Szukam Routera/Managera Pasma z serwerem Radius (ok80 users)
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Szukam Routera/Managera Pasma z serwerem Radius (ok80 users)
Potrzebuję:
Mam budynek z wynajmowanymi biurami (około 50, w których są 1-2 komputery) dla różnych ludzi, muszę im dostarczyć Internet przewodowo i bezprzewodowo (też używają VOIP) i mam dla nich światłowód i łącze symetryczne
Potrzebuje takiego routera,który będzie miał w sobie:
-> zarządzanie pasmem
-> blokowaniep2p
-> serwer radius
Nie do końca mi zależy żeby skanować ruch (wirusy) bo jatylko mam im dostarczyć
Do dostępu bezprzewodowego chcę użyć kontrolera APków ,wstępnie patrzyłem na rozwiązanie Netgeara (kontroler - NetGear ProSafe WMS5316 i około 8-10 punktów (NetGear WNAP320)
chciałbym aby ludzie się uwierzytelniali do WLAN przez RADIUS)
Szukam wśród netgear/planet/ podobne ale czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć z doświadczenia czym warto się zainteresować ? z czym macie dobre doświadczenia
Zastanawiałem się też nad postawieniem Serwera z TMG i serwerem Radius w jednym ale wolałbym coś sprzętowego (bardziej bezobsługowego ) jeśli się uda
Budżet w okolicach 5000 zł ( na router)
Patrzę po tych produktach,patrzyłem na d-link 860 , planety ale większości nie ma już na rynku
Mam budynek z wynajmowanymi biurami (około 50, w których są 1-2 komputery) dla różnych ludzi, muszę im dostarczyć Internet przewodowo i bezprzewodowo (też używają VOIP) i mam dla nich światłowód i łącze symetryczne
Potrzebuje takiego routera,który będzie miał w sobie:
-> zarządzanie pasmem
-> blokowaniep2p
-> serwer radius
Nie do końca mi zależy żeby skanować ruch (wirusy) bo jatylko mam im dostarczyć
Do dostępu bezprzewodowego chcę użyć kontrolera APków ,wstępnie patrzyłem na rozwiązanie Netgeara (kontroler - NetGear ProSafe WMS5316 i około 8-10 punktów (NetGear WNAP320)
chciałbym aby ludzie się uwierzytelniali do WLAN przez RADIUS)
Szukam wśród netgear/planet/ podobne ale czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć z doświadczenia czym warto się zainteresować ? z czym macie dobre doświadczenia
Zastanawiałem się też nad postawieniem Serwera z TMG i serwerem Radius w jednym ale wolałbym coś sprzętowego (bardziej bezobsługowego ) jeśli się uda
Budżet w okolicach 5000 zł ( na router)
Patrzę po tych produktach,patrzyłem na d-link 860 , planety ale większości nie ma już na rynku
Ostatnio zmieniony 2012-01-30, 09:56 przez beefens, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Szukam Routera/Managera Pasma z serwerem Radius (ok80 users)
Cisco serii 1900, ale z tego co pamiętam nie da się na IOSie odpalić serwera Radiusa, musiałbyś mieć dodatkową maszynę do tego. Jesteś pewny, że ten NetGear ProSafe WMS5316 nie może mieć lokalnego serwera radius? Niektóre nawet domowe APki potrafią takie coś.beefens pisze:ale czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć z doświadczenia czym warto się zainteresować ? z czym macie dobre doświadczenia
Natomiast jak chcesz All-in-one to raczej jakiś linux na kompie serwerowym.
Na Windowsie zarządzanie ruchem nie jest takie oczywiste niestety.
- wojteks
- *** Administrator ***
Do profesjonalnych zastosowań odpuść D-Link/Planet.beefens pisze:Patrzę po tych produktach
Tylko tak i to musi być wypasiona maszyna a najlepiej dedykowana do zastosowań serwerowych.Jo_gurt pisze: jak chcesz All-in-one to raczej jakiś linux na kompie serwerowym
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
A jeszcze - jaka przepustowość na świat?
-
- Początkujący użytkownik forum
Wstępnie zakładam symetryczne (światło) 10 mb z ew. możliwością rozbudowy do ok.20mb
Zaczynam też rozważać opcję RouterBand + Mikrotik (RB1100) a nawet widzę że z modułem SFP coś takiego będzie jak RB2011
nie ukrywam, że wolałbym coś sprzętowego ale chyba elastyczność mikrotika to silny plus
Co do pytania o lokalny server radius w NetGear ProSafe WMS5316 -> nie nie ma
Co to TMG - racja że zarządzania pasmem to tam ni ma
Zaczynam też rozważać opcję RouterBand + Mikrotik (RB1100) a nawet widzę że z modułem SFP coś takiego będzie jak RB2011
nie ukrywam, że wolałbym coś sprzętowego ale chyba elastyczność mikrotika to silny plus
Co do pytania o lokalny server radius w NetGear ProSafe WMS5316 -> nie nie ma
Co to TMG - racja że zarządzania pasmem to tam ni ma
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Mikrotik myślę, że też dobre rozwiązanie, choć jeśli o mnie chodzi to wolałbym Cisco.
Po co ci SPF?
Po co ci SPF?