Problem z synchronizacją ADSL w Pentagram Cerberus P6331-4A
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z synchronizacją ADSL w Pentagram Cerberus P6331-4A
Szacuneczek.
Mam problem z połączeniem z internetem Neostrada 1MB/s w routerze PENTAGRAM CERBERUS P6331-4A. Po przedłużeniu umowy z Neo router bardzo długo próbuje złapać synchronizację z DSLAM (tzn. dioda ADSL nie świeci). Wcześniej nie miałem takich problemów z tym routerem. Dodam, że w standardowym modemie od Neo SAGEM Fast 800 internet włącza się bardzo szybko, także wina musi leżeć po stronie Cerberusa.
Opiszę po kolei jak sytuacja wygląda:
1. Po włączeniu routera świeci się dioda PWR (zasilania), po kilkunastu sekundach kilka razy szuka urządzeń LAN (nie znajduje ich), następnie długo długo nic.
2. Po kilku resetach routera sytuacja się powtarza, w końcu zaczyna mrugać dioda połączenia ADSL i WLAN, po czym dioda ADSL świeci ciągle, a WLAN miga. Po ok. 10 min od chwili włączenia routera w końcu jest internet...
Daję logi z niektórych ustawień routera i połączenia lokalnego:
Link
Link0
Link1
Link2
Link3
Link4
Proszę Was o pomoc.
Pozdrawiam
sirtepek
Mam problem z połączeniem z internetem Neostrada 1MB/s w routerze PENTAGRAM CERBERUS P6331-4A. Po przedłużeniu umowy z Neo router bardzo długo próbuje złapać synchronizację z DSLAM (tzn. dioda ADSL nie świeci). Wcześniej nie miałem takich problemów z tym routerem. Dodam, że w standardowym modemie od Neo SAGEM Fast 800 internet włącza się bardzo szybko, także wina musi leżeć po stronie Cerberusa.
Opiszę po kolei jak sytuacja wygląda:
1. Po włączeniu routera świeci się dioda PWR (zasilania), po kilkunastu sekundach kilka razy szuka urządzeń LAN (nie znajduje ich), następnie długo długo nic.
2. Po kilku resetach routera sytuacja się powtarza, w końcu zaczyna mrugać dioda połączenia ADSL i WLAN, po czym dioda ADSL świeci ciągle, a WLAN miga. Po ok. 10 min od chwili włączenia routera w końcu jest internet...
Daję logi z niektórych ustawień routera i połączenia lokalnego:
Link
Link0
Link1
Link2
Link3
Link4
Proszę Was o pomoc.
Pozdrawiam
sirtepek
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Problem z synchronizacją ADSL w Pentagram Cerberus P6331-4A
Raczej bez wymiany na inny/nowy/lepszy router się nie obejdzie. Przerabiałem to kilka lat temu. Modem na USB działał, Linksys WAG200G tez bez problemu i stabilnie a Cerberus nie był się w stanie połączyć albo łączył długo i trzymał połączenie góra kilka minut. To objawy słabej linii telefonicznej.sirtepek pisze:wina musi leżeć po stronie Cerberusa
Nie pomagam na PW!
-
Problem z łączeniem pojawił się około miesiąca temu. Wcześniej było dobrze.
- wojteks
- *** Administrator ***
Może ktoś uszkodził kabel (na drodze od DSLAMa do Ciebie) albo pojawiła się kolejna neostrada (czy inny adsl) w kablu i zakłóca Twoje łącze.sirtepek pisze:Problem z łączeniem pojawił się około miesiąca temu
Nie pomagam na PW!
-
niestety, nie jestem w stanie tego stwierdzić...
ale skoro na modemie SAGEM Fast 800 wszystko działa jak należy, synchronizacja przebiega bardzo szybko?
ale skoro na modemie SAGEM Fast 800 wszystko działa jak należy, synchronizacja przebiega bardzo szybko?
- wojteks
- *** Administrator ***
To wskazuje jednak na uszkodzenie Cerberusa.sirtepek pisze:ale skoro na modemie SAGEM Fast 800 wszystko działa jak należy, synchronizacja przebiega bardzo szybko?
Nie pomagam na PW!
-
to teraz mam pytanie co do kupna nowego routera do ok. 180 zł ?
zależy mi na dobrym zasięgu WiFi w domu tzn. router z komputerem jest połączony w LAN na piętrze, a laptop jest na parterze i łączy się po przez WiFi, także istotną sprawą jest zasięg.
cerberus posiadał obsługę sieci bezprzewodowych 802.11b/g, pytanie, czy warto posiadać 802.11n w nowym routerze ?
Co byś polecił? Dzięki za wszystkie odpowiedzi...
zależy mi na dobrym zasięgu WiFi w domu tzn. router z komputerem jest połączony w LAN na piętrze, a laptop jest na parterze i łączy się po przez WiFi, także istotną sprawą jest zasięg.
cerberus posiadał obsługę sieci bezprzewodowych 802.11b/g, pytanie, czy warto posiadać 802.11n w nowym routerze ?
Co byś polecił? Dzięki za wszystkie odpowiedzi...
- wojteks
- *** Administrator ***
Jeżeli masz kompatybilne karty WiFi to tak, jaką masz kartę w laptopie?sirtepek pisze: czy warto posiadać 802.11n w nowym routerze
Z N to powiedzmy Tp-Link td-w8950n lub td-w8960n a może jakiś Netgear jednak warto zastrzec sobie u sprzedawcy prawo zwrotu jeżeli nie będzie działał (przy zakupach przez internet masz na zwrot 10 dni).sirtepek pisze:Co byś polecił?
Nie pomagam na PW!
-
jest to laptop HP 6820s
z tego co wyczytałem, posiada ona:
np. Netgear DGN2200 byłby OK ?
radziłbyś wybrać Netgear'a czy TPlinka ?
z tego co wyczytałem, posiada ona:
także nie obsługuje N, ale myślę że w przyszłości na pewno to sie przyda, bo planuje kupić laptopa.Wbudowana karta sieciowa Intel Fast Ethernet (10/100)
Bezprzewodowa karta sieciowa Intel 802.11a/b/g mini-PCI,
np. Netgear DGN2200 byłby OK ?
radziłbyś wybrać Netgear'a czy TPlinka ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Ten który będzie działał.sirtepek pisze:radziłbyś wybrać Netgear'a czy TPlinka ?
PS. Punkty pomógł dajemy jednej osobie tylko raz w danym temacie, nadmiarowe usunąłem.
Nie pomagam na PW!