huawei e1820 + " prosze sprawdzić kartę sim w modemie&q

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ryba93sr
Początkujący użytkownik forum

huawei e1820 + " prosze sprawdzić kartę sim w modemie&q

Post autor: ryba93sr »

Witam Was, mam taki problem:
Mam modem huawei e1820 i kartę sim z sieci plus, modem po podłączeniu do laptopa mamy sam się instaluje i działa bezproblemowo, po podłączeniu do kompa stacjonarnego( płyta główna Asus p5k/epu) komputer wykrywa modem, sam go instaluje, chociaż trwa to dłużej niż na laptopie. Po odpaleniu programu i próbie połączenia program wywala mi taki komunikat "proszę sprawdzić kartę sim w modemie", oczywiście karta jest włożona i na laptopie działa, ale na stacjonarce już nie. Zalezy mi na rozwiązaniu problemu, ponieważ teraz korzystam z nokii 6300, a przez modem internet lepiej śmiga. Na innym forum wyczytałem, że może trzeba zainstalować stery do karty sieciowe, dlatego podaje jej nazwę, ale to na nic. Proszę o pomoc i ewentualne dodatkowe pytania. Z góry dziekuję za pomoc i pozdrawiam ! :)
Awatar użytkownika
lesiolo
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: huawei e1820 + " prosze sprawdzić kartę sim w modemie&q

Post autor: lesiolo »

Jaki system masz na laptopie a jaki na stacjonarnym
Romek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Romek »

Jaki system ma laptop a jaki komputer ?
Zainstalowane właściwe sterowniki ?
Podłączasz modem bezpośrednio do USB komputera czy przez dodatkowy kabel ?
Może USB w komputerze dostarcza za mały prąd dla modemu i ten głupieje ?

To tyle, na razie.
:D Widzę że kombinujemy w tym samym kierunku. :papa:
Romek
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
ryba93sr

Na obu komputerach mam Windowsa Xp-oryginalnego, 32 bity. Co do USB to nie mam pojęcia czy daje dobry prad, ale wszystkie pendrivy i inne urządzenia usb działają dobrze. Modem mam na 3 krótkich kablach połączonych ze sobą, ale na laptopie tez przez 3 kabelki idzie i jest dobrze, nie mogę podłączyć bezpośrednio do kompa, bo nie bedzie zasięgu(mieszkam w czarnej <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font>). Sterowniki właściwe, odpowiednie do mojej sieciówki. Mnie sie wydaje, ze to wina systemu, ale tak bardzo nie chce mi się reinstalowac windy ! ;D
Możliwe, ze niedługo nie bede używał iplusa tylko cdma z orange, ale jak na razie chciałbym rozwiązać ten problem, pozdrawiam :) :) :ok:
Romek
Stary wyga bezprzewodowy

ryba93sr pisze:Na obu komputerach mam Windowsa Xp-oryginalnego, 32 bity.
W takim razie to raczej nie jest wina systemu i/lub sterowników do modemu. :)

[ Dodano: 2012-01-21, 00:05 ]
ryba93sr pisze:Co do USB to nie mam pojęcia czy daje dobry prad, ale wszystkie pendrivy i inne urządzenia usb działają dobrze.
One pobierają bardzo mało prądu.

[ Dodano: 2012-01-21, 00:08 ]
ryba93sr pisze:Modem mam na 3 krótkich kablach połączonych ze sobą, ale na laptopie tez przez 3 kabelki idzie i jest dobrze
Ciekawy patent, ale trzeba się jakoś ratować. :D
Dziwne że to działa, ale skoro działa na laptopie znaczy że kabelki dają radę. :)
A to znaczy że problem leży prawdopodobnie w zbyt małej wydajności prądowej gniazd USB w komputerze.
E1820 pobiera podobno sporo prądu.

Stary ten komputer, ile ma lat ?

Do których portów podłączasz modem, tych z przodu komputera czy z tyłu- do płyty głównej ? :czyta:
Romek
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
ryba93sr

Własnie! podłączam do przednich wyjśc w obudowie, bo tak mam bliżej, w poniedziałek kupię dłuższy, ale jeden kabel usb i podłącze do tylnych portów i zobaczymy. komputer ma jakies 3 lata. Płyte główną mam dobra, ale obudowe tracera wiec moze na przednich portach jest strata mocy. :cfaniak:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

ryba93sr pisze: Płyte główną mam dobra
Ale nie musi dawać dobrego zasilania do USB, kiedyś było to nieistotne.
Nie pomagam na PW!
Romek
Stary wyga bezprzewodowy

ryba93sr pisze:Własnie! podłączam do przednich wyjśc w obudowie, bo tak mam bliżej,
To jest powód twoich kłopotów. :) na 100%
ryba93sr pisze:ale obudowe tracera wiec moze na przednich portach jest strata mocy.
Przepraszam na 200% :D :ok:

[ Dodano: 2012-01-21, 19:44 ]
ryba93sr pisze:w poniedziałek kupię dłuższy, ale jeden kabel usb i podłącze do tylnych portów i zobaczymy.
Tylko dobrej jakości. :)
Romek
ryba93sr

Jest tak jak mówicie, przednie wyjście usb nie dawało odpowiedniego prądu, podłączyłem cały ten majdan pod tylne wyjścia i modem działa, w iplus menagerze pokazuje 0 kresek zasięgu, ale przez domyślne połączenie sieciowe działa, troszke wolniej niż przed telefon, ale stabilniej. wielkie dzięku za pomoc :cfaniak:
ODPOWIEDZ