Option Icon 225 + Router TP-LINK MR3420

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
szuki
Specjalista bezprzewodowy-junior

Option Icon 225 + Router TP-LINK MR3420

Post autor: szuki »

Witam.
Korzystam z modemu Option Icon 225 w sieci Orange i chciałbym zakupić router. Podoba mi się Router TP-LINK MR3420 wydaje się dobry oraz ma bardzo przystępną cenę. Problem polega na tym, że w oficjalnym spisie wspieranych modemów nie ma Icona 225. Czy to oznacza, że to urządzenie na 100% nie będzie współpracować z routerem?
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie? Ewentualnie jaki router w dobrej cenie możecie polecić do współpracy z tym modemem?

Pozdrawiam
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Option Icon 225 + Router TP-LINK MR3420

Post autor: Darek.74 »

Zalip CDW530 jest niedrogi i chwalony ma w spisie twojego icona, Tp-linka nie ryzykuj
szuki
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: szuki »

Dziękuję za odpowiedź zaraz "obadam" ten router.
Proszę jeszcze o infromacje czy w chwili kiedy nie ma UMTS tylko GPRS lub EDGE modem działa?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

szuki pisze:Proszę jeszcze o infromacje czy w chwili kiedy nie ma UMTS tylko GPRS lub EDGE modem działa?
Oczywiście.

A co do mr3420 to z iconem zadziała na open wrt ze sterownikiem hso. Kto wie może jak by chwilę poszukać to by się znalazło gotową kompilację.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
telenor
Początkujący użytkownik forum

Post autor: telenor »

krystianb pisze:
szuki pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Oczywiście.

A co do mr3420 to z iconem zadziała na open wrt ze sterownikiem hso. Kto wie może jak by chwilę poszukać to by się znalazło gotową kompilację.

Witam. :papa: Jestem tu nowy i zielony, :zdziwko: "Krystianb" szukalem wszedzie ale nic nie moge znalezc. :/ mam router tp-link mr3420 i internet bezprzewodowy 3g icon 225. router nie wykrywa go wiec moje pytanie: jak, co i gdzie pozmieniac zeby to za dzialalo. mam na dzieje ze ktos mi pomoze.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2012-01-10, 21:45 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-01-10, 21:45 przez telenor, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

http://eko.one.pl polski portal poświęcony openwrt
A tu opis uruchomienia 225 http://eko.one.pl/?p=openwrt-modemygsm#optionicon

Tylko choć odrobinę się trzeba na rzeczy znać, bo można z routera zrobić przycisk do papieru.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
telenor

Wielkie dzięki "krystianb" chyba sobie odpuszczę, :( a trochę łatwiej nie można? np krok, po kroku ;) bardzo by mi zależało, żeby to działało. To co zobaczyłem, :szok: to dopiero czarna magia. Sorki za fatygę, pozdrawiam.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

telenor,
chyba sobie odpuszczę, :( a trochę łatwiej nie można? np krok, po kroku ;) bardzo by mi zależało, żeby to działało.
"Nie taki diabeł straszny jak go malują"-musisz zacząć od extroot- systemu plików na zewnętrznym dysku- pendrive, karcie pamięci. Wszystkie te czynności robisz w systemie routera poprzez konsolę SSH- do tej czynności musisz zainstalować klienta SSH program Putty- dostępny dla Windows i Linux. Do konsoli logujesz się jako root... Więcej info krok po kroku (kopiuj-wklej) http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=1807 , a jak czegoś nie wiesz to szukaj http://openrouter.info/index.php?option ... e&Itemid=1 i Google. ;)
jareq
telenor

Dzięki "jarek99" bardzo fajna stronka, tylko trzeba być w temacie i trochę się znać. Spróbuje coś pokombinować, będę próbował, a mam jeszcze jedno pytanie, ma windows 7 na lapku i internet bezprzewodowy na usb i czy mogę kablem albo po wifi przesłać sygnał do rutera a z niego żeby można było mieć internet w telefonie oraz żeby było widać drukarkę po wifi.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

telenor,
ma windows 7 na lapku i internet bezprzewodowy na usb i czy mogę kablem albo po wifi przesłać sygnał do rutera a z niego żeby można było mieć internet w telefonie oraz żeby było widać drukarkę po wifi.
Z Windowsem to ja pracuje tam gdzie muszę-w pracy. Na Mac OSX i Linux z łatwością można coś takiego zrobić. Jak zaczniesz działać to osiągniesz ten sam efekt na routerze-ja mam HUB+extroot i router pracuje z modemem,a także jako print serwer w perspektywie jeszcze web serwer. :cwaniak:
jareq
telenor

Jareq, miałem kiedyś ubuntu, ale ze net 3g nie chciał śmigać, bo nie za bardzo umiałem poustawiać system, pewnie bym się nauczył i przyzwyczaił ale za bardzo to nie mam czasu, wiec się przerzuciłem na winde. tera

jeszcze jedno, jak mam podpięty internet do routera (router tp-link MR3420) kablem to na laptopie mam neta po wifi, laptop widzi drukarkę po wifi dodatkowo mam neta po kablu z routera na stacjonarnym i w telefonie tez mam neta. Wszystko działa jak należy. :D Moje pytanie: jak i gdzie podłączyć internet 3g zamiast kablowego internetu. :zdziwko: Wpinałem internet 3g do laptopa, laptopa połączyłem po wifi z routerem ale jak mam internet na laptopie to nie idzie na router, a kiedy łącze się z routerem to nie mam netu na laptopie. Problem w tym, ze tam gdzie wyjeżdżam to mam internet 3G tylko. :( Wiem, ze trochę na mieszałem, ale sam nie wiem co z tym zrobić. :cry:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

telenor pisze:jak i gdzie podłączyć internet 3g zamiast kablowego internetu.
Modem 3G podłącz do USB MR3420.
Nie pomagam na PW!
telenor

wojteks pisze:
telenor pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Modem 3G podłącz do USB MR3420.
Dzieki "wojteks" ale w pierwszym poście już pisałem ze router nie widzi tego modemu, :( a ingerowanie w system routera to raczej nie dla mnie wiec szukam innego sposobu. :/

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2012-01-12, 22:13 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-01-12, 22:11 przez telenor, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

telenor pisze: a ingerowanie w system routera to raczej nie dla mnie wiec szukam innego sposobu.
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> i wyłączenie DHCP po stronie LAN w routerze.
Wymień router na inny będzie prościej.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ