co zrobic? blueconnect UMTS?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
co zrobic? blueconnect UMTS?
Witam.
Mam pewien problem, posiadam internet BLUECONNECT z modemem e122 i małą anteną zewnętrzną. Łapie mi EDGE na 97% ale kiedys wziłąłem laptop i mój modem poszedłem za las (który jest wokół mnie) ok 500 m. od domu łapało mi UMTS a nawet HSPA i szybkośc dochodziła do 1,3 mb/s. słabo sie na tym znam czy tu jakaś antena pomoże? najprawdopodobniej nadajnik T-mobile znajduje się w końskich ok. 10km od mojego domu. Bardzo proszę o szybka odpowiedz.
Mam pewien problem, posiadam internet BLUECONNECT z modemem e122 i małą anteną zewnętrzną. Łapie mi EDGE na 97% ale kiedys wziłąłem laptop i mój modem poszedłem za las (który jest wokół mnie) ok 500 m. od domu łapało mi UMTS a nawet HSPA i szybkośc dochodziła do 1,3 mb/s. słabo sie na tym znam czy tu jakaś antena pomoże? najprawdopodobniej nadajnik T-mobile znajduje się w końskich ok. 10km od mojego domu. Bardzo proszę o szybka odpowiedz.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: co zrobic? blueconnect UMTS?
Jeśli umieścisz ją ponad las i skierujesz idealnie w stację to być może uda się. Nikt na forum nie zagwarantuje ci stałego UMTS/HSDPA w takich warunkach. Oczywiście musisz mieć antenę dedykowaną na HSDPA/UMTS jak dla przykładu Cybertecha.etol14 pisze:czy tu jakaś antena pomoże?
-
Witam!!!
Jestem na etapie kupna anteny. W mojej okolicy panuje zasięg EDGE, a chciałbym odbierać HSDPA/UMTS. Najbliższe BTS-y w mojej okolicy są w:
Nowy Sącz ok 15km
Grybów ok 15km
Limanowa ok 25km (stamtąd odbieram EDGE)
Ciężkowice ok 15km
Moje okolice są górzyste zalesione. Mam blueconnect huawei E122. Czy są jakieś szanse na HSDPA/UMTS? Jaką antenę kupić?
Jestem na etapie kupna anteny. W mojej okolicy panuje zasięg EDGE, a chciałbym odbierać HSDPA/UMTS. Najbliższe BTS-y w mojej okolicy są w:
Nowy Sącz ok 15km
Grybów ok 15km
Limanowa ok 25km (stamtąd odbieram EDGE)
Ciężkowice ok 15km
Moje okolice są górzyste zalesione. Mam blueconnect huawei E122. Czy są jakieś szanse na HSDPA/UMTS? Jaką antenę kupić?
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Jeżeli jest to T-Mobile, to UMTS tylko 2100. Na taką odległość w takim terenie nie ma szans na normalne łączenie się po UMTS. Możesz zaryzykować z anteną 17 Cybertecha ale wątpię, żebyś choć znalazł sieć, a gdzie tam dopiero się połączył...
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Musi być widoczność optyczna ze stacją.danny199 pisze:Czy są jakieś szanse na HSDPA/UMTS?
Jeśli jest zachowana, to pewne szanse są, choć raczej niewielkie (na 25 km).
Oczywiście antena o jak największym zysku.
-
Co do UMTS nie mam szans
. A jeżeli EDGE będzie 100% to jaki będzie max transfer?

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Być może do 296 kbps.danny199 pisze:A jeżeli EDGE będzie 100% to jaki będzie max transfer?
-
Ile to będzie KB?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
/8danny199 pisze:Ile to będzie KB?
-
Fałszywy alarm. Po konsultacji z tatą dowiedziałem sie, że z dachu mojego domu widać trzy nadajniki z czego jeden to UMTS t-mobile w odl. ok 14 km.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
No to kup tą antenę i wypróbuj. Do niej dokup router, bo przy takiej odległości to kabel należy wybrać najkrótszy.
-
dzieki za pomoc 
Pozdrawiam

Pozdrawiam