Internet bezprzewodowy nie działa w weekend - co robic?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Internet bezprzewodowy nie działa w weekend - co robic?
Witam,
Mam nadzieję, ze ktoś będzie w stanie mi pomóc. Szukam odpowiedniego rozwiązania do korzystania z internetu do domu na wies: Sulicice, gm Krokowa, woj. pomorskie.
Obecnie testuję internet bezprzewodowy w sieci Play (1Mbit/s), modemu (routera?) Huawei E173U-2, Odległośc do anteny Play 2100 jakieś 2 km w linii prostej.
Internet w czwartek smigal jak nalezy, jednak w weekend praktycznie sygnal zerowy - problem przeciążonej sieci? - czy można temu jakoś zaradzic?
Wczesniej zakupiony internet bezprzewodowy w sieci Orange nie spisał się kompletenie (zerowy zasięg). Myślałam jeszcze o Polsat Cyfrowy, ale niestety, zgodnie z mapą, nie ma u nas zasięgu.
Macie jakies pomysly?
Mam nadzieję, ze ktoś będzie w stanie mi pomóc. Szukam odpowiedniego rozwiązania do korzystania z internetu do domu na wies: Sulicice, gm Krokowa, woj. pomorskie.
Obecnie testuję internet bezprzewodowy w sieci Play (1Mbit/s), modemu (routera?) Huawei E173U-2, Odległośc do anteny Play 2100 jakieś 2 km w linii prostej.
Internet w czwartek smigal jak nalezy, jednak w weekend praktycznie sygnal zerowy - problem przeciążonej sieci? - czy można temu jakoś zaradzic?
Wczesniej zakupiony internet bezprzewodowy w sieci Orange nie spisał się kompletenie (zerowy zasięg). Myślałam jeszcze o Polsat Cyfrowy, ale niestety, zgodnie z mapą, nie ma u nas zasięgu.
Macie jakies pomysly?
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Internet bezprzewodowy nie działa w weekend - co robic?
Odległość stosunkowo niewielka, przeszkody po drodze do BTS-a są, jakie ?Katya_d pisze:Obecnie testuję internet bezprzewodowy w sieci Play (1Mbit/s), modemu (routera?) Huawei E173U-2, Odległośc do anteny Play 2100 jakieś 2 km w linii proste
Jaki jest poziom sygnału , w programie do łączenia się z Internetem, podaj.
Modem Huawei E173U-2 ma wejście na antenę zewnętrzną, zawsze można podłączyć jakiś panel na UMTS 2100.
[ Dodano: 2012-01-17, 08:43 ]
Jaki wtedy był poziom sygnału, podaj w % i szybkość łącza a jakie były te parametry w weekend .Był to pojedyńczy przypadek czy norma, może awaria BTS-a.Katya_d pisze:Internet w czwartek smigal jak nalezy, jednak w weekend praktycznie sygnal zerowy - problem przeciążonej sieci? - czy można temu jakoś zaradzic?
Co masz na myśli -sygnal zerowy ?
Romek
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
-
Juz odpowiadam:
Jedynie kilka domow jednorodzinnych, maly las, pagorek (bo dom stoi w dolinie).
Czwartek: sygnal oznaczony jako dobry- cztery kreski.
Weekend: brak zasiegu, tylko miejscami wskakiwal na jedna kreske - ale strony i tak sie nie ladowaly (wiecej info nie mam, tyle wiem od rodzicow)
Jak sprawdzic czy byla awaria BTS-a? Zadzwonic do BOK?
Myslicie, ze antena moze pomoc?
Bede wdzieczna za porade.
[ Dodano: 2012-01-17, 12:28 ]
Jak sie wlasnie dowiedzialam modem to Huawei E353. Czy to moze miec na cos wplyw. Specyfikacja mowi, ze dziala w UMTS 900/2100 MHZ
Jedynie kilka domow jednorodzinnych, maly las, pagorek (bo dom stoi w dolinie).
Czwartek: sygnal oznaczony jako dobry- cztery kreski.
Weekend: brak zasiegu, tylko miejscami wskakiwal na jedna kreske - ale strony i tak sie nie ladowaly (wiecej info nie mam, tyle wiem od rodzicow)
Jak sprawdzic czy byla awaria BTS-a? Zadzwonic do BOK?
Myslicie, ze antena moze pomoc?
Bede wdzieczna za porade.
[ Dodano: 2012-01-17, 12:28 ]
Jak sie wlasnie dowiedzialam modem to Huawei E353. Czy to moze miec na cos wplyw. Specyfikacja mowi, ze dziala w UMTS 900/2100 MHZ
-
Skąd go masz ?Katya_d pisze:Jak sie wlasnie dowiedzialam modem to Huawei E353. Czy to moze miec na cos wplyw. Specyfikacja mowi, ze dziala w UMTS 900/2100 MHZ
[ Dodano: 2012-01-17, 13:34 ]
Z jakiej sieci, operatora ?
[ Dodano: 2012-01-17, 13:36 ]
Jest kilka wersji tego modemu E353.
Dokładne oznaczenie wersji jest pod klapką.
[ Dodano: 2012-01-17, 13:40 ]
Był stabilny czy pływał (zmieniał się)Katya_d pisze:Czwartek: sygnal oznaczony jako dobry- cztery kreski.
[ Dodano: 2012-01-17, 13:46 ]
Cały weekend ( to 3 dniKatya_d pisze:Weekend: brak zasiegu, tylko miejscami wskakiwal na jedna kreske - ale strony i tak sie nie ladowaly

[ Dodano: 2012-01-17, 13:58 ]
Gwałtowny spadek sygnału połączony z brakiem transmisji 2 km od BTS-a sugeruje raczej jego awarie.

Po testuj dłużej, to za krótki okres by coś sensownego stwierdzić o sieci.

Moim zdaniem z miesiąc, o różnych porach dnia.
[ Dodano: 2012-01-17, 14:10 ]
Sulicice nadajnik PLAY UMTS 2100. Dużego wyboru nie masz.
Sprawdź sama http://mapa.btsearch.pl/
[ Dodano: 2012-01-17, 14:20 ]
2 km to niby nie dużo ale gdyby sygnał był niestabilny to oczywiście antena pomoże, u Ciebie musi być na pasmo 2100 np. taka
http://www.cybertech.com.pl/p73,antena- ... kabel.html

do tego konektor wtyk FME na CRC9 (SMB) do podłączenia anteny do modemu, (pasuje do prawie wszystkich Huawei)
http://www.dipol.com.pl/konektor_wtyk_f ... E83200.htm

Romek
-
Modem zakupiony prosto z salonu Huawei E353u-2. Siec Play.
Internet w czwartek stabilny. Na pytanie czy dokladnie caly weekend, czy tylko kilka godzin nie potrafie odpowiedziec (mam wiadomosci z opisu rodzicow), ale sprawdzilam w BOK, awarii w tym terenie w ten weekend nie bylo zglaszanej.
Pozostaja mi opcje wymagajace faktycznie dluzszego testowania:
- zakupic antene
- spr konfiguracje programu antyvirusowego, czy nie zblokowal internetu.
Dam znac za jakis czas dla potomnych co z tego wyszlo (jakby co to stane sie najbardziej upierdliwym klientem z tego rejonu
).
Dzieki za pomoc i podpowiedz co do anten. Pozdrawiam
Internet w czwartek stabilny. Na pytanie czy dokladnie caly weekend, czy tylko kilka godzin nie potrafie odpowiedziec (mam wiadomosci z opisu rodzicow), ale sprawdzilam w BOK, awarii w tym terenie w ten weekend nie bylo zglaszanej.
Pozostaja mi opcje wymagajace faktycznie dluzszego testowania:
- zakupic antene
- spr konfiguracje programu antyvirusowego, czy nie zblokowal internetu.
Dam znac za jakis czas dla potomnych co z tego wyszlo (jakby co to stane sie najbardziej upierdliwym klientem z tego rejonu
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Dzieki za pomoc i podpowiedz co do anten. Pozdrawiam
-
Powiem krótko SUPERKatya_d pisze:Modem zakupiony prosto z salonu Huawei E353u-2. Siec Play.

Ma wszystko: UMTS 900/2100, gniazdo na antenę zewnętrzną - ważne na wsi, HSPA+ do 21Mb/s, nie ma sim locka, działa z każdą siecią 3G i każdym znanym mi ruterem 3G.
[ Dodano: 2012-01-17, 22:16 ]
.Katya_d pisze:Pozostaja mi opcje wymagajace faktycznie dluzszego testowania:

Zdecydowanie tak
[ Dodano: 2012-01-17, 22:28 ]
Raczej tak, pamiętaj iż jest to antena kierunkowa, powinna być zawieszona w miarę wysoko i wycelowana w kierunku BTS-a.Katya_d pisze:- zakupic antene
Ten panel 17 dB jest sensowny, trzeba dobrać odpowiednią długość kabla do tej anteny i nie przesadzać z jego długością (raczej nie więcej niż 10 m). Potrzebny będzie jeszcze konektor wtyk FME na CRC9 (SMB) do podłączenia anteny do modemu.
Jak ma się w domu notebooka lub chce się tego neta podzielić na kilka komputerów po kablu lub bezprzewodowo po WiFi można kupić jeszcze ruter 3G.

[ Dodano: 2012-01-17, 22:34 ]
Czyżby złośnica ?Katya_d pisze:Dam znac za jakis czas dla potomnych co z tego wyszlo (jakby co to stane sie najbardziej upierdliwym klientem z tego rejonu).

Romek