Internet bez kabla czeka rewolucja...

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Sparrow
Użytkownik forum

Internet bez kabla czeka rewolucja...

Post autor: Sparrow »

Awatar użytkownika
de_stroy
Stały użytkownik forum

Re: Internet bez kabla czeka rewolucja...

Post autor: de_stroy »

Nie chcę być wredny, @Sparrow, ale linka na forum to każdy głupi potrafi wkleić... Walnąłeś odnośnik do onetu, artykuł taki sobie (nawet redaktor tam poprawnie HSDPA nie potrafił napisać) i co dalej? Jak już podajesz linki, to chociaż napisałbyś cokolwiek pod spodem.
Jak dla mnie, to jest potencjalny post do zablokowania...

Tendencja opisana w artykule jest dość oczywista i ogólnie znana - myślę, że nie ma co się zbytnio rozwodzić nad tym tematem. Chyba, że ktoś chce sobie "pogdybać".
Komu w drogę, temu notebook...
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Fanta »

de_stroy pisze: Jak dla mnie, to jest potencjalny post do zablokowania...
Dla mnie też, w dodatku źle zamieszczony.
--
zamykam Moderator ->fanta88
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

A ja myślę Panowie, że po to jest forum, żeby o takich tematach dyskutować. Jeżeli ktoś chce, to niech skomentuje to co jest w tym linku zawarte.
Dlatego otwieram i przenoszę na -> Internet komórkowy - Pozostałe zagadnienia

Np. liczby:
"Liczba użytkowników internetu przez komórkę przekroczyła w Polsce pół miliona" - myślę, że to duża liczba użytkowników i może tym, co na co dzień się takimi liczbami nie interesują pokaże skalę internetu bez-kabli ;)

Myślę też, że jeżeli to się sprawdzi:
"Jego zdaniem, operatorzy będą skłonni obniżać ceny, by przyciągać coraz większą liczbę klientów i zrekompensować sobie duże inwestycje w rozwój sieci 3G.", czyli obniżka cen, to użytkowników będzie jeszcze więcej. Sporo osób niedługo będzie miało taka wersję dostępu, jako druga poza stałym dostępem w domu, także mobilny w notebooku.

Zachęcam do dyskusji i przemyśleń w tym temacie. Jakie są Wasze przewidywania co do cen i innych poruszanych w artykule informacji.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Jojo »

BliSki pisze:A ja myślę Panowie, że po to jest forum, żeby o takich tematach dyskutować. Jeżeli ktoś chce, to niech skomentuje to co jest w tym linku zawarte.
No właśnie składam protest w trakcie odpisywania zobaczyłem, że został zablokowany nie ładnie. :shock:
Zaciekawiło mnie to, że na ostatnim miejscu jest, blueconnect patrząc na liczbę użytkowników a na pierwszym Orange to chyba, dlatego net w orange tak kepsko chodzi na GPRS i EDGE.
Oby tak dalej. :lol:
Z każdym miesiącem będzie coraz więcej użytkowników tego rodzaju dostępu do Internetu. A dodatkową reklamą będzie wyścig, kto pokryje cały kraj zasięgiem EDGE bo tam jak oglądałem mapkę Ery to już niedużo brakuje.
Elektroniczna rewolucja
Awatar użytkownika
de_stroy
Stały użytkownik forum

Post autor: de_stroy »

@Fanta - popieram :D
@BliSki - nie popieram... Przynajmniej po części.

Bo tak szczerze mówiąc, to ja też mógłbym w tej chwili otworzyć z piętnaście tematów, wklejając tylko same linki w treści posta. A to bez sensu trochę, bo po raz kolejny upada idea forum - mamy się dzielić przemyśleniami... Dlatego tym bardziej wypadałoby, żeby początek tematu wyglądał po ludzku, rozpoczynał faktyczną dyskusję. Nawet gdyby było coś w rodzaju "zwróciłem szczególną uwagę na..." - to już by wyglądało inaczej. Może się mylę, nie wiem, ale takie jest moje zdanie.

Powracając do wyścigu... Heh, najlepiej obecnie w tym wszystkim wychodzi orange - tak mi się wydaje, że ma najlepszą kampanię reklamową, a do tego szybkość, jaką oferuje... Już kit z tym, że to tylko na wybranym sprzęcie - ale jednak. Ciekaw jestem, czy BC coś szykuje większego, czym chciałby te 100 tys userów pozyskać? Rynek faktycznie może się w najbliższym czasie nieco pozmieniać i jeszcze bardziej zacieśnić...
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez de_stroy, łącznie zmieniany 1 raz.
Komu w drogę, temu notebook...
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Jojo pisze:No właśnie składam protest w trakcie odpisywania zobaczyłem, że został zablokowany nie ładnie.
Wybaczcie, pospieszyłem się :oops:
Ale to dlatego że kolega w ogóle się nie wysilił i wrzucił tylko link.
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

fanta88 pisze:Ale to dlatego że kolega w ogóle się nie wysilił i wrzucił tylko link.
Akurat z tym linkiem to nie ładnie postąpił ale to nie jest powód żeby zaraz zamykać temat. Zawsze można pouczyć. Chyba że nie poskutkuje to.... :lol: .
Wracając do tematu to jakby pomyśleć to na pewno będzie jakaś wielka kampania reklamowa po tym jak kraj zostanie pokryty zasięgiem EDGE bo jednak te 236,8 kb/s jest wymowne i do tego w całym kraju bezprzewodowo. Tak czy siak, kto pierwszy ten lepszy i temu skoczy userów. :lol:
Elektroniczna rewolucja
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Jojo pisze:Akurat z tym linkiem to nie ładnie postąpił ale to nie jest powód żeby zaraz zamykać temat.
A jaką ma wartość temat w którym jest tylko link strony? Gdyby każdy zaczął tak robić to mieli byśmy wielki zbiór linków.
Jojo pisze:Tak czy siak, kto pierwszy ten lepszy i temu skoczy userów.
Chyba nie do końca, bo kogo obchodzi że dana sieć ma np. zasięg EDGE w Puszczy Białowieskiej :lol: duże miasta i tak są w pełni objęte zasięgiem EDGE, no więc nie 100% zasię EDGE w Polsce jest najważniejszy. Lepszą zachętą dla klientów był by większy limit, albo niższe ceny, możliwości jest dużo :lol:
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Jak sami zapewne zauważyliście w wypowiedzi zamieszczonej po tym linkiem są same osiągnięcia operatorów i plany w stosunku do przyszłych abonentów.Ja bynajmniej swoją przygodę z netem komórkowym jak na razie zakończyłem.Ale innym gdzie nie ma innej możliwości jak najbardziej polecam. :lol:
zDaleKi

Jojo pisze:Zaciekawiło mnie to, że na ostatnim miejscu jest, blueconnect patrząc na liczbę użytkowników a na pierwszym Orange to chyba, dlatego net w orange tak kepsko chodzi na GPRS i EDGE.
Hehe, kto wie, moze coś w tym jest ;)
Jojo pisze:A dodatkową reklamą będzie wyścig, kto pokryje cały kraj zasięgiem EDGE bo tam jak oglądałem mapkę Ery to już niedużo brakuje.
Ja myślę, że największym wyścigiem będzie kto pierwszy pokryje wszystkie duże miasta UMTSem -> HSDPA;)
de_stroy pisze:@BliSki - nie popieram... Przynajmniej po części.
Takie jest Twoje prawo ;)
Ale jak widzisz przykładowo Jojo nie podziela Twojej opinii.
de_stroy pisze:Bo tak szczerze mówiąc, to ja też mógłbym w tej chwili otworzyć z piętnaście tematów
Jeżeli byś otworzył każdy o tym samym, to 14 z nich zostałoby zamknięte.
de_stroy pisze:wklejając tylko same linki w treści posta. A to bez sensu trochę, bo po raz kolejny upada idea forum
Dlaczego, ktoś rzuca hasło a inni dyskutują. Na tym właśnie polega idea, żeby dyskutować a nie ograniczać dyskusje.

Co prawa, to to, że kolega który zaczął wątek mógł dołączyć choćby pytanie do linka, ale to już inna sprawa.
de_stroy pisze:Dlatego tym bardziej wypadałoby, żeby początek tematu wyglądał po ludzku, rozpoczynał faktyczną dyskusję. Nawet gdyby było coś w rodzaju "zwróciłem szczególną uwagę na..." - to już by wyglądało inaczej.
Tak, tu się zgodzę, ale zamknięcie takiego tematu nie jest najlepszym wyjściem i dalej tak sądzę. ;)
de_stroy pisze:Powracając do wyścigu...
A jednak zabierzesz głos.... i o to chodzi ;)
de_stroy pisze:Heh, najlepiej obecnie w tym wszystkim wychodzi orange - tak mi się wydaje, że ma najlepszą kampanię reklamową
Co do kampanii, to zapewne wpakowali w to najwięcej kasy i dlatego? ;)
de_stroy pisze:Rynek faktycznie może się w najbliższym czasie nieco pozmieniać i jeszcze bardziej zacieśnić...
Czekamy więc co będzie dalej....

Swoją drogą mnie ciekawi dlaczego inni operatorzy nie mają czego takiego jak ma Plus czyli SimDaty....
fanta88 pisze:Wybaczcie, pospieszyłem się :oops:
Nikt z nas nie jest nieomylny :zdrowko:
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

BliSki pisze:Swoją drogą mnie ciekawi dlaczego inni operatorzy nie mają czego takiego jak ma Plus czyli SimDaty...
Może nie wiedzą że takowa istnieje :lol: .W sumie powinni coś wymyślić aby przytrzeć nosa konkurencji jaką jest iPlus SimData.
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

fanta88 pisze:Chyba nie do końca, bo kogo obchodzi że dana sieć ma np. zasięg EDGE w Puszczy Białowieskiej :lol: duże miasta i tak są w pełni objęte zasięgiem EDGE
Mnie obchodzi, bo miasta mnie nie interesują :lol: .
To zależy, jak kto na to patrzy, ale na łonie natury w jakimś domu taki szybki necik to same zalety. Przypomniała mi się reklama blueconnecta, w której pokazali domek a dookoła był las :lol: . A idea była taka sięgają tam gdzie nikt inny nie może :D . U mnie jeszcze jakiś czas temu nie było <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> zasięgu EDGE wiec gdyby jej nie rozszerzali to został bym na niczym nawet w puszczach lub na mazurach wliczając w to nawet plaże.
Elektroniczna rewolucja
zDaleKi

Jaco pisze:Może nie wiedzą że takowa istnieje :lol:
Sam nie raz w salonach ery sugerowałem, żeby coś takiego zrobili...
-Więc albo pracownicy nie zgłaszają tych uwag wyżej,
-albo u góry ich nikt nie słucha,
-albo u góry nikt nie interesuje się konkurencją....

Więc jeżeli nie widzą, to chyba nie chcą wiedzieć.
Jaco pisze:W sumie powinni coś wymyślić aby przytrzeć nosa konkurencji jaką jest iPlus SimData.
Powinni, powinni.... to może z tego miejsca jeszcze raz zaapelujemy do Ery i Orange. Czekamy na Waszą odpowiedź na SimDatę.... chyba, że dalej chcecie, żeby Was konkurencja na tym polu kosiła w 100%.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
yagi
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: yagi »

Pracuje w Germanosie i jak jeszcze sprzedawalismy Ere to przynajmniej kilka osob dziennie pytalo o Blue Connect wiec zainteresowanie jest spore... Tylko oferta srednia :(
zDaleKi

yagi pisze:Pracuje w Germanosie i jak jeszcze sprzedawalismy Ere to przynajmniej kilka osob dziennie pytalo o Blue Connect
To powiedz nam (jeżeli możesz) dlaczego Era nie ma takiej usługi jak SimData i czy Play przewiduje taką usługę?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
NewWalk
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: NewWalk »

Z tego co wiem po sobie pracownicy nie mają takich informacji, dlaczego nie ma, kiedy będzie itp. Raz na czas dostajemy przecieki, albo rzucają nas na szkolenia z nowych technologii :)

Orange nie ma "przedpłacalnego" internetu nie ma też dodatkowych pakietów MB / GB które można dokupić po przekroczeniu limitu, a czemu... nie bo nie :)

Wiem, że w Orange Free ma być niebawem "coś" nowego... Czekam na to coś :)
zDaleKi

NewWalk pisze:Raz na czas dostajemy przecieki
No to właśnie o te przecieki nam chodzi :lol:
NewWalk pisze:a czemu... nie bo nie :)
I to jest najgorsze ;(
NewWalk pisze:Wiem, że w Orange Free ma być niebawem "coś" nowego... Czekam na to coś :)
My też :D
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
yagi
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: yagi »

Nic nie wiadomo jak to bedzie wygladac...
<font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> jest zamieszanie z remodellingiem punktow Germanosa i nauczeniem sie nowej oferty... Zryczaltowanego neta w Play nie ma sie <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> co spodziewac bo Plus im dane drogo liczy... :(
Doly maja tylko sprzedawac to co gora sobie wymysli... Dlaczego jest jak jest nikt spoza central operatorow nie odpowie...
W Erze dostawalismy komunikat o promocji i od nastepnego dnia mielismy to sprzedawac...
damis
Stały użytkownik forum

Post autor: damis »

NewWalk pisze: Wiem, że w Orange Free ma być niebawem "coś" nowego... Czekam na to coś :)
Pewnie chodzi o te notebooki sprzedawane na kredyt ? Kto wie ?

A jeśli chodzi o te liczby, to ja bym chętnie włożył granat w mrowisko. Moim zdaniem te liczby nie pokazują faktycznych stanów klienteli. Plus w swoich raportach pokazuje SimDatę - w której jak w każdym prepaidzie jest mnóstwo "martwych dusz". Nie dam sobie też ręki uciąć za napompowane dane Orange'a. 200 tysięcy klientów przy ofercie, która najdłużej odstawała od Plusa i Ery ? Uważam, że kilka tygodni z HSDPA 3,6 nie spowodowało olbrzymiego napływu nowych klientów - zwłaszcza, że na 3,6 mogą sobie pozwolić tylko użytkownicy notebooków ze złączem Express Card - to jest jeszcze zbyt mały rynek. Wcale nie zdziwiłbym się jakby w informacjach o klientach uwzględnione byłyby urządzenia telemetryczne - np. liczniki gazowe, które też chodzą po IP. W końcu urządzenie, które transmituje 30 kB miesięcznie też jest uźytkownikiem Internetu :) A nie ma co ukrywać, Orange miał chyba zawsze najwięcej użytkowników telemetrii.
A czy klient, który przypadkowo przycisnął w komórce przycisk Internet i zupełnie nieświadomie ściągnął kilkaset kB - jest już użytkowniem Internetu i jest wykazywany w raportach, czy też nie ?

Uważam, że najpierw powinno się zdefiniować - kto jest tym użytkownikiem Internetu i wedle takich kryteriów odpytać operatorów. Pytanie tylko kto będzie w stanie te informacje zweryfikować ?
zDaleKi

yagi pisze:Zryczaltowanego neta w Play nie ma sie na razie co spodziewac bo Plus im dane drogo liczy... :(
Tak wiem...., ale Play planuje budowę dużej ilości BTSów. U mnie w okolicy obecnie największa liczba BTSów jednej z sieci, to jak się nie mylę 22, a Play przewiduje budowę ok. 26.
Może jak już rozwiną sieć, to coś ciekawego wprowadza? inna sprawa to jest to, kiedy rozbudują. Bo szybko się tego nie spodziewam.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
gatto_nero
### BAN ###

Post autor: gatto_nero »

damis pisze:Moim zdaniem te liczby nie pokazują faktycznych stanów klienteli.
Brawa dla kolegi.

To forum nieźle przedstawia przekrój polskiego internetu komórkowego. Chodzi o udział procentowy.

Konkurencja w prepaidach była kiedyś ze strony idea pop. Jednak to chyba już nieaktualne i droższe było niż w simdacie.

Dlaczego nie ma konkurencji w prepaidach? Z obliczeń zapewne wynika, że im się to nie opłaca. Użytkownicy prepaid są za bardzo mobilni, poza samym internetem nic mnie w simdacie nie trzyma, operator dodatkowo musiałby zrobić dobre ceny na rozmowy. Zapewne boją się rozpoczynania walki na tym rynku bo w krótkim okresie czasu popchnęło by to ceny w dół. Trzeba byłoby walczyć o klientów zamiast utrzymywać obecny stan rzeczy. Dzisiaj w dobie kiedy należy budować nikomu nie potrzebne maszty umts, nie zrobią dobrej ceny choćby na internet gprs bo jak zapłacą za te maszty? Nie, zdecydowanie nie opłaca się walczyć o rynek prepaid bo to ten rynek doprowadził do szybkich spadków cen rozmów i sms. Nie wolno popełniać starych błędów. Lepiej podpisywać umowy i obniżać cenę o 1 grosz rocznie, wszystkie zaprzyjaźnione sieci skorzystają. 3 prezesi są zgodni co do tej taktyki, ciekawe czy plej zapisze się do tego klubu. Jakoś należy podzielić ten torcik. Przydałby się jeszcze nowszy operator...
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez gatto_nero, łącznie zmieniany 2 razy.
kisiel291
Stały użytkownik forum

Post autor: kisiel291 »

gatto_nero ... a czy oferta mBanku 0,44/min nie jest przypadkiem lepsza od play??? To jest walka o prepaida czy jej nie ma?
Co do transmisji danych to zgadzam sie z Wami.. jest kicha i nie będzie taniej dopuki TEPSA nie dosięgnie SEPSA a ceny internetu nie polecą poniżej 30-40za stałe łącze bez ograniczeń.. bez opłaty za utrzymanie łacza..;)
E160 Play
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

kisiel291 pisze:gatto_nero ... a czy oferta mBanku 0,44/min nie jest przypadkiem lepsza od play???
a)45 groszy
b) biorąc pod uwage te pakiety gdzie dostajesz przy 50 zeta 20 dodatkowo to cena do wykorzystania pakietu wynosi 35 groszy.
damis
Stały użytkownik forum

Post autor: damis »

@gatto_nero - dzięki za słowa uznania :)
kisiel291 pisze:gatto_nero ... a czy oferta mBanku 0,44/min nie jest przypadkiem lepsza od play??? To jest walka o prepaida czy jej nie ma?
Szczerze powiedziawszy to każdy nowy operator wchodzący na rynek zacznie od prepaida, bo tylko w nim może się pochwalić wolumenami i szybkimi przychodami, które pokaże akcjonariuszom wykładającym kasę na inwestycje. Ale to jest broń na krótką metę, bo prepaidem po pierwsze nie przyciągnie klientów na stałe, a po drugie - w pierwszej kolejności przejdą klienci patrzący na miesięczne koszty a z tych sorry, ale dużych przychodów to nie będzie. Każdemu operatorowi są potrzebni klienci abonametowi, bo tak naprawdę tylko oni stanowią o wyniku finansowym firmy
kisiel291 pisze: Co do transmisji danych to zgadzam sie z Wami.. jest kicha i nie będzie taniej dopuki TEPSA nie dosięgnie SEPSA a ceny internetu nie polecą poniżej 30-40za stałe łącze bez ograniczeń.. bez opłaty za utrzymanie łacza..;)
Zgadza się. Ale pamiętaj, że jest wielu do podziału tortu z klientów
- backbone (dobrze jeśli operator ma własny)
- ostatni mila - czyli maszty radiowe
- link na świat - ceny na szczęscie stale ida w dół, ale i zapotrzebowanie na transmisję stale rośnie
- systemy zarządania i fakturowania
- ludzie to wszystko obsługujący

A i tak pewnie wszystkiego nie wymieniłem

i jeszcze nawiążę słów do @gatto_nero
gatto_nero pisze: Przydałby się jeszcze nowszy operator...
rzeczywistośc jest chyba bardzo okrutna...
Nowy operator, który będzie budował swój sukces na sieci innego operatora - nic nie zmieni. Będzie on miał zawsze za wysokie koszty, aby nisko zejść z cenami. Może się jedynie ratować usługami dodanymi z których będzie czerpać dodatkową kasę. Jeśli te usługi będą przeważać, wtedy być może i oferta masowa będzie się poprawiać.

No i pytanie - czy może sie na naszym rynku pojawić gracz, który będzie dysponować własną siecią ? Przykład PLAY'a pokazuje, że nie jest to tak łatwe, jak przedstawiaja to ludzie związani z tą firmą. A najśmieszniejsze jest to, że w PLAY'u znaleźli się przecież ludzie z Plusa, Ery i Orange'a, którzy przecież mają świadomość ile trudności sprawia uzyskanie wszystkich pozwoleń budowlanych i wybudowanie nowych site'ow. Skąd zatem zapowiedzi o kilku tysiącach stacji do końca tego roku ? A cóż innego można mówić przed analitykami, funduszami i akcjonariuszami dającymi im na chleb ?? No i koło się zamyka :wink:
ODPOWIEDZ