__ Router nie działa w trybie AP Client. Dlaczego?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
8850
Stały użytkownik forum

__ Router nie działa w trybie AP Client. Dlaczego?

Post autor: 8850 »

Cześć. Proszę o wskazówki. Nie potrafię ustawić routera w trybie AP client. Moje ustawienia:

Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek

Mój Tplink WR741ND v.1.8 ma pracować w trybie AP Client (przeźroczysty, bez NAT, nie WISP). Zainstalowałem Gargoyle 1.5.2 wersja angielska najnowsza na czas pisania tego posta oparta na backfire 10.03.01 (nie RC). Ten tplink chodzi na chipsecie Atherosa WIFI (radio B/G/N chipset AR71XXX). Próbowałem też z DDWRT SP24 std - niestety nie działa ap client (na forach ddwrt również nie działa ludziom na tym sprzęcie). Na oryginalnym sofcie tplink też nie ma ap clienta.

W wr741ND w gargoyle mam ustawiony tryb gateway (default), IP wpisane na sztywno, wyłączony DHCP, wifi w trybie B aby mieć większą czułość i stabilność połączenia. WIFI nieszyfrowane.
Wireless mode: CLIENT.

Moj dostawca internetu kolega ma Acess Point DLINK tryb AP (B/G/N mixed) do którego się próbuję podłączyć daje po wifi:
192.168.0.100-200
255.255.255.0
192.168.0.1
192.168.0.1
Na Dlinku nie mam możliwości przestawić trybu pracy. Jest tylko AP. Sieć jest nieszyfrowana, nie ma filtracji MAC i innych blokad.
Korzystałem z http://eko.one.pl/?p=openwrt-trybypracy#klientap , https://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=31324 i innych stron i nadal nie rozwiązałem problemu. Proszę o pomoc bo nie rozumiem dlaczego to nie działa, tym bardziej że jak podłączę w to miejsce laptopa to chodzi bez problemu.
Awatar użytkownika
vic2099
Stały użytkownik forum

Re: __ Router nie działa w trybie AP Client. Dlaczego?

Post autor: vic2099 »

AP Client bez NAT - to tak jakby routerowi dać dostęp do Internetu a router bez NATu nic nie będzie robił. Może zegar sobie ustawi z Internetu i tyle.

Musi być NAT, podejrzewam, że to co chcesz ustawić powinno pracować w trybie Gateway, IP na sztywno, WŁĄCZONY DHCP (zalecane, nie przeszkadza!), tryb B popieram.

Jeśli łączysz się do sieci 192.168.0.x to ustaw IP na sztywno z innej puli - np 192.168.2.1 i niechaj DHCP rozdaje z puli od 192.168.2.3 w górę. Jeśli urządzenia podpięte kablem do routera mają mieć dostęp do Internetu - to powinieneś mieć własną podsieć.

Stelnetuj się na router i ustawiaj aż zadziala ping 212.77.100.101 (wp.pl) - to będzie sygnał że router ma dostęp do Internetu.

A tak nawiasem mówiąc - ja bym poustawiał wszystko od nowa i to od drugiej strony. Mianowicie - wszystkie kompy podpiete kablami do routera - wszystkie z AUTO-IP (dhcp), zbudowałbym sieć oparta na adresach 192.168.2.1 - 192.168.2.10, na sam koniec dopiero - zmienilbym tryb pracy routera z AP na AP-CLIENT i wybrałbym z listy dostępnych sieci tę do której należy się łączyć. I tu mala uwaga - bo ta sieć do ktorej się będziesz łączył - czy tam jest DHCP - ponieważ moze musisz wpisać ręcznie IP z puli 192.168.1.x

Jakbyś chciał się połączyć "przezroczyście" to nie ten tryb - wtedy repeater albo repeater-bridge.
Ostatnio zmieniony 2012-01-19, 08:24 przez vic2099, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

vic2099 pisze:AP Client bez NAT - to tak jakby routerowi dać dostęp do Internetu a router bez NATu nic nie będzie robił. Może zegar sobie ustawi z Internetu i tyle.
Nic podobnego. D-Link NATuje.
Poza tym jak coś może się połączyć z NTP to i z czymkolwiek innym :P
Awatar użytkownika
vic2099
Stały użytkownik forum

w MUDy juz można grać podczas przerw na odpoczynek przy konfiguracji. ;) - racja racja
8850
Stały użytkownik forum

Próbowałem zmienić tryb pracy WR741ND na wireless bridge co też powinno działać jako AP client, to również nie pomaga, router nie łączy się.
Sprawdziłem jeszcze raz komputer - łaczy się bez problemu z siecią
Sprawdziłem inny router WRT160NL DDWRT Sp24 tryb Bridge routed (czyli AP Client) - łączy się bez problemu, działa. Ma to samo radio co WR741ND też oparte na sterowniku AR71XX.
Niestety nie mogę zainstalować demona relayed z wątku http://openrouter.info/forum/viewtopic.php?f=22&t=678 bo nie ma miejsca na system opkg bo ten router nie ma USB, ma tylko 4 MB Flash/32 MB RAM
Co robić Panowie? Jak ustawiać?

Obrazek, Obrazek, Obrazek,
Awatar użytkownika
vic2099
Stały użytkownik forum

na kurna, nie chce mi sie przepisywać......
8850
Stały użytkownik forum

Kod: Zaznacz cały

/etc/config/network

config 'interface' 'lan'
        option 'type' 'bridge'
        option 'proto' 'static'
        option 'netmask' '255.255.255.0'
        option 'ifname' 'eth0 eth1'
        option 'ipaddr' '192.168.0.160'
        option 'gateway' '192.168.0.1'
        option 'dns' '8.8.8.8 192.168.0.1'

config 'switch' 'eth0'
        option 'enable_vlan' '1'

config 'switch_vlan'
        option 'device' 'eth0'
        option 'vlan' '1'
        option 'ports' '0 1 2 3 4'

Kod: Zaznacz cały

/etc/config/wireless

config 'wifi-device' 'radio0'
        option 'type' 'mac80211'
        option 'channel' '11'
        option 'macaddr' 'xxxxxxxxxx'
        option 'htmode' 'HT20'
        option 'hwmode' 'xxb'
        list 'ht_capab' 'SHORT-GI-40'
        list 'ht_capab' 'TX-STBC'
        list 'ht_capab' 'RX-STBC1'
        list 'ht_capab' 'DSSS_CCK-40'

config 'wifi-iface' 'cfg2'
        option 'device' 'radio0'
        option 'network' 'lan'
        option 'mode' 'sta'
        option 'client_bridge' '1'
        option 'ssid' 'xxxxxx'
        option 'encryption' 'none'

Czy mogę liczyć na pomoc? Jak to ma być ustawione na atherosie AR71XX abym miał AP Clienta (bezprzewodowego switcha bez NAT)?
ODPOWIEDZ