Orange business everywhere spowolniał nagle :/

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Gembi
Początkujący użytkownik forum

Orange business everywhere spowolniał nagle :/

Post autor: Gembi »

Witam ,
Mam dziwny problem, który za skarby świata nie mogę rozwiązać gdyż pewnie dlatego że jest trochę laikiem w tych sprawach :D.

Więc mam business everywhere z szybkością (jak to ostatnio reklamują) 3,6Mb/s - (wiadomo że jest mniej ale nie wnikajmy) i płacę no bagatela ponad 100 zł miesięcznie :/ .

I więc jakieś tydzień temu chodził świetnie , był naprawdę szybki i np. filmiki na youtube sie ściągały tak jak powinny czyli szybkciutko ;P .
Ale niestety nagle coś sie zamkneło , strony wyswietlają sie w każdej przeglądarce znacznie wolniej , filmiki sie sciągają tak wolno że aby obejżeć 2 min. filmik mogę się śmialo wykąpąć najpierw :/ .

Oczywiscie cały czas pokazuje mi się dioda że mam ten HSDP-a i niby jest wszystko dobrze. ale jak sprawdzałem szybkość łącza na jakies tam stronie , to wyszło że mam : 71 kb/sek. - I naprawdę wszystko jest wolne tak że aż frustracji dostaje :/ .
naturalnie sprawdziłem czy mam jakies wirusy itd. i nic nie wykryło.
Mam Novatel Merlin XU870

pomóżcie mi bo nie wiem co robić :/ a płace tyle że chciałbym chociasz mieć szybszy net:/ no i nie chciałbym zgłaszać reklamacji bądz robić formata :/
Czego to może być wina? :(
Awatar użytkownika
Fazzi
Stały użytkownik forum

Re: Orange business everywhere spowolniał nagle :/

Post autor: Fazzi »

Z objawów przez Ciebie podanych, wynika naprawdopodobniej, że to wina sieci operatora. Coś się popsuło w BTSie z którego łapiesz sygnał. Spróbuj przewieźć modem gdzieś indziej, gdzie też jest HSDPA. Chodzi o to, abyś złapał sygnał z innego nadajnika.
WiFi System = 10 Mbit (w nocy 2 razy szybciej)
Orange CDMA
iPlus LTE
Gembi

Ok sprobuje.
Ale ja chce używać go w moim domu a nie gdzieś indziej.

Znowu zaczną sie problemy z reklamacjami itd:/ te sprzęty chyba mnie nie lubią :/
a jak w innym miejscu będzie to samo ? :/ a może sprobować jeszcze raz zainstalować całe oprogramowanie ?:/
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Fanta »

A może po prostu przekroczyłeś limit, zadzwoń do BOKu i spytaj co się dzieje i czy nie masz nałożonego limitu...

--
Przenoszę do Internet komórkowy - Pozostałe zagadnienia, bo z telefonami to chyba nie ma nic wspólnego :wink:
Moderator ->Fanta
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
Gembi

Ino zadzwoniłem i powiedzieli że niby limit przekroczyłem choć nie daje wiary bo nic prawie nie sciągałem i na pewno nie przekroczyłem aż 4GB .

W każdym razie niby odnowienie limitu będzie już w poniedziałek . Ale tak jak mówie wydaje mi się że te bok cos chciało mnie spławić i odrazu zwalić na limit :/ noo zobaczymy w poniedziałek .

aaa właśnie bo zapomniałem sie gościa spytać , gdzie ja mogę sprawdzić swój limit?
NewWalk
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: NewWalk »

Nie można sprawdzić.
Możesz zainstalować sobie jakiś programik do monitorowania połączenia sieciowego i będziesz wiedział ile pobierasz ile wysyłasz :)
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

NewWalk pisze:Możesz zainstalować sobie jakiś programik do monitorowania połączenia sieciowego i będziesz wiedział ile pobierasz ile wysyłasz :)
A przykładowe programy są w FAQ forum :)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Gembi

a jakieś sugestie co do programu ?:D ale wezme pierwszy lepszy chyba jaki znajde w google . ( a "bliski" ok dziex sprawdze tam je zaraz i wybiore se )

a jeszcze jedno...
jak mam kartę Novatel Merlin XU870 to muszą ją aktualizować? no sama wykrywa dioda żołtą HSDPA - no czesto sie zmienia na niebieska czyli - 3G i mam wrażenie że niekiedy sie nie może zdecydowac którą woli :D . no niby karta sama wykrywa

lecz na stronie "http://www.bez-kabli.pl/posting.php?mode=reply&t=7244" pisze wyraźnie "jeżeli posiadasz już kartę Option 3G EDGE, Option Fusion+ lub Novatel XU870 możesz skorzystać z HSDPA po odpowiednim przystosowaniu swojej kartę"

ale jak włączam podręcznik instalacji uaktualnienia to tam nic nie pisze o mojej karcie :/

sorx za może trochę głupie pytanie ale wolę sie najpierw zapytać znających się na rzeczy niż później miałbym zniszczyć tym uaktualnieniem całą kartę :/ . To co próbować ? może nie będzie się już zmieniać.
ODPOWIEDZ