Jakiego dostawce wybrac?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Piotrek111938
Użytkownik forum

Jakiego dostawce wybrac?

Post autor: Piotrek111938 »

Witam, wygasła mi nie dawno (w grudniu) umowa którą podpisałem na rok z iplusem. Z internetu z iplusa jestem średnio zadowolony, ze względu na prędkośc (EDGE- 236 kb/s).
Teraz wziąłem na próbę internet z Orange- niby ping niski i strony w miarę szybko się otwierają, ale jedynie w tedy gdy jest przy oknie modem.

Mieszkam na wsi, do nadajnika plus mam 3 km. Zasięg jest niski 3/5, 2/5.
Posiadam modem HUAWEI E272 HSPA 7,2.

Jeżeli chodzi o orange, to nadajnik jest z jakieś 6 km.

W iplusie jestem już 3 lata, więc mam trochę promocji. Obecnie posiadam 3 gb limitu- jest to mało. Jeżeli przedłużę umowę dostanę 6 gb, lub modem do wyboru i tylko 1 gb (coś takiego).
Kwota nie może przekraczac 55 zł.

Co lepsze w moim przypadku iplus czy orange, lub inna siec?
I jaki najlepiej dokupic modem/router?
Ostatnio zmieniony 2012-01-14, 19:01 przez Piotrek111938, łącznie zmieniany 1 raz.
bezkablowy
Stały użytkownik forum

Re: Jakiego dostawce wybrac?

Post autor: bezkablowy »

W Plusie masz tylko Edge, a co masz w Orange ? Jeśli HSPA, to nie ma się nad czym zastanawiać, w Orange możesz kupić kartę SIM 6GB za ~35 zł na allegro.
Na słaby zasięg możesz kupić antenę, a co do innych sieci - nie podałeś gdzie mieszkasz więc nie mam możliwości sprawdzenia co masz jeszcze w zasięgu.
zimplusowany
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: zimplusowany »

@Piotrek111938, podaj przybliżoną lokalizację skąd się łączysz.
Romek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Romek »

Piotrek111938 pisze:Posiadam modem HUAWEI E272 HSPA 2,7.
Chyba HUAWEI E272 HSPA 7.2 Mb/s, kiepsko nie ma wejścia antenowego.

Ale na początek może być.

[ Dodano: 2012-01-14, 17:02 ]
Piotrek111938 pisze:Teraz wziąłem na próbę internet z Orange- niby ping niski i strony w miarę szybko się otwierają, ale jedynie w tedy gdy jest przy oknie modem.
Rozwiązaniem jest ruter 3G lub/i antena panelowa na pasmo UMTS 2100.

I do dzieła. :D

[ Dodano: 2012-01-14, 17:05 ]
Piotrek111938 pisze:Jeżeli chodzi o orange, to nadajnik jest z jakieś 6 km.
Jeżeli chodzi o orange, to nadajnik jest z jakieś 6 km.

To bez anteny się raczej nie obędzie.

[ Dodano: 2012-01-14, 17:07 ]
zimplusowany pisze:@Piotrek111938, podaj przybliżoną lokalizację skąd się łączysz.
Podstawa to lokalizacja i dobre rozpoznanie terenu (eteru). :brawa:

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2012-01-14, 17:07 ]
Poprawiłem znacznik cytatu.
Ostatnio zmieniony 2012-01-14, 17:06 przez Romek, łącznie zmieniany 1 raz.
Romek
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
Piotrek111938
Użytkownik forum

Mieszkam w okolicach Ostrowi Mazowieckiej- w stronę Różana.

Teraz przeglądałem oferty play, niby u mnie jest (na fioletowo) zasięg, duża prędkośc, mały abonament i sporo Gb. Co sądzicie o play?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Piotrek111938 pisze:Co sądzicie o play?
Kup starter Play Online na Kartę i testuj, jak będzie OK to abo bez modemu można ewentualnie brać.
Nie pomagam na PW!
Romek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Romek »

Piotrek111938 pisze:Co sądzicie o play?
Jest bezkonkurencyjnie tani, :ok: duże limity danych, :ok: krótkie umowy - 12 miesięczne :ok: i fajna oferta tanich modemów w starterach. Jeśli jesteś w zasięgu Play to na pewno w 1 kolejności warto przetestować tego operatora przed podpisaniem umowy.
Szczególnie jest to dobra oferta dla oszczędnych. :D
Na miejscu 2 moim zdaniem Orange.
Sam używam Play od blisko 2.5 roku, po raz 3 przedłużyłem umowę i jestem nadal zadowolony :super: i mogę polecić. :brawa:
Ale jest to internet mobilny i w zależności od lokalizacji może być różnie i przed podpisaniem umowy potrzebne są testy. :cfaniak:
Ostatnio zmieniony 2012-01-14, 18:50 przez Romek, łącznie zmieniany 1 raz.
Romek
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
zimplusowany

Rozsądnym krokiem przed podjęciem ostatecznej decyzji w sprawie opa, byłby zakup anteny panelowej 15 lub 17 dB jednej ze sprawdzonych firm (Cybertech, Bestpartner). Na allegro znajdziesz odpowiedni sprzęt w granicach 100 - 150 zł. Może się wtedy okazać, że zielona dioda w Twoim modemie zmieni kolor na znacznie bardziej przyjemniejszy dla oka. Zgodzę się, że Play jest opcją dość oszczędną, szczególnie w ofercie bez modemu, ale musisz sam sprawdzić jak to w rzeczywistości u Ciebie lata. W drugiej połowie stycznia ma się pojawić "nowa" oferta w Plusie. Może więc warto zaczekać z decyzją parę dni. Warta uwagi jest też bezpłatna oferta Aero2, ale w powiecie ostrowskim dostęp do tej usługi jest... żenująco niski. Prawie cały obszar poza zasięgiem. Jeśli macie tam jakąś lokalną gazetę, to warto byłoby trochę nagłośnić temat, może władze powiatowe lub gminne, przyciśnięte przez media zainteresowałyby się sprawą darmowego wykluczenia cyfrowego.
Piotrek111938
Użytkownik forum

Opisz tą nową ofertę plusa, co ma nowego wejśc, dla kogo itd.

I jeszcze mam pytanie. Czym się różni modem zewnętrzny od wewnętrznego?
zimplusowany

Piotrek111938 pisze:Opisz tą nową ofertę plusa, co ma nowego wejśc, dla kogo itd.
Szczegóły tej oferty dopiero poznamy. Są przecieki, że coś szykują.
media2.pl pisze:Z nieoficjalnych informacji wynika jednak, że już w drugiej połowie stycznia 2012 roku ma dojść do odświeżenia oferty Plusa. W grudniu 2011 roku nowy właściciel wprawdzie wprowadził do Plusa szybki internet LTE, jednak oferta została oparta na dotychczasowych taryfach mobilnego internetu Plusa. Testowana jest także wspólna oferta przygotowana wraz z Cyfrowym Polsatem.
Modem zewnętrzny to taki, który posiadasz; urządzenie peryferyjne, podłączane z reguły kabelkiem przez port USB do komputera. Modemy wewnętrzne mogą być już fabrycznie zintegrowane ze sprzętem (np. telefonem, netbookiem etc.). Nie musisz niczego dokupować. Wystarczy, że włożysz kartę SIM do odpowiedniego gniazda.
ODPOWIEDZ