Jak sprawdzić antenę?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jak sprawdzić antenę?
Mam modem E173 oraz antenę do niego. Antena stoi na balkonie. Gdy podpinam ją do modemu, nie widzę żadnej różnicy w zmianie zasięgu. Proszę o informację, jak w ogóle mogę sprawdzić czy antena działa?
Ostatnio zmieniony 2012-01-20, 19:17 przez Knessy, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Jak sprawdzić antenę?
Stoi? Domyślam się, że to drut? Działa. Tzn nie działa ale działa. Ona tak działa. Działa, że nie działa.
Jeżeli to faktycznie antena typu drut marki Producent, to ona NIE DAJE zysku. Czyli działa, ale nie polepsza sygnału, po prostu. A to na pewno E173 bez żadnych dopisków typu u-2? Sprawdź pod pokrywką karty SIM na modemie. Jeżeli nie ma dopisku, to znaczy, że działa tylko na UMTS 2100 MHz. Na takiej częstotliwości taka antena tylko pogarsza sygnał. Na UMTS 900 minimalnie polepsza.
Jeżeli to faktycznie antena typu drut marki Producent, to ona NIE DAJE zysku. Czyli działa, ale nie polepsza sygnału, po prostu. A to na pewno E173 bez żadnych dopisków typu u-2? Sprawdź pod pokrywką karty SIM na modemie. Jeżeli nie ma dopisku, to znaczy, że działa tylko na UMTS 2100 MHz. Na takiej częstotliwości taka antena tylko pogarsza sygnał. Na UMTS 900 minimalnie polepsza.
OBE>POnK>OF>Margonet NET+BDI
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W warunkach domowych nie sprawdzisz anteny. Zreszta to, ze nie widzisz zmian, moze oznaczac, ze antena dziala, ale n.p. zysk zostaje pozarty przez kabel, miejsce gdzie stoi antena jest zacienione, antena jest zle ustawiona, na zla czestotliwosc, zla polaryzacja...
Nie pomagam na PW.
-
dokładnie E173 u-2.
Antena - owszem, drut.
Mieszkam prawie w centrum Katowic, ponoć niedaleko jest nadajnik a łączność wykazywana w top_netinfo to od 40 do 50%.
Czyli co? Lepiej odpiąć? Jeżeli ma pogarszać, to po co ją sprzedają z tym modemem? tylko dla zysku, czy może jest szansa na poprawę?
Antena - owszem, drut.
Mieszkam prawie w centrum Katowic, ponoć niedaleko jest nadajnik a łączność wykazywana w top_netinfo to od 40 do 50%.
Czyli co? Lepiej odpiąć? Jeżeli ma pogarszać, to po co ją sprzedają z tym modemem? tylko dla zysku, czy może jest szansa na poprawę?
-
- Użytkownik forum
Mam ten sam modem i antenę "drucianą"- kupioną bodajże za 75 zł. Niby zasięg poprawia bo bez anteny ani drgnie, jest dobrze przez kilka minut, pózniej niby dalej światełko świeci się na niebiesko ale muli tak że strony nie chcą się ładowac.
-
Piotrek111938:
Ogólnie ponoć ten model modemu to straszna kicha. Szkoda tylko, że mówią o tym dopiero jak już kupisz. Problemy z zasięgiem i bardzo słaby download. Zastanawiam się tylko, czy ktokolwiek kto go poleca na tym forum próbował coś na nim ściągać.
Ogólnie ponoć ten model modemu to straszna kicha. Szkoda tylko, że mówią o tym dopiero jak już kupisz. Problemy z zasięgiem i bardzo słaby download. Zastanawiam się tylko, czy ktokolwiek kto go poleca na tym forum próbował coś na nim ściągać.
-
Znajomy tak powiedział, bo znalazł tańszy model? Nie spotkałem się z niezadowolonym użytkownikiem tego modelu. Jakie problemy z zasięgiem? Jaki słaby DL? Sprawdź na innym nadajniku, nie PLAYowym, poza Katowicami, bo tam z przeludnienia to nadajniki są zapchane.Knessy pisze:ten model modemu to straszna kicha
Antena-to lipa, bo taka ma być, ma przenosić punkt odbioru. Sam używam tego drutu i choć kabel mógłbym skrócić o 4 m (przeszkadza mi na biurku, tłumi sygnał; nie wiem jak) to jako wysięgnik się sprawdza. Narzekam za to na operatorów za brak 3G u mnie (poza PLAY).
Sprawdź różnicę w pingu i transferze z i bez anteny, nie patrz na zasięg (bo się nie zmieni na lepszy). Ja na nim pobierałem wiele. Play fresh+E173u-2+drut+U900@-93 dBm z 15 km: 1,3/1 Mbps.
Czyli UMTS, nie HS(D)PA. To ma mulić, bo to ledwie 3/8 Mbps. Turkusowy to HS(D)PAPiotrek111938 pisze: dalej światełko świeci się na niebiesko
Ostatnio zmieniony 2012-01-21, 08:42 przez Markadiusz, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Bajki opowiadasz, plotki niesprawdzone powielasz.Knessy pisze:Ogólnie ponoć ten model modemu to straszna kicha
Oczywiście, 4-5Mbps bez problemu, modem HSPA do 7.2Mbps.Knessy pisze: próbował coś na nim ściągać
Nie pomagam na PW!
-
A jednak sprawdzone. Sprawdzałem. Dokładnie te same konfiguracje. Na dwóch komputerach. Tylko modem zmieniałem. Nawet na starsze. E173 u2 wypadał najsłabiej - 50% tego co miałem na poprzednich.
Rozmawiałem w tej sprawie ze sprzedawcą. No i niestety - dokładnie te same wyniki. Więc albo e173 to kicha albo cała partia u tego sprzedawcy taka była - co na jedno wychodzi.
U mnie wystarczy przepiąć modem na na przykład e156 i już ściąga z maksymalną prędkością oferowaną przez PLAY.
Jeżeli to taki cudowny model, to z chęcią bym go zamienił na nowy e156. Tylko, że pewnie nikt by na to nie poszedł.
Rozmawiałem w tej sprawie ze sprzedawcą. No i niestety - dokładnie te same wyniki. Więc albo e173 to kicha albo cała partia u tego sprzedawcy taka była - co na jedno wychodzi.
U mnie wystarczy przepiąć modem na na przykład e156 i już ściąga z maksymalną prędkością oferowaną przez PLAY.
Jeżeli to taki cudowny model, to z chęcią bym go zamienił na nowy e156. Tylko, że pewnie nikt by na to nie poszedł.
-
Już masz pewne, że nie to pierwsze. Na jedno nie wychodzi.Knessy pisze:albo e173 to kicha albo cała partia u tego sprzedawcy taka była - co na jedno wychodzi
Oczywiście sprawdzałeś w dokładnie tym samym miejscu, z podłączoną anteną ustawioną w tym samym miejscu, zalogowaną na ten sam nadajnik, w tej samej technologii i patrzyłeś transfer, a nie wynik speedtest.net, karta SIM ta sama? Masz pecha i tyle.
Jeżeli Twój egzemplarz to niewypał...Knessy pisze:Jeżeli to taki cudowny model
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Ja mam i używam i jestemKnessy pisze: Ogólnie ponoć ten model modemu to straszna kicha. Szkoda tylko, że mówią o tym dopiero jak już kupisz. Problemy z zasięgiem i bardzo słaby download. Zastanawiam się tylko, czy ktokolwiek kto go poleca na tym forum próbował coś na nim ściągać.

A ludzie gadają różne głupoty.

Może po prostu jest uszkodzony ?
Z jakiej jest sieci ?
[ Dodano: 2012-01-21, 12:03 ]
Ten modem pracuje tylko na UMTS 2100.Knessy pisze:U mnie wystarczy przepiąć modem na na przykład e156 i już ściąga z maksymalną prędkością oferowaną przez PLAY.
[ Dodano: 2012-01-21, 12:12 ]
A ten modem E173 u-2 pracuje na UMTS 900 i UMTS 2100Knessy pisze:A jednak sprawdzone. Sprawdzałem. Dokładnie te same konfiguracje. Na dwóch komputerach. Tylko modem zmieniałem. Nawet na starsze. E173 u2 wypadał najsłabiej - 50% tego co miałem na poprzednich.
Więc możliwe iż modem loguje się do stacji na UMTS 900 która jest mocno obciążona. Tak jest np u mnie na 900 w Play i mam dużo gorsze osiągi. Na 2100 w Play i Orange ten sam modem hula aż miło.
Sprawdź modem z inną kartą, innego operatora lub w innej lokalizacji.
Romek
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
-
Do Markadiusz: dokładnie tak jak piszesz, widać faktycznie mam pecha.
Do Romek: Dzięki za posta, choć nic z niego nie wynika - to samo co na innych stronach tego forum.
Mistrzowskie to forum. Jak się "obrazi" wasz ukochany modem, to od razu masa osób chętnych do zabrania głosu. Jak człowiek pyta o poradę, to jakoś żaden geniusz nie może pomóc i poradzić co i jak zrobić.
Więc opcje są dwie: albo nie ma tutaj nikogo kto by się znał, tylko w kółko powtarzacie to samo (przeglądałem różne posty), albo osoby naprawdę znające się na informatyce mają problemy z komunikacją interpersonalną nie tylko w prawdziwym życiu, ale też na forach.
Osobiście skłaniam się ku pierwszej opcji i idę szukać pomocy gdzie indziej.
Do Romek: Dzięki za posta, choć nic z niego nie wynika - to samo co na innych stronach tego forum.
Mistrzowskie to forum. Jak się "obrazi" wasz ukochany modem, to od razu masa osób chętnych do zabrania głosu. Jak człowiek pyta o poradę, to jakoś żaden geniusz nie może pomóc i poradzić co i jak zrobić.
Więc opcje są dwie: albo nie ma tutaj nikogo kto by się znał, tylko w kółko powtarzacie to samo (przeglądałem różne posty), albo osoby naprawdę znające się na informatyce mają problemy z komunikacją interpersonalną nie tylko w prawdziwym życiu, ale też na forach.
Osobiście skłaniam się ku pierwszej opcji i idę szukać pomocy gdzie indziej.
-
Knessy pisze:Mistrzowskie to forum. Jak się "obrazi" wasz ukochany modem, to od razu masa osób chętnych do zabrania głosu.

Czy to moja wina że mój pracuje jak trzeba ?

[ Dodano: 2012-01-21, 22:01 ]
Knessy pisze:idę szukać pomocy gdzie indziej.

Romek
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Romek wygląda na to, że tak.
Jeżeli antena nie daje żadnego zysku to albo jest felerna albo źle ustawiona.
A co do 173. Nie jest to mercedes, nie jest to maluch, ot takie coś dla przeciętnego użytkownika. Ale jakoś nie czytałam, żeby modem sam w sobie cokolwiek ograniczał. A nawet jak jest nowy nie jest powiedziane, że nie jest wadliwy.
Zresztą po licznych doświadczeniach i testów uzytkowników tego forum mamy zarys jakie anteny zbierają najlepsze opinie, potwierdzone testami, kilka osób nawet zdecydowało się rozebrać anteny i dać zdjęcia. Więc opinii nie kształtujemy na szklanej kuli tylko na doświadczeniach.
Jeżeli antena nie daje żadnego zysku to albo jest felerna albo źle ustawiona.
A co do 173. Nie jest to mercedes, nie jest to maluch, ot takie coś dla przeciętnego użytkownika. Ale jakoś nie czytałam, żeby modem sam w sobie cokolwiek ograniczał. A nawet jak jest nowy nie jest powiedziane, że nie jest wadliwy.
Zresztą po licznych doświadczeniach i testów uzytkowników tego forum mamy zarys jakie anteny zbierają najlepsze opinie, potwierdzone testami, kilka osób nawet zdecydowało się rozebrać anteny i dać zdjęcia. Więc opinii nie kształtujemy na szklanej kuli tylko na doświadczeniach.
-
- Użytkownik forum
Tzn. ja zasięg mam zmienny. Jest dobrze gdy mam HSDPA, nie kiedy WCDMA i chyba HSPA- ale w tym to nie jestem pewny.
-
Korzystasz z modemu E173u-2 z dystrybucji Play i tej sieci (karta czy abonament) ?Piotrek111938 pisze:ja zasięg mam zmienny. Jest dobrze gdy mam HSDPA, nie kiedy WCDMA i chyba HSPA- ale w tym to nie jestem pewny.
Rozumiem ze do podłączenia do Internetu wykorzystujesz firmową aplikacje ?
Podaj w przybliżeniu wartości sygnału w Twojej lokalizacji ?
Używasz go mobilnie (próbowałeś) czy tylko w jednym miejscu ?
Romek
-
- Użytkownik forum
Tak, korzystam z modemu E 173u-2 na abonement (2 mb/s).
Do nadajnika mam, dosyc daleko bo z jakieś 13 km.
Internetu używam w jednym miejscu.
UMTS 2100 HSPA+ wewnątrz budynków- nie mogę sprawdzic wartośc sygnału, czy kresek bo ich nie mam wyświetlonych, tak jak by zasięgu wogólę nie było.
Do nadajnika mam, dosyc daleko bo z jakieś 13 km.
Internetu używam w jednym miejscu.
UMTS 2100 HSPA+ wewnątrz budynków- nie mogę sprawdzic wartośc sygnału, czy kresek bo ich nie mam wyświetlonych, tak jak by zasięgu wogólę nie było.
-
Sprawdź sam na tej mapie gdzie jest twój najbliższy BTS.
http://mapa.btsearch.pl/
Czy jest to na pewno UMTS 2100 i jaka jest do niego odległość.
Wtedy dobierzemy resztę sprzętu, bo widzę że będzie Ci potrzebny.
[ Dodano: 2012-01-22, 16:22 ]
Czekam na info.
Czy jest to na pewno UMTS 2100 i jaka jest do niego odległość.
Wtedy dobierzemy resztę sprzętu, bo widzę że będzie Ci potrzebny.

[ Dodano: 2012-01-22, 16:22 ]
Ty w budynku masz szczątkowy zasięg, więc masz słaby, niestabilny transfer, rozłącza i zrywa Ci połączenia zapewne.Piotrek111938 pisze:wewnątrz budynków- nie mogę sprawdzic wartośc sygnału, czy kresek bo ich nie mam wyświetlonych, tak jak by zasięgu wogólę nie było.
Czekam na info.

Romek
-
- Użytkownik forum
Opisze bardziej szczegółowo.
Modem zakupiłem razem z antenką, bez antenki wogólę nawet nie chce ruszyc. Więc zamontowałem antenkę na dachu. Niby zasięg jest, ale gorszy niż tam gdzie był niżej (ale tam gdzie niżej zrywał połączenie) ponieważ filmy na youtubie ładowały sie od razu, tak że nie musiałem czekac, teraz muszę.
Modem zakupiłem razem z antenką, bez antenki wogólę nawet nie chce ruszyc. Więc zamontowałem antenkę na dachu. Niby zasięg jest, ale gorszy niż tam gdzie był niżej (ale tam gdzie niżej zrywał połączenie) ponieważ filmy na youtubie ładowały sie od razu, tak że nie musiałem czekac, teraz muszę.
Właśnie po przez tą stronę policzyłem sobie że do najbliższej mam 13 km. Goworowo i Różan w stronę Ostrowi Mazowieckiej- lub w tej OStrowi ale jest tyle samo km.Sprawdź sam na tej mapie gdzie jest twój najbliższy BTS.
Tak, z tego co pokazuje mapa z play to mam na pewno UMTS 2100, w mojej miejscowości jest jedynie kawałek tego- ale myślę że wystarczy aby antena znalazła zasięg. Nawet w miejscowościach sąsiednich jest zasięg z UMTS 2100Czy jest to na pewno UMTS 2100
-
Zdradź tajemnice co to za antena ?Piotrek111938 pisze:Modem zakupiłem razem z antenką, bez antenki wogólę nawet nie chce ruszyc. Więc zamontowałem antenkę na dachu. Niby zasięg jest, ale gorszy niż tam gdzie był niżej (ale tam gdzie niżej zrywał połączenie)

Romek
-
- Użytkownik forum
W salonie taką dali, powiedzieli że jest to najsilniejsza jaką mają.
To jest ta:
http://allegro.pl/najmocniejsza-antena- ... 26718.html
Tylko że patrzę że przepłaciłem ponieważ dałem za nią 75 zł. Tylko nie wiem czy jest taka sama moc dB.
A co myślisz o tej antenie?:
http://allegro.pl/19dbi-mocna-yagi-5m-h ... 41856.html
To jest ta:
Tylko że patrzę że przepłaciłem ponieważ dałem za nią 75 zł. Tylko nie wiem czy jest taka sama moc dB.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jak potrzebujesz wieszak na skarpetki - kupuj. W tym zakresie ja kupowal bym panele.Piotrek111938 pisze:
Nie pomagam na PW.
- wojteks
- *** Administrator ***
Drut do drapania po plecach (pod gipsem ewentualnie).Piotrek111938 pisze:To jest ta:
Zysk to marzenia producenta. Na 2100 MHz to tylko panel 15 dBi Cybertech/Bestpartner.Piotrek111938 pisze:A co myślisz o tej antenie?
Nie pomagam na PW!
-
Widzę że wsadziłeś kij w mrowisko, nie dobrze. 
Antena - tak jak przypuszczałem.
Moim zdaniem:
krótko
krótko
Krótko bo szkoda słów.
Nie przepłaciłeś Ty je wyrzuciłeś.
[ Dodano: 2012-01-22, 21:31 ]
.
Z uwagi na te Twoje 13 km to poniżej, umieszczone na dachu i skierowane w stronę BTS-a.
http://www.cybertech.com.pl/p76,antena- ... fme-z.html
I jeszcze konektor do podłączenia anteny do modemu.
http://www.cybertech.com.pl/p63,konekto ... fme-m.html
To na tyle.

Antena - tak jak przypuszczałem.

Moim zdaniem:
krótko

krótko

Krótko bo szkoda słów.
Nie przepłaciłeś Ty je wyrzuciłeś.
[ Dodano: 2012-01-22, 21:31 ]
To powinno być karalne.wojteks pisze:Zysk to marzenia producenta.
.
Tylko panele na pasmo UMTS 2100.wojteks pisze:Na 2100 MHz to tylko panel 15 dBi Cybertech/Bestpartner.
Z uwagi na te Twoje 13 km to poniżej, umieszczone na dachu i skierowane w stronę BTS-a.
http://www.cybertech.com.pl/p76,antena- ... fme-z.html
I jeszcze konektor do podłączenia anteny do modemu.
http://www.cybertech.com.pl/p63,konekto ... fme-m.html
To na tyle.

Romek
-
- Użytkownik forum
Podłączyłem do antenki od internetu dużą antenę od cb radia- złączając je kabelkami. No i trochę się zdziwiłem ale sygnał zawsze mam i ani razu się nie rozłącza.
Dzięki za odpowiedzi.
Dzięki za odpowiedzi.
-
Równie dobry byłby długi kawałek przewodu elektrycznego lub drutu.
Ciekawy jestem czy modem wytrzyma i jak długo te ekstremalne Twoje doświadczenia.

Ciekawy jestem czy modem wytrzyma i jak długo te ekstremalne Twoje doświadczenia.

Romek
-
- Użytkownik forum
Dlaczego miał by modem nie wytrzymac?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wsp%C3%B3% ... j%C4%85cejPiotrek111938 pisze:Dlaczego miał by modem nie wytrzymac?