Ovislink AirLive G.DUO - problem z wydajnością

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
gk
Początkujący użytkownik forum

Ovislink AirLive G.DUO - problem z wydajnością

Post autor: gk »

Zakupiłem sobie dzisiaj G.DUO i mam z nim problem, który wynika z o wiele gorszego odbioru internetu. Mam ustawiony tryb wisp+ap. Pod RF1 podłączona antena, która jest na dachu. Pod RF2 mała antenka. Od LAN idzie kabel ethernet do kompa. Wszystko według instrukcji. Skonfigurowałem według opisu z pewnego forum.
Czyli cytuję:
"1. Zakładka "Tryby pracy", zaznaczone WISP+AP, klikasz w przycisk "Konfiguracja"
2. U góry strony wybierasz "Interfejsu": Radio 1 (WISP) - czyli to, które będzie odbierało internet od Twojego dostawcy (lub od innego AP). Wchodzisz w "Skanowanie Sieci", wybierasz nazwę sieci (SSID) do której chcesz się podłączyć i dajesz "Połącz".
Uwaga. Jeżeli przy połączeniu do dostawcy wymagane jest tzw. sklonowanie adesu MAC, wprowadzenie statycznego adresu IP , DNS-ów, PPPoE, itp. - możliwość stosownych ustawień znajdziemy pod przyciskiem "Port WAN": "

U mnie musiałem jedynie ustawić statyczne ip, podać bramkę i maskę oraz sklonować MAC.
Net zaczął działać ale ping się co chwilę urywa. Nie idzie się poruszać w sieci. Na chwile obecną musiałem z powrotem wrócić do podłączenia mojej starej karty sieciowej, na niej łącze działa ok.
Pingując g.duo na adres 192.168.1.254 ping idzie świetny, cały czas <1 ms czyli wykluczam problem połączenia lan>komputer. Potem pinguje bramkę swojego providera i ping jest wysoki oraz regularnie co kilka sekund go urywa. Już nie wspominam o pingu w świat np google.
Nie mam pojęcia w czym tu tkwi problem, być może trzeba coś dogłębniej skonfigurować.
Dodam jeszcze że na starej karcie siła sygnału wahała się w granicach 94 % Na G.Duo mam 62 %
Tak wyglądają pingi na starej karcie, z lewej bramka isp, z prawej google.
I tak te pingi nie są zachwycające ale da się z nimi komfortowo pracować
http://img845.imageshack.us/img845/5404/kartacw.png

Tak wyglądają g.duo :/
http://img848.imageshack.us/img848/3002/airlive.png

Czasem idzie ładnie ale i tak przerywa:
http://img716.imageshack.us/img716/2472/arlmz.png

Zna ktoś rozwiązanie na ten problem ? trochę szkoda mi oddawać do sklepu to urządzonko :cry:

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2012-01-10, 08:03 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=262799#262799">Zamiana obrazka na link.</a>
Ostatnio zmieniony 2012-01-10, 08:03 przez gk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Ovislink AirLive G.DUO - problem z wydajnością

Post autor: krystianb »

gk pisze:Tak wyglądają pingi na starej karcie, z lewej bramka isp, z prawej google.
I tak te pingi nie są zachwycające ale da się z nimi komfortowo pracować
O zgrozo, tragedia.

Może być kilka przyczyn.
1. Trochę naciągana, ale krótszy czas wygaśnięcia pakietu w routerze, choć jeden powyżej 700 obala tą teorię.
2. Karta wifi w kompie ma ponadnormatywną moc. A może to jest karta w standardzie 802.11b?
Może być też, że router fabrycznie pracuje przy niepełnej mocy i niektóre pakiety gdzieś przepadają.
Choć przy takiej sieci to raczej bym obstawiał jakiegoś dziwoląga pewnie dostarczonego przez dostawcę.
3. Kiedyś ktoś narzekał, że jednak g.duo ma problemy z pracą na 2 AP, testowo można by drugi wyłączyć.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

W WAN Ovisa wklepujesz dokładnie takie same ustawienia jak ma karta radiowa?
gk

Działa mi już jak należy :D
Wystarczyło ustawić na g.duo na sztywno standard 802.11 b
Wcześniej działał na b/g. Ustawiłem go na g i nadal był problem, po ustawieniu na b jest wszystko ok. Ping leci sobie płynnie i działa mi ogólnie jak na wcześniejszej karcie.

krystianb - karta jest 802.11 b/g ale nie mam pojęcia w jakim trybie działała bo nie było możliwości wyboru i też nie było nigdzie info. Po prostu pisało b/g.

Dzięki wielkie za odzew i pomoc :zdrowko:
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

gk pisze:po ustawieniu na b jest wszystko ok. Ping leci sobie płynnie i działa mi ogólnie jak na wcześniejszej karcie.
Na 99% karta miała wyższą moc - wystarczy spojrzeć w dane techniczne, im wyższa prędkość tym niższa możliwa moc radia.

Aha i możesz się spodziewać bana w sieci z powodu ustawienia b, chyba że teraz masz niższą prędkość niż na karcie.
gk

krystianb pisze:Aha i możesz się spodziewać bana w sieci z powodu ustawienia b, chyba że teraz masz niższą prędkość niż na karcie.
Nie rozumiem, niby za co ? Co w tym b jest złego ? :zdziwko:
Prędkość łącza jest taka sama jak była wczesniej.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

gk pisze:Nie rozumiem, niby za co ? Co w tym b jest złego ?
Do tej samej prędkości w B potrzeba więcej zasobów sieci, jednym słowem spowalniasz cały sektor.
gk

Dzięki za info, zobaczymy. Może nareszcie zmienię providera :p
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

gk pisze:Może nareszcie zmienię providera :p
Dawno temu powinieneś to zrobić.

A patrząc na to co się w sieci dzieje, to prawdopodobnie admin nie zauważy żadnego problemu bo się kompletnie na robocie nie zna.
gk

Może mi ktoś to wytłumaczyć dlaczego spada mi jakość łącza jak zmienię z tego B na B/g ewentualnie G ?
Sprawdzałem te dane techniczne, o których wspominał krystianb i zauważyłem że B czyli 11 Mb/s ma moc 19 dB a G czyli 54 Mb/s ma 15 dB. Jeżeli dobrze rozumiem moja antena przy B ma większą moc i dlatego lepiej "idą" pakiety ?
Może zmiana anteny by mi pomogła. Teraz przed chwilą przełączyłem na B/G i o dziwo ping jest ładny (poprawka: był przez 20 minut bo znowu to samo).
Mam 2 kolegów co są u tego samego providera ale mają założone anteny panelowe i jakoś im to lepiej działa, może w tym jest problem , jak myślicie ? Ja mam antenę yagi, ta biała tuba. Kupowałem ją jakieś 6 lat temu, ma 18 dB.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

gk pisze:Ja mam antenę yagi, ta biała tuba. Kupowałem ją jakieś 6 lat temu, ma 18 dB.
Na pewno nie ma 18dBi ;)

Zmiana anteny może faktycznie pomóc w takim układzie.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

gk pisze:zauważyłem że B czyli 11 Mb/s ma moc 19 dB a G czyli 54 Mb/s ma 15 dB. Jeżeli dobrze rozumiem moja antena przy B ma większą moc i dlatego lepiej "idą" pakiety ?
Nie ta moc zależna jest tylko od radia, im wyższe kodowanie tym radio musi nadawać z mniejszym SNR co przekłada się na obniżenie mocy.

Z wymianą babyYagi można spróbować, prawdopodobieństwo poprawy jest średnie, choć kto wie jeśli antena ma duże niedopasowanie to nawet przy wysokim poziomie sygnału takie cuda mogą się dziać.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

gk pisze:Ja mam antenę yagi, ta biała tuba. Kupowałem ją jakieś 6 lat temu
krystianb pisze:Z wymianą babyYagi można spróbować, prawdopodobieństwo poprawy jest średnie
Toż to zabytek tak a yagi i może na drewienku jest posklejana, mogła zamoknąć/rozpaść się w środku itp.
To pierwsza rzecz którą należy wymienić/porównać z dobrym współczesnym panelem 14dBi albo idąc w koszty kupić jakiś CPE i po problemie.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

wojteks pisze:albo idąc w koszty kupić jakiś CPE i po problemie.
Zależy ile jest kabla, bo może CPE wyjść taniej... Bo go też przydało by się wymienić. No jeszcze zależy jaki dielektryk w nim jest, jeśli pianka to po 6 latach raczej będzie pełen wody.
ODPOWIEDZ