałbym poprosić o pomoc bardziej doświadczonych użytkowników. Mam problem, ponieważ chciałbym mieć w routerze TP-Link W8961ND włączone DHCP, jednak jedno urządzenie z sieci chciałbym ustawić po stałym ip. Do tego potrzebne mi jest zarezerwowanie ip po adresie MAC, jednak nigdzie nie mogę włączyć takiej funkcji. Czy ktoś może mi pomóc?
Z góry dziękuję za pomoc.
Z góry dziękuję za pomoc.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: TP-Link W8961ND
Tzn chcesz zrobić rezewacje po MAC (tzw. Static DHCP) czy ustawić z palca na stałe? Bo to dwie różne rzeczy.
Jeśli chodzi o Static DHCP to z tego co widzę w manualu V1 nie ma takiej funkcjonalności, V2 tak. Którą masz wersję?
Jeśli chodzi o Static DHCP to z tego co widzę w manualu V1 nie ma takiej funkcjonalności, V2 tak. Którą masz wersję?
-
- Stały użytkownik forum
Chodzi o numer oprogramowania? Jeżeli tak to mam firmware V1 (można wgrać nowsze V2?).
Napiszę dokładnie o co chodzi. Muszę w sieć wpiąć rejestrator i chcę aby miał stałe wewnętrzne ip (ale w sieci komputery mają mieć przyznawane dalej losowo). Znam adres MAC rejestratora. W innych routerach zawsze sobie radziłem i znajdywałem te opcje. Znając adres MAC wpisywałem go w pole, obok podawałem np że ma mieć IP 192.168.1.4 i zawsze miał takie przyznawane. A tutaj tego nie widzę.
Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie
Napiszę dokładnie o co chodzi. Muszę w sieć wpiąć rejestrator i chcę aby miał stałe wewnętrzne ip (ale w sieci komputery mają mieć przyznawane dalej losowo). Znam adres MAC rejestratora. W innych routerach zawsze sobie radziłem i znajdywałem te opcje. Znając adres MAC wpisywałem go w pole, obok podawałem np że ma mieć IP 192.168.1.4 i zawsze miał takie przyznawane. A tutaj tego nie widzę.
Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie, chodzi o wersję sprzętu. I jeśli masz V1 to niestety - nic z tym nie zrobisz.bobi1326 pisze:Chodzi o numer oprogramowania? Jeżeli tak to mam firmware V1 (można wgrać nowsze V2?).
A nie możesz z palca ustawić w rejestratorze?
-
- Stały użytkownik forum
W rejestratorze i tak ustawiam stałe ip. Ale czasami są z nimi problemy nawet wtedy i konieczne jest zarezerwowanie ip po mac. No ale wielkie dzięki za pomoc, a wersja sprzętu to V1.1 Czyli kicha
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
"nimi"?bobi1326 pisze:Ale czasami są z nimi problemy nawet wtedy
Co to za problemy?
-
- Stały użytkownik forum
"nimi" czyli z rejestratorami. Objawia się to tak, że po wpisaniu ip (wiem że jest wolne z zakresu nadawanego przez router), bramy i maski sieci, router dalej nie widzi że jest do niego podłączony ten rejestrator (a informatycy chcą sobie to jakoś potem zabezpieczać jakoś i potrzebują aby był on widoczny). Zrobię chyba tak że obetnę zakres nadawany przez router w dhcp np. do 192.168.1.50 a rejestratorowi nadam .51 i wtedy nigdy nie powinno się nałożyć ip.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
To jest pierwsze w ogóle co trzeba było zrobić.bobi1326 pisze:Zrobię chyba tak że obetnę zakres nadawany przez router w dhcp np. do 192.168.1.50 a rejestratorowi nadam .51 i wtedy nigdy nie powinno się nałożyć ip.

-
- Stały użytkownik forum
No myślę, że zadziała. Jo_gurt dzięki za zainteresowanie i za pomoc. bez-kabli.pl to jednak miejsce z dużą ilością fachowców w temacie