HSPA+ 900Mhz

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
BraYneX
Użytkownik forum

HSPA+ 900Mhz

Post autor: BraYneX »

Zainteresowałem się tą technologią bo do LTE troszkę za daleko. Z tego co czytałem to HSPA+ 900MHz powinno łapać z ~20km?
Ja do nadajnika mam właśnie jakieś 18-20km. I pytanie jaki modem do tego (z możliwością podpięci anteny) i jaka antena. Terz posiadam cdma MV410R + antena.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: HSPA+ 900Mhz

Post autor: Patryk »

BraYneX pisze:Z tego co czytałem to HSPA+ 900MHz powinno łapać z ~20km?
Jak będzie widoczność optyczna ze stacją to może "złapie".

[ Dodano: 2012-01-27, 11:43 ]
BraYneX pisze: I pytanie jaki modem do tego (z możliwością podpięci anteny)
Na przykład Huawei E353 (z Play za 209 zł).

[ Dodano: 2012-01-27, 11:44 ]
BraYneX pisze:i jaka antena.
Standardowo - ATK-20.
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

ja mam 15,6 km, na ATK20, niezbyt wysoko umieszczonej mam 57% sygnału, ale jest problem z kartą USIM Plusa, nie chce mi się logować do sieci Aero2, chociaż pokazuje, że sieć to Plus. Na starej karcie iplusa łączy się do sieci. Transfer niski do 1Mb/s przy pobieraniu.
Kupiłem antenę i tego iplusa, ponieważ myślałem, że na HSPA+ będzie niezły transfer, niestety lipa.
Jeszcze ten problem z kartą USIM i logowanie do aero2.

Na szcęście łapię sygnał na antenie panelowej na 2100 MHz sygnał z nadajnika Plusa UMTS2100 (około 10km), choć nie powinienem go łapać wg mapy Plusa. Poziom sygnał do 39% ale jest stabilny, łapie HSPA+ transfer do 7Mb/s
To mi ratuje sytuację. Ale gdybym nie miał tej opcji to pozostałoby mi EDGE w Plusie.

Także na poczatek, zanim weźmiesz coś na umowę jak masz niepewny zasięg tylko starter i próby. a warunki terenowe są zawsze inne dla danej lokalizacji i mają decydujący wpływ na poziom sygnału.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Na szcęście łapię sygnał na antenie panelowej na 2100 MHz sygnał z nadajnika Plusa UMTS2100 (około 10km), choć nie powinienem go łapać wg mapy Plusa. Poziom sygnał do 39% ale jest stabilny, łapie HSPA+ transfer do 7Mb/s
To mi ratuje sytuację. Ale gdybym nie miał tej opcji to pozostałoby mi EDGE w Plusie.
W twojej sytuacji w sumie zostawiłbym sobie to UMTS2100 bo transfery widzę masz bardzo dobre, a z UMTS900 jest... różnie. Co do niełączenia z Aero2 może spróbuj w modemie wymusić (jeżeli jest to możliwe, najlepiej napisz jaki masz modem) samo UMTS900.
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

Maciek764 pisze:Co do niełączenia z Aero2 może spróbuj w modemie wymusić (jeżeli jest to możliwe, najlepiej napisz jaki masz modem) samo UMTS900.
nie chcę za bardzo zaśmiecać koledze tematu, ale może tez mu się przyda

mam modem e398
w Tni wymuszałem pracę tylko UMTS i częstotliwosci, dzięki temu modem ruszył w Edge, bo wczesniej nie chciał, tak sie zachowywał jakbt miał wyłączony moduł na 900 MHz, ale TnI mu pomógł i teraz chodzi
wyglada to tak:
wkładam starą kartę SIM iPlusa, podłączam antenę ATK na 900 MHz, łapie sygnał 57%, klikam połącz i łaczy, jest OK, mam UMTS900, nawet HSPA++
rozłączam połączenie, wyjmuję antene ATK, podłączam panel na 2100, znika sygnał z poprzedniego BTS, za moment jest sygnał z BTS Plusa 2100, siła około 30 kilku %, klikam połącz i łaczy jest OK

rozłączam, zmieniam kartę SIM na nowa USIM (tą od LTE także) nowa kupiona w zeszłym tygodniu z modemem i abanamentem i robię powtórkę
antena ATK, jest sygnał 57%, nazwa sieci PLUS UMTS kliokam połacz i błąd 619 zdalny serwer nie odpowiedział na połaczenie
zmianiam antenę na panel 2100, pojawia się zasięg z BTS Plusa 30 kilka % klikam połacz i łączy mam nawet HSPA++

także wykluczam sprzęt, winna jest wyłącznie karta, skoro w tym samym układzie antenowym, sprzętowym i programowym na starej karcie SIM łaczy do obu sieci (BTS Aero2 i PLUS) a na nowej karcie USIM łaczy tylko do UMTS2100 Plusa a do UMTS900 Aero2 nie łaczy chociaż pokazuje że sygnał jest 57%, taki sam jak jak na starej karcie.
ODPOWIEDZ