Netia + router

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mmmagnat
Początkujący użytkownik forum

Netia + router

Post autor: mmmagnat »

Witam, chciałbym w domu stworzyć sieć bezprzewodową. Obecnie mam internet w komputerze stacjonarnym przez modem netii ASMAX AR 901. Chciałbym również korzystać na laptopie z tego internetu.
1 - Byłbym wdzięczny jeśli ktoś odpwiedziałby mi czy mogę podłączyć ten router tp-link wr340g w taki sposób aby komputer stacjonarny korzystał po kablu ethernet a laptop po wifi. Podział łącza jest mi obojętny, ważne jest aby oba komputery mogły działać w tym samym czasie oraz każdy z osobna.
2 - Internet mam prawdopodobnie powyżej 10 mb (nie pamiętam :)) czy po podłączeniu routera może spaść szybkość?
3 - W razie gdy ten router nie obsługiwał internetu albo go spowalniał, jaki inny jest godny polecenia?
Domyślam się, że niektóre pytania mogą być banalne. Niestety nie jestem w tym temacie obeznany a na forum nie znalazłem odpowiedzi.

Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Netia + router

Post autor: Jo_gurt »

Taki router powinien się nadawać.
Sprawdź tylko jaki adres dostajesz na tym komputrzez z Asmaxem.
Romek
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Netia + router

Post autor: Romek »

mmmagnat pisze:Byłbym wdzięczny jeśli ktoś odpwiedziałby mi czy mogę podłączyć ten router tp-link wr340g w taki sposób aby komputer stacjonarny korzystał po kablu ethernet a laptop po wifi.
Tak. :)

[ Dodano: 2012-01-21, 15:20 ]
mmmagnat pisze: Internet mam prawdopodobnie powyżej 10 mb (nie pamiętam :) ) czy po podłączeniu routera może spaść szybkość?
Nie.

[ Dodano: 2012-01-21, 15:24 ]
mmmagnat pisze:Podział łącza jest mi obojętny, ważne jest aby oba komputery mogły działać w tym samym czasie oraz każdy z osobna.
Podział łącza na tym sprzęcie niemożliwy, reszta bez problemu.
Powodzenia. :papa:
Romek
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
ODPOWIEDZ