Huawei E367u-2 - dziwny problem + skąd dashboard?

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
krimar
Stały użytkownik forum

Huawei E367u-2 - dziwny problem + skąd dashboard?

Post autor: krimar »

Witam

Mój e367u2 za każdym razem gdy się go włoży usiłuje na nowo zainstalować Mobile Partnera i pyta o zgodę na odinstalowanie starego. Gdy się nie zezwoli to normalnie działa do następnego wyjęcia. Dzieje się tak na każdym kompie. Problem jest denerwujący.
Czy ktoś się z tym spotkał i ewentualnie jakoś temu zaradził? Modem jest z nieznanej sieci opisany cyrylicą i oprogramowanie jest mobil partner z opcją polskojęzyczną, także pewnie był zaadaptowany na rynek polski.

Inne pytanie to czy ktoś zmieniał dashboard w tym modemie i skąd go wziął?
Na sterowniki.bez-kabli.pl nie mogę znależć.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Huawei E367u-2 - dziwny problem + skąd dashboard?

Post autor: wojteks »

krimar pisze: i ewentualnie jakoś temu zaradził?
Po zainstalowaniu modemu należy wyłączyć CD przez niego emulowane albo wyłączyć opcję autostartu dla tego napędu.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
lesiolo
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: lesiolo »

Zainstaluj sobie mój nowy dashboard lub troche starszy z serii Win 16.001.06.01.503A lub bez A i zależnie od pojemności modemu small lub full (pojemność sprawdzisz Huawei Dashboard Tool lub Huawei Dashboard ToolBox v1.0.1),a będziesz na pewno zadowolony.
Dla bezpieczeństwa najlepiej najpierw zrób kopie swojego.
krimar
Stały użytkownik forum

Najdziwniejsze jest to, że autostart ustawiony jest na " nie podejmuj żadnej akcji"
Poprzedni modem e169 nie powodował takich dolegliwości.

Lesiolo - czy ten nowy dashboard ma gdzieś opcję wyłącz uruchomienie po wykryciu modemu? Wgrałem też 16.001.06.01.503 (bez A) ale mimo to MP uruchamia się po wykryciu modemu.
Awatar użytkownika
lesiolo

Nie odinstalował ci się poprzedni MP do końca i dlatego masz takie hocki klocki,
ale zobacz ten post
jak nie zadziała podmiana dll to 6 postów niżej masz inne rozwiązanie.
buncol7
Początkujący użytkownik forum

Post autor: buncol7 »

Czy mogę prosić o info w jaki sposób można wyłączyć opcję autostartu dla tego napędu. Mam identyczny problem ale niestety moja wiedza w tej tematyce jest zerowa. Wciąż pojawia się Instalator programu i woła że: "aplikacja jest już zainstalowana. Czy usunąć?"
krimar
Stały użytkownik forum

Ja zmieniłem dashboard i modem zaczął się zachowywać normalnie (oczywiście po zmianie ustawienia autoodtwarzania windowsa na "nie podejmuj akcji" - dla oprogramowanie i gry)
Awatar użytkownika
lesiolo

Oznacza to że masz źle zrobiony dashboard w modemie ( to co Ci się ciągle uruchamia ).
Nie napisałeś jaki win i jaki to dashboard w jakim modemie a z wróżką widzę się w piątki.
Wcześniej masz odpowiedź na twoje pytanie (kolega wojteks) albo zmiana dashboardu na dobry polecam moje z chomika.
buncol7

Posiadam system Win7 modem Huewei 367-u2. Miałem nadzieję że na początek ktoś pokieruje mnie jak wyłączyć w autostarcie bo wymiana dashboard to dla mnie czarna magia. Będę musiał zgłębić ten temat jeśli nic innego nie pomoże. Ale póki co liczę na jakieś prostsze rozwiązanie.
Awatar użytkownika
lesiolo

Podaje link u ciebie dotyczy tylko opcja "Oprogramowanie i gry"

A ten win7 to x32 czy x64 i program MP brandowany - jakiego operatora ?
buncol7

Mój win to x64. Opcja wyłączenia "Oprogramowanie i gry" nic nie dała. Wygląda na to że muszę zainstalować nowego dashborda. Mój operator to aero2 modem zakupiony na allegro z napisam megafon po rosyjsku.
Awatar użytkownika
lesiolo

ta sama rada co dla kolegi krimar w 3 poście tego tematu(tak niestety kończy się przerabianie dashboardów przez osoby nie obeznane w temacie)
Wgraj najnowszy MP lub ten starszy z A albo bez A-bez auto wykrywania modemu są to sprawdzone dasboardy
wgrywa się je bez karty sim a program do łączenia z internetem ma być zamknięty lecz zainstalowany,
dopiero po poprawnym wgraniu dashboardu wyjmij modem, usuń stary program i zainstaluj nowy program z modemu.
Niestety najlepiej jest to robić na win XP ale na win7 też działa (czasami tylko trzeba pobrać paczkę sterowników ,bo w7 będzie szukał podczas wgrywania)
Ostatnio zmieniony 2012-01-25, 12:53 przez lesiolo, łącznie zmieniany 1 raz.
buncol7

Witam
Wyłączenie autostartu nic nie dało niestety więc pozostaje wgranie nowego dashborda. Ale teraz już sobie poradzę. Wielkie dzięki za pomoc.
Pozdr serdecznie.
krimar
Stały użytkownik forum

na Allegro jest właśnie wysyp takich modemów (idą jak gorące bułeczki) od sprzedawcy, co wgrywa taki dashboard, także wątek będzie ożywał przez najbliższy czas.
ODPOWIEDZ