Brak zasiegu HSPA+ i 3g

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mati066
Stały użytkownik forum

Brak zasiegu HSPA+ i 3g

Post autor: mati066 »

Witam mój problem polega na tym ze mój modem e353 wykrywa tylko zasięg EGDE na którym internet nie chce wcale chodzić.
W połowie grudnia przedłużyłem umowę na internet w plusie wybrałem modem e353 i technologie hspa + , po przedłużeniu umowy dostałem zwiększony limit danych do wykorzystania który wynosi 12GB i miał wejść od 9 stycznia na samym początku wszystko było ok na samym modemie był wykrywalny zasięg HSPA+ czasami 3g dokupiłem do tego modemu antenę a właściwie panel który mi polecono na tym forum wyczystko było ok internet świetnie chodził, antena się świetnie spisywała do momentu aż obniżono mi transfer danych przez to ze wyczerpałem swój limit 2GB to było jeszcze w grudniu po 2 dniach pracy na spowolnionym internecie modem bezpowrotnie przełączył się na EDGE i od tamtej pory nie pamiętam żeby chociaż raz pracował na hspa + lub 3g myślałem ze to wina tego ze przekroczyłem limit danych i postanowiłem poczekać do 9 stycznia kiedy to miał wejść już nowy limit niestety to nic nie pomogło oczywiście mój limit został zwiększony i prędkość pobierania przywrócona ale co z tego jak internet mi nie chce działać.
Proszę o pomoc lub poradę nie wiem co zrobic w takiej sytuacji, nie mam pojęcia nawet czy to wina anteny,modemu czy operatora możne jakiś problem z nadajnikiem wygląda to tak jak by nagle zniknął zasięg hspa.
Prosze o jakas porade.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Brak zasiegu HSPA+ i 3g

Post autor: wojteks »

mati066 pisze:co zrobic w takiej sytuacji
Sprawdzić modem bez anteny w lokalizacji gdzie jest na pewno UMTS/HSPA.

Sprawdzić ustawienie wymuszające technologię połączenia, czy nie jest zaznaczone "tylko GPRS/EDGE".

Sprawdzić kabel antenowy i konektor.
Nie pomagam na PW!
mati066
Stały użytkownik forum

Gdzie trzeba wejść aby sprawdzić ustawienie wymuszające technologię połączenia. :)
A i jeszcze mam takie pytanie czy u was też że tak powiem konektor słabo trzyma się w modemie e 353?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

mati066 pisze:Gdzie trzeba wejść aby sprawdzić ustawienie wymuszające technologię połączenia.
Jakie oprogramowanie?
mati066 pisze:czy u was też że tak powiem konektor słabo trzyma się w modemie e 353
W e173 trzyma w miarę, nie ma luzu, trzeba pewnej niewielkiej siły żeby rozłączyć.
Nie pomagam na PW!
mati066
Stały użytkownik forum

Windows XP SP2
Co do tego konektora to nie wydaje mi się żeby to był problem z nim ponieważ za czasu kiedy internet mi bardzo dobrze chodził na tym modemie konektor w taki sam sposób się umieszczało i wyjmowało z modemu jak teraz, przypominam że wtedy gdy internet mi działał sam modem bez anteny znajdował hspa natomiast teraz cały czas się świeci na zielono czyli wykrywa tylko EDGE z anteną jak i bez.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

mati066 pisze:Windows XP SP2
Do modemu jakie oprogramowanie?
Nie pomagam na PW!
mati066
Stały użytkownik forum

Aha czyli to trzeba sprawdzić w aplikacji iplus myślałem że gdzieś w ustawieniach systemu operacyjnego postaram się sam znaleźć tą opcje jeśli mi się nie uda to napisze. Czekam na dalsze porady.

EDIT\
Dzięki Mistrzu pomogło jesteś wielki :D internet elegancko działa wystarczyło zmienić w ustawieniach tego co mówiłeś.
Kocham te forum ile razy mam problem z netem zawsze ktoś pomoże. :)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez mati066, łącznie zmieniany 1 raz.
bialy7213
Początkujący użytkownik forum

Post autor: bialy7213 »

a mozesz wytłumaczyć jak to zrobiłeś ??
marcinek243
Stały użytkownik forum

Post autor: marcinek243 »

yyy... Ustawienia? :czytaj:
ODPOWIEDZ