Prosze o pomoc w sprawie EDGE!
Moderator: Moderatorzy
- Mikolaj211
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Prosze o pomoc w sprawie EDGE!
Witam! Mieszkam tam, gdzie czerwona kropka, na dołączonej mapie. Czy jest jakaś szansa złapać edge?? Dodam, że prawie z każdej strony są u mnie drzewa. A czy można gdzieś zgłosić do plusa prośbę, by ,,zrobili" u mnie edge??
P.S. Mam iplusa 60, netbox, pentium IV, 512 RAM.
Bardzo proszę o pomoc!
Mapa: http://kowalik1231.w.interia.pl/Mapa.jpg
P.S. Mam iplusa 60, netbox, pentium IV, 512 RAM.
Bardzo proszę o pomoc!
Mapa: http://kowalik1231.w.interia.pl/Mapa.jpg
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: Prosze o pomoc w sprawie EDGE!
Pisałeś już o tym tutaj:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=20025#20025
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=20032#20032
@ufo atakuje podał ci sposób na sprawdzenie.Na twojej mapce widać że nie jesteś pokryty zasięgiem.Dowiedz się dokładnie gdzie jest najbliższy nadajnik z EDGE i pomyśl o antenie kierunkowej.Może wtedy się uda.100% pewności nie ma bo Plus ma słabo rozwinięty zasięg EDGE w małych miejscowościach. Do Plusa możesz pisać ale watpię czy coś wskórasz.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=20025#20025
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=20032#20032
@ufo atakuje podał ci sposób na sprawdzenie.Na twojej mapce widać że nie jesteś pokryty zasięgiem.Dowiedz się dokładnie gdzie jest najbliższy nadajnik z EDGE i pomyśl o antenie kierunkowej.Może wtedy się uda.100% pewności nie ma bo Plus ma słabo rozwinięty zasięg EDGE w małych miejscowościach. Do Plusa możesz pisać ale watpię czy coś wskórasz.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Według mnie jest duża szansa, bo najbliższy nadajnik EDGE jest chyba w miejscowości Bógdał w odległości 6km.
http://btsearch.org/szukaj.php?search=B ... 1&mode=std
Będziesz potrzebował antene kierunkową. Poczytaj trochę ten dział, to będziesz wiedział co i jak.
http://btsearch.org/szukaj.php?search=B ... 1&mode=std
Będziesz potrzebował antene kierunkową. Poczytaj trochę ten dział, to będziesz wiedział co i jak.
- Mikolaj211
Tylko, że ode mnie w stronę nadajnika są drzewa, a cała miejscowość, gdzie in jest, jest za lasem. I jak wysoko musi być antena??
-
- Mistrz bezprzewodowy
Im wyżej jest antena tym lepiej. Nadajniki są wyzsze niż drzewa, ale często niewiele wyższe
Jeśli ten las jest blisko ciebie to też utrudnia sytuacje. Musisz pomyśleć nad jakimś masztem, pomierzyć ile potrzeba kabla itd.

- Mikolaj211
Kupiłem antenę Atk20 i będe próbował. Myślę, że pójdzie, ponieważ ta miejscowość jest z każdej strony za drzewami, więc myślę, że nadajnik jest wysoko. Jak tylko założę antenę to powiem czy poszło.
-
- Początkujący użytkownik forum
ATK20 przy odleglosci 6 km od nadajnika z EDGE??? nie za mocna ta antena??? ja mam atk10 do btsa z edge ok 8 km i tez wokol las i antena na wysokosci ok 5 metrow i wyciagam bez problemow 20kB/s
- Mikolaj211
Antena już przyszła, ale na razie nie ma jej kto zamontować
. Ale mam pytanie: czy może być ona zamocowana na rurze, będeącej kominem (jest dość gruba)??. I czy musi być z tyłu zasłonięta? Bo tak to by była z wszystkich stron "wolna"/ I czy nadajnik musi być widać? bO nie wiem czy rzoez drzewa bedzie. Pozdrawiam i proszę o pomoc.!

- Jaco
Jeśli uda cię się ją tam zamontować i dobrze skierować w stronę nadajnika to powinno być dobrze.Nie musi być zasłonięta.Jest to antena kierunkowa nie do okólna.A to że nie widać nadajnika to również nie robi problemu.Ważne prawidłowe ustawienie anteny.
-
- Stały użytkownik forum
O ile dobrze zrozumiałem to chodzi ci o wkład kominowy który jest wykonany z blachy ocynkowanej powiem ci że to kiepski pomysł ta rura(komin)ci się pognie przy mocowaniu anteny bo przeciesz nie chcesz żeby wiatr ci antenę ustawiałczy może być ona zamocowana na rurze, będeącej kominem (jest dość gruba)??

- Mikolaj211
A więc tak: antena zamontowana, zasięg 6 kresek, ale... Po teście na stronie speedtest.pl wyniki były różne - ostatni DL96, a UL76. Największy Dl jaki tam uzyskałem to 106. Więc to chyba EDGE?? Ale dlaczego tak wolno chodzi?? Przy ściąganiu plików przez Mozzile i jednoczesnym słuchaniu radia z internetu (plus skype i gg) prędkość ściągania była w granicach 7-9 Kb/s. , jednak co chilę spadała nawet do 5!! Gdy wyłączyłem radio prędkość to ok 10-13,5Kb/s. Jak sądzicie, dlaczego tak wolno?? Antenę zamontowałem na dachu piętrowego budynku, na rurc, jeszcze ok. 0,5m nad dachem. Proszę o porady!!
- Jaco
To nie neo że wszystko chcesz mieć jednocześnie.Zwolnij trochęmikolaj211 pisze: Jak sądzicie, dlaczego tak wolno??

Skoro pliki pobierają się już z prędkością 13,5 Kb/s to masz już EDGE.Poczytaj forum jakie są przyczyny wolnego netu.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Prędkości 10-13 KB/s to całkiem normalne wyniki dla EDGE. Spróbuj jeszcze pobrać dwa pliki i zsumuj prędkości. Takie łącze można jeszcze zoptymalizować, żeby pobierało z pełną prędkością. Poszukaj na forum.
- Mikolaj211
A więc tak: wykonałem według porad optymalizację mozilli, może trochę pomogło. Ale przeczytałem na forum, ze liczy się jakość EDGE. I po wpisaniu komendy At+csq (jak pomyliłem się w komendzie to przepraszam) otrzymałem zaskakujący wynik 29,99 na 31!! Ktoś pisał tam, że ma 74% na 31 i ma ponad 20Kb/s transfer!! Dzisiaj zrobiłem test na speedtest.pl i miałem Dl tylko 76!! Ale teraz nasunęła mi się myśl - może to wina modemu? Bo coś z nim się ostatnio dzieje. Gdy połączę się z internetem i choćby na chwilę odłączę modem, to później nie da się połączyć. Iplus wykrywa modem, ma zasięg cały czas 6 kresek, ale nie może się połączyć. NIe ma to zapewne związku z EDGE, hdyż pojawiło się to trochę wcześniej i na innym kompie też tak było. Proszę o porady!!
- Jaco
Sygnał masz piękny.
Co do samej prędkości to zauważ że masz iPlusa gdzie sieć Plus ma słabo rozwinięty zasięg EDGE.Ty aby mieć EDGE musiałeś zastosować antenę zewnętrzną.Co do komend to ja miałem tylko trzy kreski zasięgu AT+CSQ było u mnie 21,99 a pliki pobierały się nawet niekiedy ponad 20KB/s.Zaznaczam niekiedy.Wszystko zależy od obciążenia w danej chwili nadajnika z którego korzystasz.Pamiętaj że rozmowy mają pierwszeństwo na danymi.Spróbuj kiedyś posiedzieć dłużej w nocy i pościągać jakieś nie duże pliki.Przekonasz się że będzie szybciej.Zamiast menagera połączeń stwórz dial-up.Będzie ci łatwiej się łączyć.Wyłącz pin jeśli możesz.Dial-Up prosto,szybko i wygodnie. 

-
Witam
Od kilku tygodni korzystam z Blueconnect w komputerze stacjonarnym jestem podłączony do nadajnika podobno z EDGE'm(tak powiedziano mi w salonie) mimo to transfer wacha sie w okolicach 50kb/s wygląda na zwykły GRPS. Zakupiłem antene ATK-20, podłączałem sie do wszystkich nadajników w okolicy, predkosc nadal jest ta samaa:/:/. Co moge zrobic w tej sytuacji?? Proszę o pomoc !!!
Od kilku tygodni korzystam z Blueconnect w komputerze stacjonarnym jestem podłączony do nadajnika podobno z EDGE'm(tak powiedziano mi w salonie) mimo to transfer wacha sie w okolicach 50kb/s wygląda na zwykły GRPS. Zakupiłem antene ATK-20, podłączałem sie do wszystkich nadajników w okolicy, predkosc nadal jest ta samaa:/:/. Co moge zrobic w tej sytuacji?? Proszę o pomoc !!!
- Jaco
Z jakiego modemu korzystasz?Troszkę więcej informacji.Sprawdż komendami jaki masz sygnał.Ukieruj antenę dokładnie na nadajnik z EDGE.Znajdż go po komendach:
Tu masz jak to zrobić:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=310
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... c&start=20
Tu masz jak to zrobić:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=310
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... c&start=20
-
Korzystam z modemu Option GlobeSurfer Icon, sprawdzałem juz sygnał komendami jest 31/31 doskonały 5/5 diód na modemie, antena jest skierowana prosto na nadajnik który podobno ma egda, Czy moge sam jakos sprawdzic czy dany nadajnik ma edga przy pomocy danych z btsearch.org ??
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Na 99,9% ten nadaknik nie ma EDGE, lub ten BTS jest uszkodzony...Marek527 pisze:antena jest skierowana prosto na nadajnik który podobno ma egda
Najlepiej napisz do Blueconnect maila, poproś o lokalizację najbliższego nadajnika z EDGE, ja napisałem do iPlusa i mi odpisali gdzie mam kierować antenę aby złapać EDGE.Marek527 pisze:Czy moge sam jakos sprawdzic czy dany nadajnik ma edga
- Fazzi
- Stały użytkownik forum
@Fanta ma rację. Napisz do nich maila. Nie taki e-BOK straszny jak go malują. Na odpowiedź przyjdzie Ci trochę poczekać, ale zazwyczaj jest ona rzeczowa i (co najważniejsze) na temat.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Fazzi, łącznie zmieniany 1 raz.
WiFi System = 10 Mbit (w nocy 2 razy szybciej)
Orange CDMA
iPlus LTE
Orange CDMA
iPlus LTE
-
- Mistrz bezprzewodowy
Po czym stwierdzasz, że się podłączasz. Może mimo kręcenia anteną wciąż jesteś na tym samym kanale GPRS nadajnika, który jest gdzieś blisko (stąd taki dobry sygnał). Mógłbyś podać CID-y tych nadajników?Marek527 pisze:.. podłączałem sie do wszystkich nadajników w okolicy, predkosc nadal jest ta samaa:/:/. Co moge zrobic w tej sytuacji?? Proszę o pomoc !!!
Nie wierz mapom i konsultantom ERY - to moja rada. ':)'
Jeśli rzeczywiście jest tak jak mówisz i łączysz się z kilkoma BTS-ami to może jest coś nie tak z tym modemem. Aha..a jak tam z limitem? Może Cie przyblokowali

-
Kręciłem antena i przy pomocy komendy AT+CREG? stwierdziłem ze podłączyłem sie do czterech różnych BTS'ów. Oto ich CID'y: CA9F(znajduje się najbliżej mnie około 4Km, do tego obecnie jestem podłączony), C80C, CD71, C5B7, a sygnał był doskonały przy podłączeniu do pozostałych trzech, tych które są dalej ode mnie, tzn nie sprawdzałem tego przy uzyciu komendy ale na modemie swieciło 5/5 diód. Transfer na pewno nie jest zablokowany pobrałem zaledwie kilka Mp3, a limit mam 4GB.
- reilord
Haha, a ja jednak twierdze, ze straszny. Bilem sie tydzien z BOK'iem w sprawie BC w telefonie. I zeby bylo zabawniej, pytalem gdzie jest najblizszy nadajnik - w jakiej miejscowosci, a oni, ze nie wiedza, nie maja takich danych (wielokrotnie - u roznych konsultantow), a moze boja sie, ze im anteny pokradna? :LOL:
- Fazzi
- Stały użytkownik forum
Widocznie Era tak ma. Bo jak wysłałem e-mail do Plusa to nawet odległości nadajników od mojego domu do każdego z nadajników o które pytałem mi podali.
WiFi System = 10 Mbit (w nocy 2 razy szybciej)
Orange CDMA
iPlus LTE
Orange CDMA
iPlus LTE
-
- Mistrz bezprzewodowy
Faktycznie to 4 różne nadajniki, któryś musiał mieć EDGE. Moim zdaniem masz awarię modemu. Niemożliwe bowiem, żeby z dalekich odległości mieć cały czas zasięg 5/5. Między CD71 i C5B7 jest odległość ponad 40kmMarek527 pisze:Kręciłem antena i przy pomocy komendy AT+CREG? stwierdziłem ze podłączyłem sie do czterech różnych BTS'ów. Oto ich CID'y: CA9F(znajduje się najbliżej mnie około 4Km, do tego obecnie jestem podłączony), C80C, CD71, C5B7, a sygnał był doskonały przy podłączeniu do pozostałych trzech, tych które są dalej ode mnie, tzn nie sprawdzałem tego przy uzyciu komendy ale na modemie swieciło 5/5 diód. Transfer na pewno nie jest zablokowany pobrałem zaledwie kilka Mp3, a limit mam 4GB.