dostęp do Internetu na Ukrainie
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
dostęp do Internetu na Ukrainie
Witam,
Proszę o poradzenie co trzeba kupić / zrobić i gdzie aby mieć dostęp do internetu na Ukrainie.
Konkretnie z naszej firmy do miejscowości Kramatorsk we wschodniej Ukrainie jedzie pracownik i potrzebny mu będzie dostęp do internetu w celu poufnej korespondencji z Polską.
Zakładając, że w miejscu w którym będzie pracownik nie będzie hot spotów, a firma w której będzie nie ma u siebie dostępu do internetu.
Słyszałem, że można kupić modem i kartę sim na prepaid, ale podobno trzeba to zrobić na Ukrainie. Co można zrobić aby pracownik (mający małe pojęcie o sprzęcie komputerowym) sobie poradził?
z góry dziękuję za sugestie i pomoc
Proszę o poradzenie co trzeba kupić / zrobić i gdzie aby mieć dostęp do internetu na Ukrainie.
Konkretnie z naszej firmy do miejscowości Kramatorsk we wschodniej Ukrainie jedzie pracownik i potrzebny mu będzie dostęp do internetu w celu poufnej korespondencji z Polską.
Zakładając, że w miejscu w którym będzie pracownik nie będzie hot spotów, a firma w której będzie nie ma u siebie dostępu do internetu.
Słyszałem, że można kupić modem i kartę sim na prepaid, ale podobno trzeba to zrobić na Ukrainie. Co można zrobić aby pracownik (mający małe pojęcie o sprzęcie komputerowym) sobie poradził?
z góry dziękuję za sugestie i pomoc
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: dostęp do Internetu na Ukrainie
Modem można kupić u nas i zainstalować go na laptopie pracownika i skonfigurować oprogramowanie.
Kartę sim to już trzeba raczej na miejscu (włożenie karty do modemu raczej trudne nie jest), bo roaming międzynarodowy byłby bardzo drogi.
Kartę sim to już trzeba raczej na miejscu (włożenie karty do modemu raczej trudne nie jest), bo roaming międzynarodowy byłby bardzo drogi.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Początkujący użytkownik forum
Czy każda karta będzie pasowała / współpracowała z modemem?krystianb pisze:Modem można kupić u nas i zainstalować go na laptopie pracownika i skonfigurować oprogramowanie.
Czy po zakupie karty i włożeniu jej do modemu trzeba coś zrobić?
Jak się aktywuje internet i czy potrzebne jest jakieś dodatkowe doładowanie?
Jakie startery polecacie?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Aaa zapomniałem o ukraińskiej sieci CDMA, mają tam jakiegoś dziwoląga który zakłócał play przy granicy. Do tego modemu w Polsce nie dostanie.Sieciowiec pisze:Czy każda karta będzie pasowała / współpracowała z modemem?
W teorii co najwyżej wpisać pin jak aplikacja zapyta (jeśli wcześniej skonfiguruje się profil pod odpowiednią sieć) Chyba, że wymagane jest jeszcze włączenie pakietowe transmisji danych albo jakiegoś pakietu. Jak to robią na Ukrainie nie wiem.Sieciowiec pisze:Czy po zakupie karty i włożeniu jej do modemu trzeba coś zrobić?
To już trzeba sprawdzić dla oferty konkretnego operatora. Od tego jest internet.Sieciowiec pisze:Jak się aktywuje internet i czy potrzebne jest jakieś dodatkowe doładowanie?
Co do starterów to nie wiem czy ktoś z forum się orientuje.
- wojteks
- *** Administrator ***
Skoro to takie ważne to niech weźmie modem z PL i powiedzmy starter simdata i Play Online na Kartę a na miejscu sprawdzi który będzie lepiej działał (muszą mieć włączony roaming). Trzeba jednak pamiętać że koszty mogą być bardzo wysokie.Sieciowiec pisze: potrzebny mu będzie dostęp do internetu w celu poufnej korespondencji z Polską.
Prawdopodobnie na Ukrainie nie kupi startera na siebie, musiałby ktoś miejscowy mu kupić.
Nie pomagam na PW!
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Przy poufności wydaje mi się, że nie ma znaczenia czy karta sim jest nasza czy ukraińska, pakiety idą i tak dokładnie tą samą drogą, nie ma żadnego tunelowania, trzeba o to zadbać samemu.wojteks pisze:Skoro to takie ważne to niech weźmie modem z PL i powiedzmy starter simdata i Play Online na Kartę
- wojteks
- *** Administrator ***
Ja raczej chciałem się odnieść do do niedoświadczonego pracownika, wysłać go z gotowcem z PL nie licząc się z kosztami. Oczywiście minimum ssl czy inny tunel do poufności jest niezbędny.krystianb pisze:Przy poufności wydaje mi się, że nie ma znaczenia czy karta sim jest nasza czy ukraińska,
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
http://www.life.com.ua/index.php?area=l ... page=15-33
IMO na początek warto wybrać roaming, wtedy masz pewność jakiegokolwiek kontaktu zanim na miejscu uda się zakupić odpowiedni starter, a przesyłanie dokumentów raczej nie powinno wymagać dużego transferu (zależy oczywiście jakie to dokumenty.)
IMO na początek warto wybrać roaming, wtedy masz pewność jakiegokolwiek kontaktu zanim na miejscu uda się zakupić odpowiedni starter, a przesyłanie dokumentów raczej nie powinno wymagać dużego transferu (zależy oczywiście jakie to dokumenty.)