Otrzymałem dzisiaj od Neozdrady model firmy ZEN (ZXDSL 831AII) i chcąc być samodzielnym podłączyłem go od swojego starego routera TP-LINK WR542G. Na googlach znalazłem temat opisywany tutaj na forum http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=22808 z którego wynika, że jest możliwość połączenia tych dwóch maszynek. Jednakże jestem totalnym laikiem i pojęcia takie jak DNS i DHCP poznałem dopiero dzisiaj. Po skonfigurowaniu wszystkiego zgodnie z instrukcjami z w/w postu udało mi się puścić sygnał przez kabel z routera do mojego stacjonarnego PC i wszystko zdaje się działać ok. Natomiast nie mogę się połączyć poprzez WiFi ani z poziomu laptopa HP ani z poziomu Macbooka. Prawdopodobnie na jakiś etapie coś musiałem pokiełbasić stąd też prośba o pomoc skierowana do szanownych forumowiczów.
Żeby może nakreślić co nieco więcej - kabel do TP-LINK wpiąłem do LAN nie do WAN, ZEN ma IP 192.168.1.1 a TP-LINK 192.168.1.2, DHCP jest wyłączone w TP-LINKu. Zrobiłem QUICK SETUP na TP-LINKu na PPPoE. Objawy braku WiFi są takie, że Macbook łączy się z siecią, dostaje DNS 192.100.1.4 z IP 192.168.1.1 i wszystko wydaje się git gdyby nie to, że internet po prostu nie działa

Proszę o wyrozumiałość i dziękuję z góry za wszelką pomoc!
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2012-01-10, 21:30 ]
Poprawiłem linka na klikalnego.