rozwiązanie do firmy - dostęp wifi
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
rozwiązanie do firmy - dostęp wifi
Witam,
Mam pytanie, może ktoś z Was jest "na bieżąco" i poleci sprawdzone rozwiązanie.
Jaki sprzęt warto wziąć pod uwagę przy następujących założeniach dla firmowej sieci wifi:
1. sprzęt nie sprawiający problemów, po zainstalowaniu i skonfigurowaniu ma niezawodnie działać
2. powierzchnia lokalu około 500 m2 na w obrębie 1 kondygnacji, większość ścian pokoi to karton-gips
3. przewidziane 4 miejsca w lokalu pod sufitem podwieszanym na urządzenia wifi
4. max ilość jednocześnie korzystających użytkowników: 50
5. sieć N
6. budżet nie jest ograniczony ale rozwiązanie nie ma być "przesadzone"
Z góry dziękuję za wszelki podpowiedzi.
Mam pytanie, może ktoś z Was jest "na bieżąco" i poleci sprawdzone rozwiązanie.
Jaki sprzęt warto wziąć pod uwagę przy następujących założeniach dla firmowej sieci wifi:
1. sprzęt nie sprawiający problemów, po zainstalowaniu i skonfigurowaniu ma niezawodnie działać
2. powierzchnia lokalu około 500 m2 na w obrębie 1 kondygnacji, większość ścian pokoi to karton-gips
3. przewidziane 4 miejsca w lokalu pod sufitem podwieszanym na urządzenia wifi
4. max ilość jednocześnie korzystających użytkowników: 50
5. sieć N
6. budżet nie jest ograniczony ale rozwiązanie nie ma być "przesadzone"
Z góry dziękuję za wszelki podpowiedzi.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: rozwiązanie do firmy - dostęp wifi
Cisco WAP4410N-G5 lub trochę taniej WAP200-EU
-
Jako że zależy mi na sieci w wersji N to biorę pod uwagę Cisco WAP4410N-G5. Czy ten model ma radio 2,4 i 5 GHz?
Jest jeszcze jedna sprawa. Mam 4 miejsca podłączenia na urządzenia, w celu uzyskania odpowiedniego zasięgu wziąć pod uwagę zakup czterech urządzeń a 3 z nich połączyć przez tryb WDS repeater? Czy może dokupić mocniejsze anteny RP-SMA? Albo jeszcze inaczej...
Bez pomiaru pewnie się nie obejdzie ...
Czy urządzenia obsługujące alternatywne firmware'y (np. Tomato) odpuścić sobie?
Jest jeszcze jedna sprawa. Mam 4 miejsca podłączenia na urządzenia, w celu uzyskania odpowiedniego zasięgu wziąć pod uwagę zakup czterech urządzeń a 3 z nich połączyć przez tryb WDS repeater? Czy może dokupić mocniejsze anteny RP-SMA? Albo jeszcze inaczej...
Bez pomiaru pewnie się nie obejdzie ...
- wojteks
- *** Administrator ***
Żartujesz? Muszą być kablem ethernet do routera głównego podłączone.radom007 pisze:3 z nich połączyć przez tryb WDS repeater?
Kolejny żart.radom007 pisze:dokupić mocniejsze anteny RP-SMA?
Nie pomagam na PW!
-
Chyba źle się zrozumieliśmy, przecież są 2 opcje:
1. zarządzanie 1 AP który jest podpięty kablem ethernet do głównego routera a pozostałe 3 przekazują jego sygnał dalej
2. każde z 4 AP podpinam przez ethernet, konfiguruję osobno i działają niezależnie
Jeśli chodzi o stosowanie innych anten niż te które daje producent to nie znam się na tym. Skoro są odkręcane to myślałem że przez ich wymianę na mocniejsze można zwiększyć zasięg urządzenia, no ale chyba jest inaczej.
1. zarządzanie 1 AP który jest podpięty kablem ethernet do głównego routera a pozostałe 3 przekazują jego sygnał dalej
2. każde z 4 AP podpinam przez ethernet, konfiguruję osobno i działają niezależnie
Jeśli chodzi o stosowanie innych anten niż te które daje producent to nie znam się na tym. Skoro są odkręcane to myślałem że przez ich wymianę na mocniejsze można zwiększyć zasięg urządzenia, no ale chyba jest inaczej.
- wojteks
- *** Administrator ***
Ad1. Zapomnij o takim głupim pomyśle.
Ad2. Tak właśnie ma być zrobione żeby to sensownie działało.
Ad2. Tak właśnie ma być zrobione żeby to sensownie działało.
Czasami to ma sens ale najczęściej nie warto ich zmieniać.Skoro są odkręcane to myślałem że przez ich wymianę na mocniejsze
Nie pomagam na PW!
-
OK.
Wobec tego czy 4 urządzenia które będą udostępniać taką samą sieć, o tych samych parametrach będą prawidłowo działać? Może niepotrzebnie się obawiam.
Wobec tego czy 4 urządzenia które będą udostępniać taką samą sieć, o tych samych parametrach będą prawidłowo działać? Może niepotrzebnie się obawiam.
- wojteks
- *** Administrator ***
Muszą być na różnych kanałach, nie znam tego sprzętu ale Windows wybiera sieć o najmocniejszym sygnale.radom007 pisze: czy 4 urządzenia które będą udostępniać taką samą sieć, o tych samych parametrach będą prawidłowo działać?
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Jeśli to ma być sensownie zrobiona sieć firmowa to ja bym się nie bawił. Chyba, że masz na myśli konkretną funkcjonalność, którą ma Tomato?Czy urządzenia obsługujące alternatywne firmware'y (np. Tomato) odpuścić sobie?
U mnie w firmie są 2 WAP4410N i pod względem stabilności i funkcji na firmowym sofcie to jest najwyższa półka.
-
Jo_gurt Skoro korzystasz z tych urządzeń i je polecasz to dla mnie ważna informacja.
Czy te 2 AP u Ciebie udostępniają takie same sieci, czy każde urządzenie inną?
Zastanawiam się jak rozwiązać sprawę dotyczącą udostępniania 1 sieci WiFi dla gości, która musi być całkowicie odseparowana od reszty (czyli zarówno sieci bezprzewodowych jak i ethernet). Jakie rozwiązanie konfiguracyjne polecasz? Obejdzie się bez routera?
Czy te 2 AP u Ciebie udostępniają takie same sieci, czy każde urządzenie inną?
Zastanawiam się jak rozwiązać sprawę dotyczącą udostępniania 1 sieci WiFi dla gości, która musi być całkowicie odseparowana od reszty (czyli zarówno sieci bezprzewodowych jak i ethernet). Jakie rozwiązanie konfiguracyjne polecasz? Obejdzie się bez routera?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Zdefiniuj "sieć" w tym przypadku.Czy te 2 AP u Ciebie udostępniają takie same sieci, czy każde urządzenie inną?
Chodzi o SSID? Adresację? Czy może jakiś WDS?
U nas jest właśnie tak zrobione, że te AP są w osobnym WLANie.radom007 pisze:Zastanawiam się jak rozwiązać sprawę dotyczącą udostępniania 1 sieci WiFi dla gości, która musi być całkowicie odseparowana od reszty (czyli zarówno sieci bezprzewodowych jak i ethernet). Jakie rozwiązanie konfiguracyjne polecasz? Obejdzie się bez routera?
Przydałby się switch gadający VLANami + router.
Ten APek obsługuje do 4 SSID jednocześnie i pozwala każdy SSID wrzucić do osobnego VLANu.
-
Chodziło mi o SSID. Czy kazdy z Twoich AP działa niezależnie od siebie, czy udostępniają ten sam SSID?
Jeśli mam switcha niezarządzającego a chciałbym odizolować bezprzewodową sieć gości to rozumiem że bez routera się nie obejdzie. Czy dobrze myśle?
Jeśli mam switcha niezarządzającego a chciałbym odizolować bezprzewodową sieć gości to rozumiem że bez routera się nie obejdzie. Czy dobrze myśle?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Cos w rodzaju roamingu?radom007 pisze:Chodziło mi o SSID.
Poszukaj w businesowych rozwiazaniach oferowanych przez CISCO.
Ja zreszta w takim zalozeniu nie widze miejsca na zabawe z routerami low lub mid cost. Potrzebne sa profesjonalne AP.
Ostatnio zmieniony 2012-01-23, 11:13 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ten sam SSID, ale działają niezależnie. Także realizacja "roamingu" leży po stronie karty sieciowej i nie będzie to make-before-break.radom007 pisze:Czy kazdy z Twoich AP działa niezależnie od siebie, czy udostępniają ten sam SSID?
Tak jak key pisze - do tego trzeba wydać kilkadziesiąt razy więcej.
Zasadniczo router musisz gdzieś mieć tak czy tak (na pewno jakiś masz).radom007 pisze:Jeśli mam switcha niezarządzającego a chciałbym odizolować bezprzewodową sieć gości to rozumiem że bez routera się nie obejdzie. Czy dobrze myśle?
IMO te AP + np. Cisco 891 (lub alternatywne od konkurencji typu Juniper) wystarczy - ma wbudowany w pełni zarządzalny 8-portowy switch. Oczywiście jeśli nie trzymamy się tego roamingu.key pisze:Ja zreszta w takim zalozeniu nie widze miejsca na zabawe z routerami low lub mid cost. Potrzebne sa profesjonalne AP.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Pytanie jest tylko czy "wystarczy" jest rozwiazaniem w ktore powinna isc firma. Z doswiadczenia wiem, ze proba oszczedzania na stracie konczy sie zazwyczaj kupnem profesjonalnego sprzetu za 3..6 m-cy - i duzo wiekszym nakladem finansowym.
Uwzgledniajac koszty jakie powstaja gdy paru pracownikow siedzi bezczynnie bo siec "niewyrabia" profesjonalny sprzet zwraca sie po parunastu tygodniach.
Uwzgledniajac koszty jakie powstaja gdy paru pracownikow siedzi bezczynnie bo siec "niewyrabia" profesjonalny sprzet zwraca sie po parunastu tygodniach.
Nie pomagam na PW.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Zakładam okazjonalny dostęp dla "przechodniów" a nie podstawowe narzędzie pracy.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Przy 50 stanowiskach mysle ze nie tylko - ale to musi ocenic OP.
U nas w firmie n.p. okolo 80% wszystkich stanowisk wpina sie po WiFi.
U nas w firmie n.p. okolo 80% wszystkich stanowisk wpina sie po WiFi.
Nie pomagam na PW.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
U mnie byłoby to nieakceptowalne ze względów bezpieczeństwa. WiFi jest tylko dla gości.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Autoryzacja identyczna jak przy wpieciu poprzez kabel. U nas jest tyle wolnych gniazd, ze fizyczne wpiecie sie kablem w siec nie jest najmniejszym problemem. No i ludzie bardzo czesto przemieszczaja sie z laptopami po biurze.U mnie byłoby to nieakceptowalne ze względów bezpieczeństwa.
Nie pomagam na PW.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
No to u mnie jest inaczej.
-
Wczoraj wstępnie sprawdziłem sygnał w całym lokalu za pomocą routera który miałem pod ręką - TP-Link MR3420+laptop (Intel 4965AGN) z programem inSSIDer. Wg odczytu ten router udostępnia sygnał na całą powierzchnię, w najgorszym wypadku jest -65dB. W związku z tym myślę ze jedna szt. AP Cisco AP541N-E-K9 wystarczy dla pracowników (około 30 stacji). Poza tym podłączę router dla gości (około 20 stacji) - ta sieć musi być również bardzo stabilna, zastanawiam się nad routerem Cisco CISCO881W-GN-E-K9. Sprzęt który chciałbym wykorzystać ma być "rozwojowy". W ciągu najbliższego czasu sieć wifi może powiększyć się o 100%. Co o tym sądzicie?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
30 stacji na jednym AP brzmi dla mnie jak "zapchany na amen dostep do sieci" u nas w firmie jest maksymalnie 10 uzytkownikow na jedny ap, a mimo wszystko nie zawsze jest rozowo.
Nie pomagam na PW.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie ma szans. Ja miałem na myśli raczej 5-7 osób/AP.radom007 pisze:związku z tym myślę ze jedna szt. AP Cisco AP541N-E-K9 wystarczy dla pracowników (około 30 stacji).
A co miałby konkretnie robić?radom007 pisze:zastanawiam się nad routerem Cisco CISCO881W-GN-E-K9.
-
Wezmę to pod uwagę i ograniczę ilość stacji roboczych na każdy AP. Użyję 3 AP+router dla gości.radom007 napisał/a:
związku z tym myślę ze jedna szt. AP Cisco AP541N-E-K9 wystarczy dla pracowników (około 30 stacji).
Jo_gurt napisał/a:
Nie ma szans. Ja miałem na myśli raczej 5-7 osób/AP.
Router ma udostępniać internet dla innych osób niż pracownicy, np. goście.radom007 napisał/a:
zastanawiam się nad routerem Cisco CISCO881W-GN-E-K9.
Jo_gurt napisał/a:
A co miałby konkretnie robić?
Niestety ale widzę że taka sieć będzie dosyć drogą inwestycją. Z drugiej strony ważne jest żeby działała bezproblemowo.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Masz może jakiś rysunek ogólny topologii sieci?radom007 pisze:Router ma udostępniać internet dla innych osób niż pracownicy, np. goście.
-
Mam tylko taki rysunek lokalu:Jo_gurt napisał/a:
Masz może jakiś rysunek ogólny topologii sieci?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/44f ... 04afb.html
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Bardziej mi chodziło o logiczną budowę sieci.
-
Sieć to typowa gwiazda.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Znaczy pracownicy, goscie, serwery danych i kawiarki w jednej podsieci? Podziwiam odwage.
Nie pomagam na PW.
-
Może dokładniej:
Ethernet jest położony w całym lokalu i są 2 osobne sieci.
Sieć 1 to typowa gwiazda dla stacji firmowych. Tu będą podłączone wifi AP.
Sieć 2 to typowa gwiazda dla stacji innych. Tu będzie podłączony wifi router.
Obydwie sieci schodzą się do jednej szafy i zostały od siebie odseparowane. W szafie jest zainstalowany router główny.
Ethernet jest położony w całym lokalu i są 2 osobne sieci.
Sieć 1 to typowa gwiazda dla stacji firmowych. Tu będą podłączone wifi AP.
Sieć 2 to typowa gwiazda dla stacji innych. Tu będzie podłączony wifi router.
Obydwie sieci schodzą się do jednej szafy i zostały od siebie odseparowane. W szafie jest zainstalowany router główny.