Nowa sieci, repeatery, TP-Link 1040ND, TP-Link 901ND

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jpiotrowski
Początkujący użytkownik forum

Nowa sieci, repeatery, TP-Link 1040ND, TP-Link 901ND

Post autor: jpiotrowski »

Sieć ma obejmować fizycznie jeden budynek z dziedzińcem w środku, szerokość budynku to 70 metrów, budynek stary z grubymi murami i wieloma zakamarkami (załamania muru).
Wymyśliłem to sobie tak, że zrobię jeden router który będzie centralnie zabezpieczał sieć, a o moc sygnału zadbają dodatkowe repeater'y, sieć nie będzie mocno obciążona, najwyżej kilka komputerów, czasami kilku dodatkowym gości.

Aktualnie mam 1xTP-Link 1043ND z oprogramowaniem Gargoyle (IP: statyczne xxx.xxx.xxx.20), podpięty do sieci lokalnej, uruchomione DHCP, uruchomione szyfrowanie WPA2/PSK, anteny wymienione na 9dBi.
Zlokalizowany wewnątrz budynku, w oknie tak aby widzieć przez dziedziniec cały budynek od wewnątrz.

Jako Reapeter'y uruchomione TP-Link 901ND (IP: statyczne xxx.xxx.xxx.21 / 22 / 23) urządzenia nie podłączone fizycznie do sieci, uruchomione DHCP z takim samym zakresem jak główny router, zabezpieczania takie same jak na routerze, anteny wymienione na 9dBi, wszystkie w zasięgu sygnału głównego routera, testowałem ich ustawienia w różnych trybach jako repeater, universal repeater, Client, AP.

Zasadniczo chodziło mi o to aby widoczna była jedna nazwa sieci w dowolnym miejscu, i aby zarządzanie mogło odbywać się tylko na routerze, podczas tych wszystkich prób, zauważyłem, że najczęściej oprogramowanie Windows widzi jedną sieć, ale oprogramowanie do skanowania sieci WiFi widzi wszystkie urządzenia z różną mocą sygnału.

Można się podłączyć do sieci z wykorzystaniem oprogramowania firmowego karty sieciowej i sieć działa, z Windowsem jest gorzej, podaje najczęściej, aby sprawdzić czy siec nie jest poza zasięgiem.

W celach sprawdzenia czy sieć działa najczęściej posługiwałem się próbując wejść na stronę administracyjną urządzeń i tu najdziwniejsze jest, że pomimo ustawienia wszystkich urządzeń w taki sam sposób zawsze odpowiada mi jedno urządzenie, czasami dwa, a jedno nigdy.

Jak powinny być skonfigurowane urządzenia aby osiągnąć zadowalające efekty, tzn. aby sygnał był w całym budynku, zarządzanie odbywało się na routerze, czy powinienem móc zalogować się do wszystkich urządzeń z komputera?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Nowa sieci, repeatery, TP-Link 1040ND, TP-Link 901ND

Post autor: wojteks »

jpiotrowski pisze:Jak powinny być skonfigurowane urządzenia aby osiągnąć zadowalające efekty
Z centralnego routera powinien iść kabel ethernet do każdego AP (pracującego w trybie AP z fabrycznymi antenkami), każdy AP powinien przepuszczać DHCP na centralny router i mieć inne IP do zarządzania oraz być na innym kanale. Jeżeli nie da się kabla pociągnąć to DLAN.
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

jpiotrowski pisze:a o moc sygna?u zadbaja; dodatkowe repeater'y
Szkielet o ile sie da na kablach. Jak sie nie da to Powerline/DLAN. Wszystkie tryby bezprzewodowe tylko jesli naprawde sie inaczej nie da, ale w takim wypadku do przemyslenia szkielet na "N"-ce 5 GHZ, AP clientow 2.4GHz.
jpiotrowski pisze: uruchomione DHCP z takim samym zakresem jak główny router
Blad. W takiej sieci powinien byc tylko jeden DHCP serwer.
jpiotrowski pisze:Zasadniczo chodzi?o mi o to aby widoczna by?a jedna nazwa sieci w dowolnym miejscu,
Na tego typu sprzecie nie zrobisz prawdziwego roamingu. Ja robilem i wiem ze dziala :http://www.avm.de/de/Produkte/FRITZ_WLA ... /index.php + jakas fryta - ale to zdecydowanie inna klasa cenowa.
jpiotrowski pisze:ale oprogramowanie do skanowania sieci WiFi widzi wszystkie urządzenia z różną mocą sygnału.
Tak ma byc.
jpiotrowski pisze:podaje najczęściej, aby sprawdzić czy siec nie jest poza zasięgiem.
Windows szuka tylko przy pomocy SSID - widzi silna siec a probuje ladowac sie do slabej albo przeskakuje miedzy roznymi AP.
jpiotrowski pisze:że pomimo ustawienia wszystkich urządzeń w taki sam sposób zawsze odpowiada mi jedno urządzenie, czasami dwa, a jedno nigdy.
Brzmi jak jakis konflikt adresow lub routingu. Bez szklanej kuli ciezko wymyslec. Mozesz zrobic rysunek jak to jest polaczone, z podaniem adresow IP/bramek/maski.
Nie pomagam na PW.
jpiotrowski

wojteks pisze:
jpiotrowski pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Z centralnego routera powinien iść kabel ethernet do każdego AP (pracującego w trybie AP z fabrycznymi antenkami), każdy AP powinien przepuszczać DHCP na centralny router i mieć inne IP do zarządzania oraz być na innym kanale. Jeżeli nie da się kabla pociągnąć to DLAN.
1. dlaczego z fabrycznymi antenkami ?
2. czy AP muszą być podłączone LAN na zasadzie port LAN w AP bezpośrednio port LAN w routerze, czy po drodze mogą być switche, a ustawiamy w AP, że bramą jest IP routera ?
3. w AP DHCP na OFF ?
4. a dla AP o ile da się podpiąć ethernetowo, to jako brama podajemy numer IP routera WiFi, czy głównego routera dostępowego do Internetu ?
5. skoro wszystkie urządzenia powinny pracować na innych kanałach, to powinny być a trybie AP z WDS gdzie można ustawić numer kanału ?, bo w trybie repeater nie ma możliwości ustawienia numeru kanału ?

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2012-01-21, 11:14 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-01-21, 11:06 przez jpiotrowski, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

jpiotrowski pisze:czy AP muszą być podłączone LAN
Port LAN/LAN. Switche nie maja znaczenia, routery tak.
jpiotrowski pisze:a ustawiamy w AP, że bramą jest IP routera ?
Jako ze AP nie musza miec dostepu poza siec, brama moze zostac pusta lub ustawiasz ja na IP routera polaczonego z netem.
jpiotrowski pisze: w AP DHCP na OFF ?
Tak. Jeden DHCP na siec.
jpiotrowski pisze:czy głównego routera dostępowego do Internetu ?
Zalezy jak masz zrobiona segmentacje. Jesli router dostepowy i WiFi sa w tym samym segmencie, podajesz IP routera dostepowego. Prosilem o rysunek....
jpiotrowski pisze: to powinny być a trybie AP z WDS gdzie można ustawić numer kanału
W trybie WDS i Repeater musisz miec ustawiony ten sam kanal na wszystkich urzadzeniach.
Nie pomagam na PW.
jpiotrowski

W załączeniu schemat sieci.

1. na routerze WiFi - ustawiam jako bramę IP routera bramy do internetu, router WiFi wpięty do sieci lokalnej LAN.
2. urządzenia AP staram się wpiąć w siec LAN, ale najczęściej będą wpięte do switcha, który będzie wpięty do głównego switcha, a zapewne najlepiej było by podpiąć AP bezpośrednio do portu LAN w Routerze WiFi.
3. urządzenia AP ustawiam w trybie ?, podaje im różne IP w celach dostępu do ich panelu zarządzania.
4. Jak to wszystko skonfigurować aby np. dodawanie adresów MAC na główmy routerze było uwzględniane na urządzeniach AP ?
5. Chyba najlepiej by było gdyby cały ruch sieciowy z AP przechodził przez router WiFi i dopiero później przez router/bramę do internetu.

6. Zapewne można też wpiąć wszystkie urządzenia w sieć LAN za pomocą kabla, ustawić na nich taką samą nazwę sieci i tryb AP i będzie działała :), ale chyba nie o to mi chodzi :).
key
*Mistrz bezprzewodowy*

jpiotrowski pisze:a zapewne najlepiej było by podpiąć AP
Nie ma najmniejszego znaczenia.

W tej kombinacji nie uzywal bym routera WiFi tylko dodatkowego AP. Podziel SSID na pietra, poustawiaj tak zeby kanaly nie mialy kolizji, AP ustawaiasz jako AP, kazdy z innym IP, serwer DHCP na routerze brzegowym - gotowe.
Nie pomagam na PW.
jpiotrowski

1. 3 piętra, trzy AP z taką samą nazwą sieci, ale na różnych kanałach - OK
2. w takim przypadku aby jeden klient korzystał z całej sieci, przy filtrowaniu MAC, adresy MAC muszę wpisać do Każdego AP - nie OK.
4. przy wykorzystaniu routera WiFi, klienci WiFi mogli otrzymywać adresy IP z zakresu np. .25 -.29, a przy wykorzystaniu głównego routera, dostaną adresy IP z puli adresów normalnych stanowisk, i to jest dobre tylko dla komputerów które korzystają z połączenia ethernetowego i WiFi bo zawsze mogą otrzymać ten sam adres, ale co z komputerami które pojawiają się tylko czasami ?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

jpiotrowski pisze:w takim przypadku aby jeden klient korzystał z całej sieci, przy filtrowaniu MAC, adresy MAC muszę wpisać do Każdego AP - nie OK.
Nie bardzo wiem o co Ci chodzi. Filtrowanie MAC to zabawa dla dzieci z przedszkola. Odpusc sobie. Jesli koniecznie chcesz robic, to zrob to przy pomocy glownego routera (Firewall). Filtracja MAC pochodzi z czasow gdy WEP byl standarten.
jpiotrowski pisze: ale co z komputerami które pojawiają się tylko czasami ?
Nadwyzka adressow IP w puli DHCP.

Ogolnie ja robie to tak n.p. tak:

Sprzet sieciowy -> x.x.x.1 do 30
znani klienci -> 100...149
nieznani klienci -> 150.. 180
klineci VPN -> 200..220

Sprzet sieciowy konfigurowany przy pomocy "palca", tzn. na twardo.
Znani klienci przy pomocy adresow MAC wpisanych w DHCP
Nieznani klienci przy pomocy DHCP (zakres 150..180).
Klienci VPN przy pomocy skryptow VPN.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ