Moderator: Moderatorzy
Bez przesady, chyba 1 m lub 10 m od anten bts-a.( powiedział coś o 500 m i przeszkodach)Markadiusz pisze:Nie wiem czy ta antena, którą polecił Ci Romek, nie jest jakoś za mocna (coś tam chyba można spalić w modemie przy za dużej sile sygnału, o ile się dobrze orientuję w temacie)
oMarkadiusz pisze:Tutaj wystarczy coś, co wystawisz za okno i nakierujesz na antenę nadawczą
Tak może być.Markadiusz pisze:Tak w ogóle, to te 3.27 Mbps uznałbym za dobry wynik
Dobry pomysł. W chacie i pod BTS by wykluczyć problemy z siłą sygnału lub poszukać innego BTS mniej obciążonego i może z HSPA + (w Łodzi chyba powinny być)Markadiusz pisze:Najlepiej sprawdź ok 2-4 nad ranem jakie osiągasz transfery
W mieście ideał i czysta abstrakcja, czasami jak ktoś ma dużo szczęścia to mu się tak trafi.Markadiusz pisze:Tutaj wystarczy coś, co wystawisz za okno i nakierujesz na antenę nadawczą (wymagany widok bezpośredni, bez przeszkód)
A sam program KAPITALNY, brawa dla jego twórcy.Markadiusz pisze:TopNetInfo
Jeżeli chcesz zastosować antenę zewnętrzną to najlepiej panel o max. zysku 8-10dB. O zgrozo jak tu czytam propozycję anteny 17dB-w warunkach miejskich zasięg jest mniejszym problemem od różnego rodzaju interferencji, odbić, zakłóceń sygnału. Korzystam z takiego netu 5-lat na Huawei E-1820, E-367, E-353 też miałem okazję ostatnio testować z BDI.Chciałbym się zdecydować na zakup anteny zewnętrznej, dzięki której osiągnę maksimum z mojego modemu jakie jest możliwe w moim miejscu zamieszkania.
Potrzebujesz antenę na pasmo UMTS 2100 np taką:Szef pisze:Na mapce pod punktem 0 zaznaczyłem swoją lokalizację czyli jakies 3,7km od BTS nr 3
'Szef pisze:doboru anteny do mojego modemu Huawei E353s-2 w sieci T-Mobile
Najpopularniejsze:Szef pisze:Może potraficie również polecić do niego jakiś router wifi ??
Ma z boku za zaślepkąRomek pisze:Mam inną wersję tego modemu, czy twój ma gniazdo do podłączenia ant. zew.
Niestety BTS-a nie widzęRomek pisze:Masz bezpośrednią widoczność BTS-a.
Jakieś przeszkody po drodze.
Nie jest źle.Szef pisze:Gdy znajduje się na piętrze mój modem według Top netinfo łapie zasięg zaledwie jedna dwie kreski czyli - 105dBm , -99dBm, CSQ7 CID 13867, 7-N NE, LAC: 41100 HSPA++
Biorąc pod uwagę ze masz zasięg na piętrze to po zastosowaniu tej anteny nie powinno być problemu z zasięgiem.Szef pisze:Niestety BTS-a nie widzęale odleglosc z mapki to tylko 3,7km
Oczywiscie chodzi o 3G
Nie sprawdzisz to się nie dowiesz, jakie wymiary tego domku, ja mam 18m na 9m i parter/poddasze użytkowe załatwia jeden AP umieszczony centralnie. Strop żelbetowy, AP na parterze bo tu głównie się korzysta z WiFi. Na koniec garażu nie sięga ale wystarczy otworzyć drzwi (blaszane p-poż) i już jest zasięg.da rade objac swoim zasiegiem domek jednorodzinny ze stropem monolitycznym
Kup u tego samego dostawcy konektor FME-modem i po problemie.Szef pisze:a ja potrzebuje fme/m
Jestem tego samego zdania.wojteks pisze:Nie sprawdzisz to się nie dowiesz
Zależy co rozumiesz/określasz przez gniazdo. Pokaż zdjęcia.Szef pisze:gniazdem FME żeńskim - czyli gniazdem
Zrobią antenę z takim kablem z jakim u nich zamówisz.Szef pisze:Moze jest mozliwosc zeby kupić te 15 m
?Szef pisze: i samodzielnie dociac na wymiar i zalutowac koncowke ??
Toż to rewelacja.jarek_garbus pisze:W Top Netinfo moc sygnału HSPA+ -79dBm 54% CSQ 17
gdzie bez anteny miałem -107dBm 9%
Jak dla mnie też.jarek_garbus pisze:sprawdzając szybkość łącza uzyskałem 6,44Mbps
Jak dla mnie wystarczy:)
Jeśli łapiesz choćby szczątkowy, słaby sygnał to warto spróbować jest duża szansa że się uda.jarek_garbus pisze:Czy taka antena da radę wzmocnić sygnał z BTSa UMTS2100 oddalonego o ok. 15km?
Bardzo dobrze. Jak szybkość pobierania, wysyłania, ping? Sprawdź pingując i pobierając pliki z noc.gts.pl. Wysyłanie sprawdź jakoś inaczej. Zdarzają mi się jednak zwiechy, jeżeli o router chodzi, bo mam taki sam.Szef pisze:7 kresek -63dBm 80% CSQ25
Cybertech nie zawodzi, wynikSzef pisze:-63dBm 80% CSQ25