MV 410LR Nie łączy się
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
MV 410LR Nie łączy się
Witam. Od 3 miesięcy użytkuje Iplus Cdma. Ostatnio pojawił się problem z połaczeniem. Dioda signal zawsze na zielono, nieraz mrugnie czerwien. Evdo równiez się świeci. Natomiast Conect natomiast zaświeci się i gasnie. W Axess manager zauważyłem że poziom Evdo 2nd signal pojawia sie i znika. Reset nie pomaga. Nie ma znaczenia ethernet czy wifi. Nieraz uda się połączyć. I moje pytanie czego wina? Czyżby już na gwarancję trzeba oddać?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: MV 410LR Nie łączy się
Widziałem podobny przypadek, na ten router trzeba cierpliwości, po jakiejś godzinie od restartu łączył się z siecią, nie wiem czy to wina routera czy sieci była.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
I w tym problem własnie że trzeba czekać. Pytanie czy oni stwierdzą usterkę w serwisie. Czy tylko odeślą mi go spowrotem. I dlaczego znika Evdo 2nd signal jak się nie można połączyć?
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Witam
i przepraszam za podpinkę
dziś właśnie wziąłem CDMA Plusa na próbę -przy podpisywaniu umowy powiedziano mi że karta sim jest już aktywna,po podłączeniu czasem łapie neta, lub próbuje się połączyć .Sygnał EvDo 84dBm ten drugi 81dBm , z anteną zewnętrzną jest EvDO 67dBm ten drugi 73dBm
Moim zdaniem sygnał jest super gdzie w Orange z anteną mam EvDO 80dBm ten drugi 94dBm . Ciekawi mnie tylko to że w zakładce informacje w Orange numer abonencki składa się z 10 zer - a w Plusie są znaki zapytania
Czy znaczyło by to że karta jest jednak nie aktywna?
@miki77715 jak jest z tym u Ciebie? czy Plus wcześniej działał dobrze? mam na testowanie tydzień więc czas nagli
a w Orange umowa jeszcze do stycznia.Pozdrawiam.

@miki77715 jak jest z tym u Ciebie? czy Plus wcześniej działał dobrze? mam na testowanie tydzień więc czas nagli

- wojteks
- *** Administrator ***
Widziałeś fizycznie tę kartę SIM?DejaVu pisze: Czy znaczyło by to że karta jest jednak nie aktywna?
Nie pomagam na PW!
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jak ja oglądałem ten router z plusa to coś w slocie sim siedziało, ale nie wyciągałem.wojteks pisze:Widziałeś fizycznie tę kartę SIM?
A do DejaVu zostaw go w spokoju na godzinę powinien się połączyć.
-
Owszem-w salonie przy mnie ją wkładano -później w domu sam ją wyjmowałem aby sprawdzić w ruterze Orange i telefonie 

-
Karte sim miałem ju aktywowaną. Tylko włozyłem do slotu i od razu się połączył. Jeśli chodzi ci o te zapytajniki u mnie jest tak samo a internet chodzi;) 3 miesiące bez problemów predkość zawsze taka sama bez zmian. Jedynie co ostatnio problemy z łączeniem.
@DejaVu działa w plusie router z Orange?
@DejaVu działa w plusie router z Orange?
-
Mi kartę włożono w salonie -kobieta powiedziała że jest już aktywna-no ale internetu nie ma!? jeśli wyjmę kartę to pisze że nie poprawna karta sim(chyba) w ruterze od Orange nie działa-zobaczę czy karta sim Orange działa z ruterem Plusa.
Edit:
karta plus w ruterze orange-gotowy lub brak sieci.
karta orange w ruterze plus-jak wyżej
karta plus w ruterze plus -połączono , lub gotowy, lub połaczono/uśpiony w menadżerze Axssestel mruga ta ikonka(strzałki) tak jak jest gdy połączono , ale NetMeter pokazuje mi DL.07KB/s UL 0,5KB/s
ikonka w trayu jest z wykrzyknikiem a stan połączenia jak na obrazku-we właściwościach jest dobrze-zaznaczona pozyskaj automatycznie .
Jaką masz kartę sim? moja taka zielona i na tym kartoniku z którego została wyłamana pisze : CDMA jest PIN i PUK i GSm/3G
No chyba udało mi się coś z tym zrobić
mam nadzieją że będzie już dobrze ? kombinowałem w ustawieniach jak się wchodzi przez przeglądarkę-było tam odhaczone NAT i jak to samo zaznaczyłem w Orange to też nie było neta. Na razie śmiga aż miło na standardowych antenkach jak oglądałem YouTube to NetMeter przez chwilę pokazał 300KB/s
nie wiem czy to błąd jakiś? na Orange oglądać YouTube się ne da-chyba że wcześnie rano. 
na standardowych antenach
pograłem 2 mecze w Battlefield3 wybrałem serwer gdzie PING był 95 i grało się ok. w Orange wybierałem serwery powyżej 100
z anteną zewnętrzną
chyba trzeba pofatygować się na dach.
Edit:
karta plus w ruterze orange-gotowy lub brak sieci.
karta orange w ruterze plus-jak wyżej
karta plus w ruterze plus -połączono , lub gotowy, lub połaczono/uśpiony w menadżerze Axssestel mruga ta ikonka(strzałki) tak jak jest gdy połączono , ale NetMeter pokazuje mi DL.07KB/s UL 0,5KB/s
ikonka w trayu jest z wykrzyknikiem a stan połączenia jak na obrazku-we właściwościach jest dobrze-zaznaczona pozyskaj automatycznie .
Jaką masz kartę sim? moja taka zielona i na tym kartoniku z którego została wyłamana pisze : CDMA jest PIN i PUK i GSm/3G

No chyba udało mi się coś z tym zrobić

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
I teraz za każdym razem łączy się od razu po włączeniu routera?DejaVu pisze:No chyba udało mi się coś z tym zrobić mam nadzieją że będzie już dobrze ? kombinowałem w ustawieniach jak się wchodzi przez przeglądarkę-było tam odhaczone NAT
Jeśli tak gdzie to można znaleźć?
-
Tak łączy się , ale parę razy były lekkie przerwy.Jak grałem to nie - potem dostałem maila i jak wszedłem w FF to straciłem połączenie-odpaliłem Axssestel Menadżera i po chwili był net .
A ten NAT jest w zakładce WAN Setap
A ten NAT jest w zakładce WAN Setap
-
Mam pytanko
dlaczego na antenkach standardowych mam mniejszą tą drugą wartość? Po podpięciu anteny zewnętrznej jest odwrotnie - do BTS 8km.przez las.czy antena ATK10 nie jest za mocna na tą odległość?

-
- Stary wyga bezprzewodowy
Może nie pod to gniazdo podpiąłeś antenę ? Jedno jest opisane RX/TX a drugie TX, Antene zewnętrzną podpinasz pod to RX/TX 

-
bdkacz pisze:Może nie pod to gniazdo podpiąłeś antenę

-
Mam takie pytanko-wiem że było o tym na forum-ale nie mogę znaleźć
Co dało by zastosowanie drugiej anteny zewnętrznej? Pytam dlatego że jak zdarzy się chwilowy brak neta to w zakładce stan nie pokazuje drugiej wartości dBm- a tak wygląda to z antenkami standardowymi , z podpiętą anteną ATK 10 bod TX/RX 0 , i bez antenki standardowej pod TX/RX 0 :

-
Kurde coś ostatnio ruter znowu ma jakieś przerwy w działaniu-czasem neta nie ma dosłownie przez chwilę-a czasem jak teraz nie ma już ze 30min.Jakąś godzinkę pograłem ,na jednym serwerze trochę mi się lagowała gra ,wszedłem na z mniejszym pingiem i było ok' potem na chwilę wyszedłem z gry - i nie ma neta
muszę teraz korzystać po EDGE . Jak nie ma neta to w menadżerze pisze gotowy i nie jest wyświetlana ta druga wartość dBm.Podłączyłem antenkę standardową , aby sprawdzić czy to wina BTS gdzie mam skierowaną antenę kierunkową, ale nic to nie dało.Szkoda że nie ma do CDMA jakiegoś programu typu TNI tak aby pokazywało z jakiego BTS się korzysta itd.
Jaki byście polecili modem do iPlus (z wejściem na antenę) teraz korzystam poprzez Samsung Wave ale mam w lesie slaby zasięg.
EDIT. do godz.21 nadal neta brak - no i dziś z rana także go nie ma!?
Proszę innych użytkowników CDMA Plus o informację czy to jakaś awaria czy tylko u mnie?

Jaki byście polecili modem do iPlus (z wejściem na antenę) teraz korzystam poprzez Samsung Wave ale mam w lesie slaby zasięg.
EDIT. do godz.21 nadal neta brak - no i dziś z rana także go nie ma!?
Proszę innych użytkowników CDMA Plus o informację czy to jakaś awaria czy tylko u mnie?
-
Dziś rano jak zwykle chcąc sprawdzić pocztę odpaliłem PC - no i nie ma neta. Drugi miesiąc korzystania, śmiga ładnie ale wkurzają mnie te chwilowe braki łączności. Nie wiem czym to jest spowodowane. Czasem połączy się jak przykręcę antenkę standardową zamiast tej na dachu (tak jakby wina BTS). Czasem i to nie pomaga i rusza dopiero po ''Rozwiąż Problemy" w zakładce Sieć w win7. Jak to jest z reklamacjami? W Orange nigdy nie reklamowałem sprzętu. Raz tylko usuwali mi błędy Z karty sim. Czy jak zaniosę ruter do sprawdzenia to dadzą jakiś zastępczy?? Pozdrawiam.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2012-01-14, 15:52 ]
W naszym kraju znakiem końca zdania jest kropka nie myślnik.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2012-01-14, 15:52 ]
W naszym kraju znakiem końca zdania jest kropka nie myślnik.
Ostatnio zmieniony 2012-01-14, 15:51 przez DejaVu, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mistrz bezprzewodowy
DejaVu,

Mam u mamy na działce Nordiska od maja (z tej sieci korzysta Plus) i nie ma żadnych problemów-modem AntyDATA 510L+ pigtail+ok.8m kabla H155+antena panelowa 14dB. Do nadajnika 6-7km przez lasy, sygnał z zestawu bdb-full. Połączenie obsługuje router Asus WL-500gpv 2 z firmware Oleg http://code.google.com/p/wl500g/ . Z postów na forum widać że rozwiązania kompaktowe nie sprawdzają się.Proszę innych użytkowników CDMA Plus o informację czy to jakaś awaria czy tylko u mnie?

..."Kolejny hardware, to nieudany wykonawczo router Axesstel MV-410. Sprzęt co prawda sprawdził się w zakresie czułości systemu odbiorczego u Centertela, niemniej - podobnie, jak w urządzeniach sprzedawanych przez konkurenta, tak i tu - przykręcane dwie anteny zewnętrzne po prostu samoczynnie opadają, powodując albo konieczność ciągłej interwencji użytkownika, albo przyklejenia ich metodą "na stałe" lub pogodzenia się z faktem, że nagle, gwałtownie utracimy poziom sygnału sieci, bo właśnie anteny z pozycji pionowej opadły w dół. Ponieważ sprzęt jest produkowany conajmniej od kilku lat - zachowanie go w takiej jakości świadczy o ewidentnym niechlujstwie producenta, zaś z drugiej strony - świadczy także o braku stanowczej interwencji do producenta najpierw ze strony Centertela, zaś dziś - zignorowanie podłego wykonania realizacji mocowania anten zewnętrznych przez Polkomtel"...

Ja wybrałbym AntyDATA 520LJaki byście polecili modem do iPlus

jareq
-
Co do Twojego cytatu a Axssestel MV 410 to się nie zgodzę! miałem przez 3lata i nigdy z ruterem żadnych problemów a tylko i wyłącznie z siecią Orange która jest przeciążona!Wiem jak to działało na początku-po roku-czy po dwóch latach!Zmieniłem na Plus i tu żeby nie chwilowe braki łączności to też bym nie narzekał-prędkość super nie to co w Orange,mniejszy PING no i to że nawet w dzień-mało tego-o jakiej porze bym nie włączył YT to oglądam filmy na bieżąco bez żadnego buforowania itd.W Orange nie oglądałem przez 3 lata wcale-nie miałem cierpliwości
do granie Orange było ok.Tu w Plusie myślę że to wina rutera jak nie ma neta to nie wyświetla się ten drugi sygnał dBm -antenki mi nie opadają 

-
- Mistrz bezprzewodowy
DejaVu, 
To był jeden z problemów nakierowanych przez wujka Google-sprzęt jaki jest wiadomo na podstawie doświadczeń zwłaszcza klientów Orange (jego jakości nie da się obronić). Z drugiej strony nie licz na to że dostaniesz sprzęt full wypas za 150zł płacąc abonament 50zł, operator musi na tym zarobić-to nie działalność charytatywna. Nastawiając się na główny dostęp do sieci w CDMA z własnej strony trzeba też ponieść dodatkowe koszty(zwłaszcza przy trudnych warunkach terenowych dodatkowa instalacja antenowa więcej niż wskazana! ). Wiele jest takich problemów gdzie sprzęt "głupieje" przy niestabilności sygnału.Co do Twojego cytatu a Axssestel MV 410 to się nie zgodzę!

jareq
-
Widzę że mam do czynienia z fachowcem w dziedzinie internetu bezprzewodowego
A więc poproszę o sugestię co należy zakupić Twoim zdaniem do CDMA -z kasą u mnie nie ma problemu-oczywiście oprócz stawiania masztu 50m
A więc ruter MV 410LR mam do tego antena ATK10+10m. kabla antena przykręcona w najwyższym punkcie komina skierowana na BTS oddalony 8km.przez las najbliższe drzewa od domu ok.20m.
Sygnał EvDo 80dBm na antenkach standardowych - a z anteną ATK 10 65dBm
http://www.speedtest.net/result/1704002904.png oto wynik na antenkach standardowych dom poniemiecki grube mury

A więc poproszę o sugestię co należy zakupić Twoim zdaniem do CDMA -z kasą u mnie nie ma problemu-oczywiście oprócz stawiania masztu 50m

Sygnał EvDo 80dBm na antenkach standardowych - a z anteną ATK 10 65dBm
http://www.speedtest.net/result/1704002904.png oto wynik na antenkach standardowych dom poniemiecki grube mury

-
- Mistrz bezprzewodowy
DejaVu, 
Jeżeli stabilnie utrzymuje Ci 65dB, tzn. że najsłabszym ogniwem jest modem-router, reklamuj go w czym problem?Sygnał EvDo 80dBm na antenkach standardowych - a z anteną ATK 10 65dBm

jareq
-
Mam taki zamiar-ale jest takie coś jak złośliwość rzeczy martwychjarek999 pisze: reklamuj go w czym problem?