Cyfrowy Polsat i TP-LINK TL MR3220
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Cyfrowy Polsat i TP-LINK TL MR3220
Witam.
Mam wielka prośbę i prosze o pomoc!!
Zakupiłem dzisiaj router tp-link tl-mr3220 a internet posiadam w cyfrowym polsacie i tu zaczyna sie problem: Owy router nie widzi w pozycji Mobile ISP siec cyfrowego polsatu. Sa tam tylko orange, plus, era i play. Posiadam modem huawei e182e ktory bez problemu jest znajdowany przez router. Caly problem, moim zdaniem, tkwi ze brakuja operatora polsatu. Prosze o pomoc bo jestem juz zdesperowany i nie wiem co robic.
Mam wielka prośbę i prosze o pomoc!!
Zakupiłem dzisiaj router tp-link tl-mr3220 a internet posiadam w cyfrowym polsacie i tu zaczyna sie problem: Owy router nie widzi w pozycji Mobile ISP siec cyfrowego polsatu. Sa tam tylko orange, plus, era i play. Posiadam modem huawei e182e ktory bez problemu jest znajdowany przez router. Caly problem, moim zdaniem, tkwi ze brakuja operatora polsatu. Prosze o pomoc bo jestem juz zdesperowany i nie wiem co robic.
Ostatnio zmieniony 2011-01-13, 12:36 przez ms_2000, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Cyfrowy Polsat i TP-LINK TL MR3220
A w ogóle to działa Ci internet na samym modemie w komputerze?
-
tak dziala bez najmniejszego problemu
-
- Stały użytkownik forum
@ms_2000: Wpisz ręcznie apn - multi.internet
https://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
-
dziala super dzieki
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
MR3220 i ZTE MF668
No a u mnie niestety nie działa za dobrze z modemem ZTE.
Skonfigurowałem, co było do skonfigurowania, ale mam wrażenie, że nakładają się 2 problemy:
- ruter ma jakiś problem z odczytem DNS CP, wpisanie DNS gugla 8.8.8.8 w konfiguracji rutera polepsza sprawę
- ruter ma problem ze stabilnością połączenia (sprawdzanie z menu Diagnostic konsoli rutera), pakiety raz dochodzą a raz nie
Efekt jest taki, że korzystać się nie da, może ktoś już walczył i wspomoże wiedzą.
Na stronie http://www.tp-link.com/pl/support/downl ... =TL-MR3220 są jakieś nowe firmware, ale instrukcja zawarta w ściągnietej paczce zabrania upgrade jeśli wersja na obudowie rutera (u mnie v1.2) jest inna niż przeznaczenie danego firmare (tu v1).
Najbliższy support telefoniczny w Singapurze po angielsku :-)
EDIT:
Zrobiłem jednak upgrade softu, doszedłem do wniosku że instrukcję upgrade pisał ktoś, ze słabszym angielskim niż mój. Po upgrade przez dobre 5 minut ruter twierdził, że nie może zidentyfikować mojego modemu. Gdy już się zbierałem za pisanie do supportu, nagle zaskoczył i wszystko zaczęło działać. Zobaczymy jak będzie dalej. Na razie porównałem osiągi z modemem wpiętym w ruter i komp. Te pierwsze są niestety dużo gorsze.
Moje pierwsze wrażenia z użycia tego rutera sprowadzają się do słowa BADZIEWIE (co zresztą współgra z jego ceną). :-)
Skonfigurowałem, co było do skonfigurowania, ale mam wrażenie, że nakładają się 2 problemy:
- ruter ma jakiś problem z odczytem DNS CP, wpisanie DNS gugla 8.8.8.8 w konfiguracji rutera polepsza sprawę
- ruter ma problem ze stabilnością połączenia (sprawdzanie z menu Diagnostic konsoli rutera), pakiety raz dochodzą a raz nie
Efekt jest taki, że korzystać się nie da, może ktoś już walczył i wspomoże wiedzą.
Na stronie http://www.tp-link.com/pl/support/downl ... =TL-MR3220 są jakieś nowe firmware, ale instrukcja zawarta w ściągnietej paczce zabrania upgrade jeśli wersja na obudowie rutera (u mnie v1.2) jest inna niż przeznaczenie danego firmare (tu v1).
Najbliższy support telefoniczny w Singapurze po angielsku :-)
EDIT:
Zrobiłem jednak upgrade softu, doszedłem do wniosku że instrukcję upgrade pisał ktoś, ze słabszym angielskim niż mój. Po upgrade przez dobre 5 minut ruter twierdził, że nie może zidentyfikować mojego modemu. Gdy już się zbierałem za pisanie do supportu, nagle zaskoczył i wszystko zaczęło działać. Zobaczymy jak będzie dalej. Na razie porównałem osiągi z modemem wpiętym w ruter i komp. Te pierwsze są niestety dużo gorsze.
Moje pierwsze wrażenia z użycia tego rutera sprowadzają się do słowa BADZIEWIE (co zresztą współgra z jego ceną). :-)
-
c. d.
Ruter wysłałem do serwisu (ipteam), bo praktycznie przestał współpracować z moim modemem ZTE. Serwis po kilku dniach stwierdził, że ruter nie jest kompatybilny z moim modemem i nie odpowiadają za to co pisze producent w tablicy kompatybilności (gdzie mój modem jest wymieniony) :-). W związku z tym nakazano mi jego zwrot do sprzedawcy. Hmm, przestrzegam przed zakupem tego rutera.
Ruter wysłałem do serwisu (ipteam), bo praktycznie przestał współpracować z moim modemem ZTE. Serwis po kilku dniach stwierdził, że ruter nie jest kompatybilny z moim modemem i nie odpowiadają za to co pisze producent w tablicy kompatybilności (gdzie mój modem jest wymieniony) :-). W związku z tym nakazano mi jego zwrot do sprzedawcy. Hmm, przestrzegam przed zakupem tego rutera.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Rozumiem, że przed zakupem gdy mamy modem ZTEbomber pisze:Hmm, przestrzegam przed zakupem tego rutera.

-
Przestrzegam przed zakupem tego rutera niezależnie od posiadanego modemu. Dokładnie taki sam efekt mam z modemem Huawei E182E. Serwis twierdzi, że może go wymienić ale na 90% nic to nie da i żebym go zwrócił do sprzedawcy :-)
Mam pytanie do MS_200, czy Tobie kombinacja MR3220 i E182E działa bez problemu? Jaką masz wersję softu w ruterze?
Mam pytanie do MS_200, czy Tobie kombinacja MR3220 i E182E działa bez problemu? Jaką masz wersję softu w ruterze?
-
- Stały użytkownik forum
Sprawdźcie alternatywę (jak oczywiście nie boicie się zmiany softu), np. moje Gargoyle PL. Link w podpisie.
https://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
-
Dzięki za radę. Przez instalację może i przebrnę. Ale czy masz jakieś howto do skonfigurowania modemu ZTE 668?
-
Witambomber pisze:Przestrzegam przed zakupem tego rutera niezależnie od posiadanego modemu. Dokładnie taki sam efekt mam z modemem Huawei E182E. Serwis twierdzi, że może go wymienić ale na 90% nic to nie da i żebym go zwrócił do sprzedawcy :-)
u mnie ta kombinacja dziala bez najmniejszego problemu wiec moge smialo polecic
-
Dzięki i powtórzę drugie pytanie: Jaką masz wersje softu w ruterze?
-
Internet od Polsatu, router 3g tl-mr3220 z modem b150
Witam.
Czy ktokolwiek testował router tplinka TL-MR3220 z modem od polsat CYFROWY POLSAT B150
Znajomy ma taki zestaw i nie daje sobie rady. Router nie wykrywa modemu. Czy może nowe oprogramowanie pomoże? Na liście kompatybylnych modemów na stronie tplinka nie ma wymienionego tego modemu.
Czy komukolwiek na tym forum udało się uzsykać połączenie routerem z tym modem? Niestety nie ma możliwości wymiany modemu na inny np. huawei który by działał bo już sprawdzałem.
Czy ktokolwiek testował router tplinka TL-MR3220 z modem od polsat CYFROWY POLSAT B150
Znajomy ma taki zestaw i nie daje sobie rady. Router nie wykrywa modemu. Czy może nowe oprogramowanie pomoże? Na liście kompatybylnych modemów na stronie tplinka nie ma wymienionego tego modemu.
Czy komukolwiek na tym forum udało się uzsykać połączenie routerem z tym modem? Niestety nie ma możliwości wymiany modemu na inny np. huawei który by działał bo już sprawdzałem.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Jaką aktualnie masz wersje oprogramowania na ruterze ?
"Czy może nowe oprogramowanie pomoże?"
Możliwe.
Jest mała nadzieja, czasem obsługuje modemy których brak na liście.

"Czy może nowe oprogramowanie pomoże?"
Możliwe.
Jest mała nadzieja, czasem obsługuje modemy których brak na liście.

Romek
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Internet od Polsatu, router 3g tl-mr3220 z modem b150
Niech znajomy podepnie modem za pośrednictwem huba, najlepiej aktywnego. W większości przypadków to pomaga, może okaże się pomocne także w jego przypadku.thefit pisze:Czy ktokolwiek testował router tplinka TL-MR3220 z modem od polsat CYFROWY POLSAT B150
Znajomy ma taki zestaw i nie daje sobie rady. Router nie wykrywa modemu.
Krzysztof