Właśnie w tym rzecz że po zmianie na Sierrę wszelkie te kłopoty o których piszesz się skończyły.z takim sygnałem zawsze będzie kłopot
E173 + TP-Link MR3420 - Jak się sprawuje ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: E173 + TP-Link MR3420 - Jak się sprawuje ?
-
- Stały użytkownik forum
Jeśli masz słaby zasięg i zmieniłeś modem i wszystko ci działa super to fajnie, ale potem przyjdzie chwila ze przestanie a włożysz inny modem i zadziała. Tak to jest u mnie, czasem działa na jednym modemie a czasem na drugim. Na szczęście mam cztery, i tak już od roku.Maciek764 pisze:Właśnie w tym rzecz że po zmianie na Sierrę wszelkie te kłopoty o których piszesz się skończyły.<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-07-16, 14:01 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2011-07-16, 12:59 przez marwooj, łącznie zmieniany 1 raz.
- -niXon-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
jaki zatem modem Panowie polecacie do tego routera przy założeniu że mam zasięg 3g może z 30-40% ?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Do tego routera chyba żaden modem nie będzie dobry, bo ten router ma po prostu zbyt małą wydajność prądową złącza USB.noOne2 pisze:jaki zatem modem Panowie polecacie do tego routera przy założeniu że mam zasięg 3g może z 30-40% ?
Mam ten router od od kilku tygodni. Przez pierwsze dni było OK, ale potem coraz częściej zdarzało się że router przestawał widzieć modem, a potem gdy już ponownie zobaczył modem, to miał problem z rozpoznaniem jego modelu.
Próbowałem podłączać do niego kolejno 3 różne modemy: K3565, E1750 oraz E173u-2 - za każdym razem ten sam efekt.
Dzisiaj zaczął mi się rozłączać co kilkanaście minut, więc moja cierpliwość się skończyła i zacząłem googlać, czy ktoś inny miał takie same problemy. Okazało się, że objaw jest typowy dla tego routera i przyczyną problemów jest zbyt mała wydajność prądowa portu USB.
Wyjściem z sytuacji jest zastosowania aktywnego huba, który podałby dodatkowe zasilanie dla modemu, ale mnie to rozwiązanie się niezbyt podoba, bo już teraz kabli za biurkiem mam całe pęki.
W związku z tym mam pytanie do mających rozeznanie w temacie routerów 3G:
Jaki inny router radzilibyście na jego miejsce, żeby niezawodnie i bezproblemowo działał?
Krzysztof
-
- Mistrz bezprzewodowy
Chris-Kr, 
Dovado 4GR, Asus 56U-przy tym modelu firma szumnie zapowiadała support modemów 3G(posiada wydajne prądowo porty USB,o sofcie do dziś nie słyszałem).Nie łatwiej po prostu dokupić sobie dobry aktywny HUB??? Mój MR-3420 działa już 13mc na Open-Wrt Gargoyle by obsy+HUB Belkina+E1820 iPlus i nie mam z nim problemów, oprócz modemu obsługuje jeszcze drukarkę. BDB sprzęt za śmieszną kasę.Do tego routera chyba żaden modem nie będzie dobry, bo ten router ma po prostu zbyt małą wydajność prądową złącza USB...Jaki inny router radzilibyście na jego miejsce, żeby niezawodnie i bezproblemowo działał?

jareq
-
- Mistrz bezprzewodowy
Sam wczoraj w innym wątku pisałeś że producent przewiduje możliwość wystąpienia problemu z niewystarczającym zasilaniem portu USB, więc taka przesiadka była raczej bez sensu.jarek999 pisze:Dovado 4GR
To jest ostateczność, bo już nawet nie mam gdzie wetknąć zasilacza!Nie łatwiej po prostu dokupić sobie dobry aktywny HUB???
Za biurkiem mam już 4 listwy zasilające, żeby podpiąć następny zasilacz, musiałbym dołożyć piątą listwę. O gęstwinie kabli nawet nie chcę myśleć.
Mógłbym w ten sposób cierpliwość żony wystawić na zbyt ciężka próbę

Krzysztof
-
- Mistrz bezprzewodowy
Chris-Kr, 
Dlatego Dovado w nim zastosował wydajne zasilanie portu USB-może nie napisałem zbyt zrozumiale.Sam wczoraj w innym wątku pisałeś że producent przewiduje możliwość wystąpienia problemu z niewystarczającym zasilaniem portu USB, więc taka przesiadka była raczej bez sensu.

jareq
-
- Mistrz bezprzewodowy
Zaintrygowałeś mnie tym Dovado, ale gdy przeczytałem ile kosztuje, to zainteresowanie nim w jednej chwili mi przeszło 

Krzysztof
-
- Mistrz bezprzewodowy
Prawie miesiąc temu napisałem:
Przez ostanie 3 tygodnie modem miałem podłączony do routera przez aktywnego huba z mocnym zasilaczem i żadnych zwisów nie miałem.
Pewnego razu przy zmianie konfiguracji odłączyłem zasilacz od huba i wbrew moim oczekiwaniom żaden zwis nie nastąpił!
Poszedłem za ciosem i w miejsce aktywnego huba z zasilaczem, wpiąłem stary, pasywny hub USB 1.1.
Okazało się, że routerowi do stabilnej pracy ten pasywny hub wystarcza całkowicie i router bez żadnych zwisów (odpukać!) pracuje już trzecią dobę!
Zachęcam więc wszystkich zainteresowanych do eksperymentów z pasywnymi hubami oraz do podzielenia się tutaj wynikami swoich doświadczeń.
Całkiem przypadkowo doszedłem do wniosku, że przyczyną problemów jest chyba coś innego niż zbyt mała obciążalność prądowa złącza USB.Do tego routera chyba żaden modem nie będzie dobry, bo ten router ma po prostu zbyt małą wydajność prądową złącza USB.
[...]
Dzisiaj zaczął mi się rozłączać co kilkanaście minut, więc moja cierpliwość się skończyła i zacząłem googlać, czy ktoś inny miał takie same problemy. Okazało się, że objaw jest typowy dla tego routera i przyczyną problemów jest zbyt mała wydajność prądowa portu USB.
Przez ostanie 3 tygodnie modem miałem podłączony do routera przez aktywnego huba z mocnym zasilaczem i żadnych zwisów nie miałem.
Pewnego razu przy zmianie konfiguracji odłączyłem zasilacz od huba i wbrew moim oczekiwaniom żaden zwis nie nastąpił!
Poszedłem za ciosem i w miejsce aktywnego huba z zasilaczem, wpiąłem stary, pasywny hub USB 1.1.
Okazało się, że routerowi do stabilnej pracy ten pasywny hub wystarcza całkowicie i router bez żadnych zwisów (odpukać!) pracuje już trzecią dobę!
Zachęcam więc wszystkich zainteresowanych do eksperymentów z pasywnymi hubami oraz do podzielenia się tutaj wynikami swoich doświadczeń.
Krzysztof
-
- Mistrz bezprzewodowy
Chris-Kr,
Bieżąca data i czas:01/14/12 14:42 CET
Adres IP LAN:192.168.1.1
Maska podsieci LAN:255.255.255.0
Adres MAC LAN:74:EA:3A:B2:
Adres IP WAN:87.251.
Maska podsieci WAN:
Adres MAC WAN:
Adres bramki WAN:10.64.64.64
Serwer(y) DNS WAN:208.67.222.222
208.67.220.220
8.8.8.8
Siła sygnału: 67%, -71dBm
Stracony czas, ja już mam to za sobą-testowałem na routerach 3 różnych firm i w każdym z nich objawy niestabilności ustępowały po zastosowaniu wydajnego zasilania przez HUB. Proszę jaki u mnie ma status MR-3420: 23 dni, 22 godz., 0 min.Zachęcam więc wszystkich zainteresowanych do eksperymentów z pasywnymi hubami oraz do podzielenia się tutaj wynikami swoich doświadczeń.
Bieżąca data i czas:01/14/12 14:42 CET
Adres IP LAN:192.168.1.1
Maska podsieci LAN:255.255.255.0
Adres MAC LAN:74:EA:3A:B2:
Adres IP WAN:87.251.
Maska podsieci WAN:
Adres MAC WAN:
Adres bramki WAN:10.64.64.64
Serwer(y) DNS WAN:208.67.222.222
208.67.220.220
8.8.8.8
Siła sygnału: 67%, -71dBm

jareq
-
- Mistrz bezprzewodowy
A czy próbowałeś podłączyć hub bez zasilania?jarek999 pisze: Stracony czas, ja już mam to za sobą-testowałem na routerach 3 różnych firm i w każdym z nich objawy niestabilności ustępowały po zastosowaniu wydajnego zasilania przez HUB.
Bo mnie właśnie o to chodzi, że problemy u mnie ustąpiły po podłączeniu pasywnego huba!
Gdyby ten sam efekt miał miejsce także u innych, to by znaczyło, że wieszanie się połączenia pomiędzy routerem, a modemem, jest spowodowane czymś innym, niż sądzimy.
Krzysztof
-
- Stały użytkownik forum
Mam ten sam dziadowski router. Modemy szalały na tym strasznie - testowane były e230 i e173. Nawet aktywny hub belkina nic nie dał. Jak się nie zawieszało to sygnał skakał. Wgrywane wszelakie oprogramowanie open-wrt i podobne. Strata czasu, nerwów i gotówki panowie. Jako zwykły router to może się i nadaje ale na pewno nie do podłączania modemu... Polecam laptopa w to miejsce.
- darx667
Akurat ja jestem innego zdania. Mam router od prawie roku z modemem E173u-2 i zupełnie żadnych problemów. Sygnał sieci mam 45-48%.-bolox- pisze:Jako zwykły router to może się i nadaje ale na pewno nie do podłączania modemu... Polecam laptopa w to miejsce.
Play LTE Unlimited + AirRouter HP + Huawei E3272s-153
-
- Mistrz bezprzewodowy
Jeśli sygnał skakał, to chyba raczej nie była wina routera.-bolox- pisze:Mam ten sam dziadowski router. Modemy szalały na tym strasznie - testowane były e230 i e173. Nawet aktywny hub belkina nic nie dał. Jak się nie zawieszało to sygnał skakał.
A z lektury forum wynika, że właściwie wszystkie routery 3G mają problem z wieszaniem się połączenia z modemem.
Fakt, że na laptopie tych problemów nie ma, ale laptop zajmuje więcej miejsca, ma większy pobór energii (i w konsekwencji więcej grzeje), a z kolei ma bez porównania mniejsze możliwości konfiguracyjne niż router.Polecam laptopa w to miejsce.
Krzysztof
-
- Stary wyga bezprzewodowy
A tam wszystkieChris-Kr pisze:A z lektury forum wynika, że właściwie wszystkie routery 3G mają problem z wieszaniem się połączenia z modemem.

-
- Mistrz bezprzewodowy
Chris-Kr, 
Mój MR-3420 nic nie wiesza, nawet jak teraz mnie nie ma w miejscu użytkowania to łączę się z zewnątrz na mój web-serwer, ftp serwer. W firmware routera mam ustawione ciągłe pingowanie hosta w celu utrzymywania aktywności HSPA+ modemu.A z lektury forum wynika, że właściwie wszystkie routery 3G mają problem z wieszaniem się połączenia z modemem.

jareq
-
- Mistrz bezprzewodowy
Nie wiesza się, bo masz modem podpięty przez aktywnego huba!jarek999 pisze: Mój MR-3420 nic nie wiesza
Gdy nie miałeś huba, to pewnie też Ci się wieszał, bo bez powodu tego huba nie podpiąłeś.
Krzysztof
-
- Mistrz bezprzewodowy
Chris-Kr, 
Oczywiście, nie żartujmy sobie-są jakieś granice obniżania kosztów, dostajemy wydajny obliczeniowo router z prockiem 400MHz i 32MB RAM za śmieszną kwotę około 100zł (na czymś producent musiał oszczędzić-padło na zasilacz i przetwornicę). Dla porównania routery Fritz-a z ww procesorem kosztują 600-800zł. Chyba warto zainwestować w aktywny HUB-to nie tylko pozbycie się problemu z zasilaniem ale również rozszerzenie możliwości routera o obsługę dodatkowego sprzętu (np. drukarki,kamerki,dysku...).Nie wiesza się, bo masz modem podpięty przez aktywnego huba!

jareq
-
- Mistrz bezprzewodowy
Oczywiście, nikt Ci nie zabrania kupna aktywnego huba, ale tak jak już pisałem wcześniej, mam podstawy podejrzewać, że przyczyną opisywanych na forum problemów z routerem jest coś innego niż zasilanie złącza USB w routerze.jarek999 pisze: Chyba warto zainwestować w aktywny HUB-to nie tylko pozbycie się problemu z zasilaniem
Krzysztof
-
Ostatnio opisałem problem routera z wydajnością prądową, gubieniem modemu, zrywaniem wifi "N" serwisowi TP-LINK - odpisali, że to wada urządzenia i sugerują oddać je do serwisu
Widać, że nie znają problemu.

- darx667
Odnośnie OpenWrt to chciałbym aby projekt 3ginfo wyświetlał mi na tej samej stronie z którego BTS'a się łączę.
Wchodzę sobie na stronę BTSearch eksportuję sobie tam dane do pliku z rozszerzeniem .clf i gdzie dokładnie ten plik mam wrzucić na routerze?
Dokładnie chodzi mi o to:
Punkt 4.2
Projekt "3ginfo"
Informuję iż nie posiadam dodatkowej karty microSD.
Wchodzę sobie na stronę BTSearch eksportuję sobie tam dane do pliku z rozszerzeniem .clf i gdzie dokładnie ten plik mam wrzucić na routerze?
Dokładnie chodzi mi o to:
Punkt 4.2
Projekt "3ginfo"
Informuję iż nie posiadam dodatkowej karty microSD.
Play LTE Unlimited + AirRouter HP + Huawei E3272s-153