Podział radiówki bezprzewodowo po domu

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
andrew597
Początkujący użytkownik forum

Podział radiówki bezprzewodowo po domu

Post autor: andrew597 »

Witam.
Mam pytanie odnośnie podziału neta w domu. Sprawa wygląda następująco:

Internet dostarczany jest droga radiowa - wiadomo raz działa 2 razy nie:P. Na chwile obecna podłączony jest do komputera stacjonarnego poprzez kartę sieciowa do której wpięty jest kabelek od antenki z dachu-czyli (chyba) standardowe połączenie:)
Chcialbym zeby zamiast tego jednego kompa byly podlaczone 3 (bezprzewodowo):
2x stacjonarny
1x laptop z wifi
W jaki sposob proponujecie mi to zrobic? jakiego sprzetu użyć??
Potrzebuje urzadzonka zeby przejsc z antenki na rj45 i pozniej do AP. No chyba ze znajdzie sie cos co bedzie spelnialo obie funkcje:> 2in1:D

Czy do stacjonarnego warto podlaczyc wifi USB?? bo BEDA go dzielić od AP 2 sciany i mam nadzieje że sygnał przejdzie. A sam nie wiem czy ten sprzet jest warty zawracania sobie glowy. No chyba ze moge wykorzystac ta sieciowke co jest w stacjonarnym tylko mu jakas antenke dokupic.

Jest to dom jednorodzinny

Chyba troche zamieszalem no ale mam nadzijee ze mnie ktos zrozumie;] i odpisze;]
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Podział radiówki bezprzewodowo po domu

Post autor: zDaleKi »

Na temat dzielenie internetu radiowego było już tu dziesiątki jeżeli nie setki tematów :) Jest nawet o tym w FAQ.

Tu pierwszy podobny temat:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7011

I link do FAQ:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=19009#19009
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
andrew597
Początkujący użytkownik forum

Post autor: andrew597 »

Dzieki za odp
czytam juz te forum od dawna i tamte topic-i tez widzialem. Teoretycznie wiem o co chodzi ale nie chce wyrzucic pieniedzy w błoto, i chciałbym zeby to smiagalo jak nalezy.

Wiec czy ktos mi moze wypisac swoja propozycje, co wybrac i jak to ulozyc w całość??
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

andrew597 pisze:nie chce wyrzucic pieniedzy w błoto, i chciałbym zeby to smiagalo jak nalezy.
Jak śledzisz forum, to wiesz, że nie polecamy raczej urządzeń, które potrafią jednocześnie odbierać i nadawać sygnał. Po drugie Twój operator zapewne ma blokady i to nawet by się nie sprawdziło.

Dlatego tak jak w tamtym poście, do którego link Ci podałem ja sugeruje osobno AP w trybie client + router bezprzewodowy. Co do AP-C, to nie mam tu zdecydowanych faworytów. A co do routera bezprzewodowego, to polecam coś z rodziny LinkSysa, bo mi się one sprawdziły. Np. WRT54GL.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ODPOWIEDZ